reede, 11. detsember 2015

Kas geeniprojekt käivitas Eestis illegaalse organiäri?

Ligi 15 aastat tagasi käivitati Eestis massiivne geeniprojekt, kus võeti perearstide vahendusel tuhandetelt inimestelt verd, mida siis justkui lubati kasutada ühiskondlikel eesmärkidel- et uurida eestlaste genoomi ning aidata kaasa individuaalsete ravimite tootmisele. Asja pandi juhtima endine purjetaja Krista Kruuv.

Nüüd on sellest hulka aega möödas, geeniprojektist ega Kruuvist pole enam suurt midagi kuulda ega ka individuaalsetest ravimitest, küll on aga Eestis hakanud inimesi, eriti noori inimesi massiliselt kaduma. Mida võib ühelt poolt seostada lihtsalt juhuse või kokkusattumisega, aga teiselt poolt ... khmm ... kui arvestada, et Ida-Euroopa riigid on ühed põhilised illegaalse organiäri doonormaad ning Eestis on tänu geeniprojektile paljude inimeste kohta täpselt teada, millest nad koosnevad, siis ... Ei julge ausalt öeldes mõeldagi edasi.

Igal juhul mõtlemisaine, eriti neile, kes tegelevad kadunud inimeste otsimisega. Inimene ei saa lihtsalt kaduda, sel peab olema mingi põhjus. Kui mina tegeleks illegaalse organiäriga, siis vaataks just Eesti poole- seda tänu geeniprojektile. Enim nõutud organite, näiteks neerude hinnad küünivad mustal turul 150 tuhande euroni. Ma arvan, et pole raske leida Eestis infot kõigi nende kohta, kelle andmed on kusagil andmebaasis olemas- häkkeritele üsna kerge saak. Ma arvan, et enamikul inimestest puudub arusaam, kuidas või milleks nende kohta kogutud andmeid üldse kasutatakse. Varem on ajakirjanduses ilmunud info, et teatud tingimustel on Eestist võimalik terviseandmeid isegi osta. Sealt edasi on ainult väike samm inimese nö kadumiseni.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Illegaalne (aga ametnike väiteil legaalne) doonorelundite äri oli meil täiesti olemas 90ndate keskel. Kõlakad liikusid, kuid need said tõestatud sisu, kui suri tollase Keila haigla töötaja. Kolleegid (meedikud) tõstsid kadunut kirstu, aga kippus teine justkui käest libisema. Selgus, et liigeseid polnud enam ollagi.
Selle ja teiste sarnaste juhtumite uurimiseks küsitlesin mitmeid ametnikke. Noh, et kas vastab tõele justkui te võtaks näiteks kaineris surnud (mättasse löödud) joodikute liigeseid implantaatideks. Lõpuks sain tigeda kirja tollasest sots- ja tervisehoiu ministeeriumst: võtame küll aga mis see teie asi on. Ülepea on see õilis ja teisi inimesi aitav tegevus. Uurisin siis nende USA poolset partnerit - ei olnud MTÜ. Täiesti äriühing, mis äriühing.