reede, 4. oktoober 2013

Ettevaatust: Soome on järgmine Kreeka

Soome riik üritas suurte laenudega seda ära hoida, aga see on siiski vältimatu: sügav majanduskriis. Soome televisiooni vaadates võib viimastel päevadel tunda ühelt poolt kahjurõõmu- ridamisi tuleb teateid suurte ettevõtete pankrottidest ja inimeste koondamistest- ent teiselt poolt tähendab see hea aja lõppemist Eestile, eriti Põhja-Eestile, mis õitses ja kasvas soomlaste raha najal.

Mis nüüd juhtuma hakkab? Kõigepealt suurenevad järsult soomlaste kulutused kõiksugu hüvitisteks, mis veelgi suurendab riigi laenukoormust, kuni lõpuks muutub Soome maksujõuetuks nagu Kreeka. See tähendab omakorda uut pankrottide ja koondamiste lainet, kuni hinna- ja palgatase langeb sinna, kus investorid leiavad olevat kasuliku uuesti raha sisse tooma hakata. Siis võibolla toob Microsoft osa Nokia tegevusest Soome tagasi ja võimalik, et soomlased ostavad isegi oma kalli Nokia tagasi. Aga see võtta mitu, isegi 10 aastat aega.

Koos kriisiga tulevad Soomest tagasi need eestlased, kes sinna parema elu peale on läinud ning kahtlemata suureneb surve Eesti töötukassale ja muule riigipoolsele rahastusele. Mis on hea, sest vihased ja ilma tööta inimesed hakkavad nõudma muutusi Eesti valitsejatelt. Muutusi on aga Eestile hädasti vaja. See oleks ka esimene kord, kui eestlased ise viimase 1000 aasta jooksul oma riiki pööravad, sest 1930ndatel õnnestus võimul olnud klikil rahvale päitsed pähe panna ja poliitilised vastased kas hukata või vangi panna, praegu seda enam Euroopa Liidu tingimustes teha ei saa. Sestap võib EList isegi Eestile kasu olla.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

(Jaque Frsco) Elu 1929. aasta suure majanduskriisi ajal aitas vormida mu sotsiaalset teadlikkust.Sel ajajärgul mõistsin,et planeet Maa oli endine:vabrikud olid töökorras ja ressursid olid samuti olemas aga inimestel polnud raha,et kaupu osta.Ma tundsin,et reeglid, mille järgi mängime,olid iganenud ja ebapiisavad.Häda,sõda ja kannatud olid ajendiks mu elutööle.Mind motiveerisid ka valitsuste ebakompetentsus,akadeemiline maailm ja teaduslike lahenduste vähesus.Mõistsin,et üksikute inimestega töötamise asemel oleks palju tõhusam kultuur ümber kujundada.Sellest sai alguse eluaegne lahenduste otsimine arvukatele probleemidele mis meil tänapäeval on.
http://elektritsaabtasuta.blogspot.ie/2012/04/me-vordsustame-iga-uue-idee-kommunismi.html

Anonüümne ütles ...

Uus Meremal on tore sell Vinny Eastwood tal nimeks,ajab teie blogi sugust juttu.

Anonüümne ütles ...

Näib et kui sami lotila kirjutas kuidas eesti on rajatud valedele (mis on muidugi õige) ja seeläbi teel põrgusse siis mõtles ta selle all ka soomet sest kuidas muidu soome praegu nii haledalt kokku kukub

Inno ütles ...

Ehk siit moraal: vahet pole, kuidas sa katkist kummimadratsit lapid, lõpuks vajub ta ikka tühjaks.

Anonüümne ütles ...

See pole mitte viimaste aastate probleem ja mitte pankrottides pole asi, vaid juba aastaid kuuled pea iga päev, et mõni ettevõte lõpetab tegevuse. Tootmine viiakse lihtsalt riigist välja. Ega Nokia, mis igal pool mööda Soomet laiali, polegi kõige hullem löök inimestele, aga kui kusagil lõpetab mingi tehas tööl, kuhu on kogunenud mingi asum, mille elanikud perekonniti seal töötavad, on endale kodu ehitanud, siis on see palju hullem. Tööd pole, mujale minemiseks on vaja oma maja maha müüa, aga kes seda ostab, kui paikkonnas töökohti pole.
Soome töötus on palju suurem, kui statistika kajastab. Töötu on ka see, kes parasjagu käib kursustel, on ”työharjoittelussa”, ”kuntoutuvassa työtoiminnossa” (need siis töötu abiraha+9€ päevaraha), paljud on osaajatööl jne. Ma lihtsalt ei hakka siin pikemalt seletama. Lisaks tuleb toita ”teistest kultuuridest” saabunud peresid, kelle abirahad on palju suuremad, kui soomlastel endil.

Anonüümne ütles ...

Need Soome eestlased lähevad enne Rootsi või Norra kui tulevad tagasi.