pühapäev, 19. oktoober 2014

Eesti ajalugu kirjutati kasetohule?

Väljavõte New York Timesi veebist.

Eestis on ajaloolased püüdnud väita, eriti viimasel ajal, et enne ristisõdijate saabumist polnud Eestis mingit kultuuri, kirjaoskusest rääkimata. Stiilis, et inimesed elasid puu otsas nagu loomad. Ja et alles ristisõdijate saabumisega tuli kirjaoskus ja kõik muu.

Nagu kirjutab New York Times, leiti tänavu Novgorodi lähedalt muda seest ligi tuhat vana, valdavalt 13-14. sajandist pärit kasetohule kirjutatu ürikut. Need ürikud lubavad eeldada, et ka Novgorodist mõnisada kilomeetrit lääne pool, praeguse Eesti aladel oli kirjaoskus täiesti olemas. Leiu varasemad kirjalikud ürikud pärinevad isegi 11-12. sajandist ehk ajast, mil Eesti oli veel vallutamata. Küsimus on nüüd pigem selles, miks Eesti ajaloolisi ürikuid säilinud pole, kui selles, kas nad olid olemas või ei olnud. Võimalik, et need ürikud on lihtsalt hävitatud, et kaotada maamunalt eestlaste varasem ajalugu, likvideerida rahvuslik au ja uhkus.

Dokumentide hulgas, mis Novgorodist leiti on muu hulgas võlakirjad, vara nimekirjad, kuriteoteated, õiguslikud vaidlused, isiklikud kirjad pere ja sõprade vahel, isegi armastuskirjad. Näiteks kirjutas 1280 ja 1300. aastate vahel mees nimeka Mikita naisele nimega Anna: "Ma tahan sind ja sina mind."

Novgorodi linna asutas teadaolevalt viikingite pealik Rurik 859. aastal. Seal valitses demokraatlik kord (Veetše) ning naised võisid osaleda äris ja avalikus elus, nagu ka ilmselt Eestis, kuni ristisõdijatest röövvallutajate tulekuni. Kõik Novgorodi lapsed hakkasid koolis käima teadaolevalt 1030. aasta paiku, nüüd leiti ühe 6-7-aastase poisi Onfimi kasetohule tähendatud joonistused ja kirjutised, mis pärinevad aastast ligikaudu 1260. Koht Novgorodis, kust ürikud leiti oli 10. sajandil õunapuuaed. Ürikud on säilinud tänu sealsele niiskele savipinnasele, mis sisaldab vähe hapnikku.

Võimalik, et Eestis oli enne ristisõdijate tulekut kõrgem kultuur kui see, mis siia toodi. Lihtsalt tõendid selle kohta on hävitatud, nii nagu hävitati Vana-Kreeka ürikud (muu hulgas Platoni ja Aristotelese teosed), mis jõudsid hiljem otsaga Euroopasse alles Araabia tõlgete kaudu.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

https://ru.wikipedia.org/wiki/Новгородская_берестяная_грамота_№_292