esmaspäev, 13. juuli 2015

Kilplaste tegevus Kreekas

Euroala rahandusministrid, nende seas eestlane Sven Sester nõustusid Kreekale eraldama täiendavad ligi 85 miljardit eurot lisaks juba Kreekale viimase viie aasta jooksul antud ligi 250 miljardile eurole. See meenutab kilplaste tegevust, sest ühelt poolt nõutakse kreeklastelt kärpeid, mis majandust jahutab, teiselt poolt aga ollakse sunnitud kreeklastele need kärped kompenseerima. Nagu elu näitab, siis Kreeka rahavajadus üha kasvab ja sellel vajadusel lõppu ei paista. Euroala riikide, kaasa arvatud Eesti maksumaksja maksab selle pulli kokkuvõttes kinni.

Võib küsida, miks kärbete poliitika Eestis töötab, aga Kreekas mitte. Vastus on tegelikult lihtne: Eestis on kärbete tagajärjel tööst ja kodust ilma jäänud 10% elanikkonnast läinud Soome ja Rootsi 4-5 korda kõrgema palga peale, elab head elu ja ei koorma Eesti sotsiaalsüsteemi, Kreekas sellist võimalust pole ja need 10% ehk Kreeka puhul miljon inimest on kõik tänaval, koormavad sotsiaalsüsteemi ning nagu elu näitab, Euroopa Liidu maksumaksjat. Nagu rahvatarkus ütleb, raha puu otsas ei kasva ja välja päästetud džinni enam pudelisse tagasi ei topi. Lahendus saab olla nagu Saksamaa laenudega pärast teist ilmasõda: need tuleb kõik korstnasse kirjutada ja puhtalt lehelt alustada. Teist võimalust lihtsalt pole. Võib arvata, et sellega on juba arvestatud ja nüüd tuleb euroala riikides seda kuidagi maksumaksjatele selgeks teha, pärast ilusat juttu, et Kreekale antud raha tuleb kõik tagasi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Elus näide teoreetilisest turumajandusest, mis praktikas on puhas plaanimajanduslik uuskommunism. Lääne kaksikmoraal.

Anonüümne ütles ...

Väga arusaadavalt ja lihtsalt lahti seletatud.
Aga mulle meeldib ka see artikkel mille kapitalismi üldkriisi sh. Eurokriisi kohta on kirja pannud professor ja hiljutine Kreeka rahaminister Varoufakis paar aastat tagasi-kui ta veel rahaminister ei olnud:
http://nihilist.fm/eksleva-marksisti-ulestunnistused-kesk-tulgastavat-euroopa-kriisi/

Stakan K.Butõlkin