neljapäev, 1. jaanuar 2015

Millal Eesti president vene keeles sõna võtab?

Huvitav on see, et Soome president pöördub oma uusaastakõnes rahva poole lisaks soome keelele ka rootsi keeles, kuigi rootsikeelseid on Soomes vaid 5%. Mõned üksikud, kellest enamus valdab täiesti vabalt soome keelt. Ometi on rootsi keel Soomes teine riigikeel. Soomlased on üllatavalt suuremeelsed, sest Rootsi kui suurem naaber on olnud Soome pikaaegne valitseja ja rõhuja: oluliselt kauem, kui Venemaa Eesti jaoks, seejuures olid rootslased soomlaste jaoks orjapidajad, mida venelased Eestis pole kunagi olnud. Rootslasi on vähe ja neist oleks praegu väga lihtne üle sõita, et ajaloolist ülekohut heastada, ometi seda ei tehta. Rootslaste ees lömitamist võib nimetada pugemiseks, aga mis selles kokkuvõttes halba on, kui kõik sellest võidavad??? Üks Eesti president rääkis Soomes samuti soome keelt, kas see oli kuritegu??? Usun, et see tõi Eestisse nii mõnegi uue investeeringu.

Soomlased oskavad olla suuremeelsed isegi venelaste suhtes: venelasi elab Soomes alla 1%, aga Soome TV teeb venekeelset uudisteprogrammi. Tee Helsingist Kotkasse on täis venekeelseid reklaamsilte, Soomes ilmuvad venekeelsed ajalehed. Mis seal imestada, Venemaal elab 30 korda rohkem inimesi kui Soomes, neist kõige jõukamad Soome piiri vahetus läheduses- loll on see, kes sellist olukorda ei mõista ära kasutada.

Eestis elab venekeelseid ligi 30%, aga sellele vaatamata president uusaastakõnes nende pole ei pöördu. Eesti on ehitanud ilusa nn potjomkini küla, kus vene keelt kusagil ei tunnistata, aga näiteks Narvas, kus kõik sildid on ilusti eestikeelsed, ei räägi tänaval eesti keelt mitte keegi, isegi mitte müüjad poes, rääkimata politseinikest, pääste- või turvatöötajatest. Tekib küsimus, kellele on selline tsirkus või paralleelmaailma loomine kasulik. Samas pole ime, et sellise põlisrahva ignorantsuse juures elab venekeelne elanikkond juba aastaid mingis muus kultuuriruumis ja kannab hoopis teistsuguseid väärtusi. Kui Hvostovi kombel ausalt öelda: Eestis elab ligi 30% inimesi, kes ootavad valget laeva, ja seda mitte lääne poolt.

Viimane aeg on Eesti presidendil hakata vene keeles rääkima. Võib küsida, kaui kaua peavad Eestis elavad venekeelsed inimesed kannatama ühe lolli venelase (kes tegelikult oli rahvuselt grusiin), kui kaua ja miks peavad venekeelsed kannatama ühe Venemaad valitsenud idioodi kuritegude pärast. Olgu öeldud, et venelased olid samasugused või isegi suuremad kannatajad kui eestlased. Ja mida on Eestil kaotada, kui venelastesse lugupidavalt suhtuda: kas Eesti visatakse selle pärast NATOst või EList välja?

Kui Eesti suur naaber ja kauaaegne valitseja oleks olnud USA, siis oleksime täna samas olukorras kui Kuuba. Eesti on samas seisus mis Kuuba. Mis kuubalased on sellest võitnud? Ja mida nad kaotavad, kui USAga sõbralikud suhted loovad?

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea, aga: Soomes polnud kunagi maaorji. Eestis oli.

Anonüümne ütles ...

ära mees peksa ikka sedasama teemat. Eesti vene suhted ei ole sama mis rootsi soome. võta mõistus pähe.

Anonüümne ütles ...

Eelmisele: Aga võiks ju paremaks minna ikka.

Anonüümne ütles ...

Ka minu lähedasi on küüditatud ja röövitud bolshevike ning nende siinsete sabarakkude poolt.
Ometigi oleks viha pidamine jabur: kui seda poleks olnud-poleks mind ega minu lapsi.Mu küüditatud ema poleks kohunud mu isaga jne. See oleks olnud hoopis teine maailm.Kui II MS oleks lõppenud teisiti ja poleks olnud potsdami ja Teherani ja Eestit poleks tollal NLiidule maha müüdud-siis võiks konstrueerida maailma kus ei eksisteeriks täna Eesti Vabariiki. Sel teemal on üks USA ulmekirjanik P.Dick kirjutanud hea raamatu"Mees kõrges lossis" ilmunud ka eesti keeles kirjastuselt Aniara.

