kolmapäev, 22. juuli 2015

Miks on Eestis nii palju parlamendi liikmeid?

Eestis ollakse varmad pidevalt kärpima kohalike omavalitsuste tulusid, nii et omavalitsustel on üha raskem hakkama saada, et näiteks koole ülal pidada, mis kokkuvõttes on viinud paljude piirkondade tühjenemise ja inimeste lahkumiseni Eestist.

Ent miks on alustatud kärpimist nö rohujuure tasandilt, kui samas tipus käib meeletu priiskamine. Võtame näiteks Riigikogu liikmete arvu. Kui rikastes OECD riikides on keskmine parlamendi liikmete arv 2,8 inimest 100 000 elaniku kohta, siis Eestis on see number 3 korda suurem- 7,7. Milleks selline priiskamine Eestis, mille elanike elatustase on OECD riikide üks madalaim? Millega on selline priiskamine põhjendatud?

Kokku hoida annab mujaltki. Näiteks milleks on vaja Eestile välissaatkondi Euroopa Liidu riikides, kui seal on kõigi ELi kodanike õigused niigi kaitstud. Igas liikmesriigis on ELi esindused, kust saavad vajadusel abi kõigi liikmesriikide kodanikud. Isegi NSV Liidus polnud sellist priiskamist, et Eestil oleks olnud esindused kõigis liikmesriikides, milleks selline luksus nüüd ELis? ELi liikmena pole Eestil mingit vajadust ka muude saatkondade järele, sest EL ajab ühtset välispoliitikat ja Eesti esindustel pole mingit vajadust. Selle raha, mis saatkondade peale kulub, miljonid eurod aastas saaks suunata Eestis kohalike omavalitsuste edendamiseks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

parlamendi liikmete arv on kuupjuur elanike arvust