Anonüümne ütles ...

Jah, selesti on meeles kuidas gümnaasiumi sisseastumisdokumentide hulgas oli nõutav arstliku komisjoni läbimise dokument. Taskus oli mul Eesti Vabariigi vapiga põhikooli lõputunnistus, koht - Valga linn. Arstliku komisjoni tõend, mis te arvate, mis keeles see oli? Õigus - selges vene keeles. Aasta oli 1991. Mäletan, et vene keelt õppisin alates esimesest klassist; ei osanud eesti keeleski õieti lugeda-kirjutada.
Minu vanaisa kirjeldas oma kroonikas kuidas enne eelmist Eesti Vabariiki ta koolis käies kõiki aineid vene keeles õppis. Arusaamine oli 0, ainus võimalus koolis läbi saada oli vajalikud tekstid tuimalt pähe tuupida, aru ei saanud eriti keegi. Ja see ei toimunud kusagil venemaal, vaid Karula kihelkonnakoolis.
Kas teie mälus pole selliseid killukesi?
Vene keel ja rahvas on niivõrd domineeriv, et see lämmatab kõik muu. Nad ei soovi koostööd teha vaid alistada.
Mina küll sellist Eestit EI TAHA!

Anonüümne ütles ...

Tere, Inno, ja head uut aastat!

Piisab juba sellest väikesest kommentaariumist, et kinnitada: jõuga väiklast suuremeelseks ei tee. Eestlane on juba kord võõristav, umbusklik ja vaid oma ninaesist märkav.

Kardan astroloogina, et täitub Mangi ennustus - taas võidab valimised Reformierakond. Sest rahvas väärib oma juhte. Midagi ei toimu juhuslikult.

PS muidugi oleks huvitav teda, kuidas see valimisvõit tuleb.

A.

Inno ütles ...

Kunagi, nii kümme aastat tagasi ajas isegi Reformierakond Eestis väga venelaste-sõbralikku poliitikat, aga siis toimus millegipärast muutus ja hakati mängima rahvustevahelise konflikti peale. Ma eeldan, et initsiatiiv selleks tuli Kapost, mis on sattunud Kremli mõjuagentide kontrolli alla.

Anonüümne ütles ...

Veelkord: Soomet ei saa võrrelda Eestiga, ega soomlaste ostuseid.
400 aastat tagasi neid ei olnudki veel. 300 aastat tagasi oli Soomes umbes kahe Rakvere jagu elanikke (~70000).
200 aastat tagasi oli aga Rootsis elanikkond - metsasoomalased. Nende talud olid umbes 200-300 hektarit suured. Seega tillukese kolhoosi mõõtu. Kui avastati, et sellise talus on peamine suhtlusvahend soome keel, siis pandi talule tuli räästasse.
See oli täiesti seaduslik.

Anonüümne ütles ...

See on küll koomiline. Keegi räägib siin suuremeelsusest.
Sama teema oli koheselt peale iseseisvumist. Vaevu olime venelase käpa alt välja rabelenud, kui ilmus "kasulikud idioodid" läänest, kes tormasid meid hoiatama - "ärge venelasi kiusake". Vene väed olid veel sees, üle 400 000 venelase oli viimase 40 aastaga "imporditud" ja suurim mure oli nende venelaste heaolu ja julgeolek.
Kui president hakkaks oma kõnesid vene keeles pidama, annaks see teatud osale venelastest väga vale signaali.
Ukrainas, Krimmis alles oli "krõmnaš" - ja see viidi läbi piirkonnas, kus kogu elu toimus vene keeles ja meeles. Kui juba EV president hakkab vene keelt purssima, siis toomide ja kõlvartid vaatavad kohe, et miks jääda poolele teele, teeme kohe kõigepealt "autonoomse" ja siis "ühehääselt" palume end võtta suure ja õitsva putinstani koosseisu. Ikkagi "ajalooline vene ala" jne.

Velirand ütles ...

"seejuures olid rootslased soomlaste jaoks orjapidajad"
Soomes ei ole kunagi olnud talupoegade pärisorjust. Seda võiks ikka teada.

Inno ütles ...

Isegi Eestis esineb praegu orjust, pole mõtet rääkida, et soomlased pole olnud orjad. Seda esiteks.
Teiseks, kui need venelased olid nii halvad, miks neid siis välja ei saadetud. Võimalus ju oli. Millegipärast jäeti nad siia ning seetõttu tuleb neid kohelda kui inimesi, mitte mingeid teisejärgulisi nagu kunagi Norras saame või USAs mustanahalisi.