reede, 25. detsember 2015

Kui võõraviha tõi Eestile iseseisvuse, siis miks ta nüüd enam ei kõlba?

Ma mõtlesin, mida president Toomas Hendrik Ilves mõtles, kui ta ütles möödunud aastal vabariigi aastapäeval peetud kõnes, et „Mis tõi meid siia, ei vii meid enam edasi”. Ma eeldasin, et see võib tähendada, näiteks, et muuta hambaravihüvitisi nõnda, et kõik inimesed saaks Eestis omale hambad korda. Või midagi seesusugust. Eesti on arendanud paarkümmend aastat džunglikapitalismi, nüüd oleks ehk aeg sotsiaalsemalt mõelda, lugesin ma välja Ilvese sõnadest.

Aga nüüd, viimase aja sündmuste valguses saan ma aru, et nii nagu paljudel kordadel, ma jälle eksisin. Ma sain täiesti valesti aru sellest, mida Ilves mõtles. See „ei vii edasi” ei tähendanud mingit sotsiaalset mõtlemist, vastupidi, valitsus kavatseb lähiajal arstiabi veelgi koomale tõmmata. See „ei vii edasi” tähendas tegelikult nimelt seda, et võõraviha, mis tõi Eestile paarkümmend aastat tagasi iseseisvuse, ei kõlba enam tänapäeval, kui Eestisse tahaksid tulla tuhanded võõramaalased, peamiselt sõtta kistud islamiriikidest. Võõraviha, mis on pisikest Eestit ja eestlasi aastasadu ja isegi tuhandeid alal hoidnud nüüd enam ei kõlba ja uue plaani järgi peavad eestlased oma uksed avama kõigile tulijatele.

Minu jaoks on huvitav asja juures see, et kui suhteliselt rahumeelne venelane ei kõlvanud, siis miks kõlbavad nüüd väga agressiivsed tulnukad väga kaugetest maadest, kel pole Eesti keelest ega kultuurist õrna aimugi. Kes ei teadnudki varem, et Eesti üldse olemas on. Miks arvatakse, et nemad on paremad kui venelased?! No ma ei tea. Minu nõukogude kroonu kogemuse põhjal on venelased ühed normaalsemad üldse võrreldes näiteks nende asiaatidega, keda Eestisse tahetakse nüüd karjakaupa tuua. Sõjaväe kogemuse põhjal pole need seal kaugemal mitte inimesed, vaid loomad- seda mitte halvas mõttes, lihtsalt nende kultuuriline taust ja tõekspidamised on nii erinevad. Seda on näha ka uudislõikudest neist riikidest, kuhu need inimoomad on jõudnud. On loomulikult, et suhteliselt rahuliku loomuga eurooplased on lausa šokeeritud. Ja pole ime, et võõraviha ei tõuse mitte ainult Eestis, vaid paljudes teistest maades: Saksamaal näiteks on olnud üle aegade kõige suuremad meeleavaldused, mida politseijõud on pidanud maha suruma. Ma saan aru, et kui loomad on hädas, siis tuleb neid aidata, aga kas nad peab just omale koju kutsuma, see on teine asi.

Eesti-suguse pisikese riigi ja rahva puhul on aga võõraviha oluline komponent selle riigi ja rahva säilitamiseks. Eesti on Eesti tänu võõravihale. Suure riigi puhul on võõraviha sageli halb, see võib viia massiliste hukkamiste ja tagakiusamiseni nagu juhtus juutidega Saksamaal 1930-1940ndatel aastatel. Aga väikeriigi puhul see ei kehti, väikeriigi ainus kaitse ongi võõraviha. Sest väikeriigi võõraviha pole suunatud kellegi vastu, vaid enda kaitseks. Enesekaitseks on lubatud isegi tappa, miks ei või siis veidi vihata. Nagu juba ütlesin, tõi võõraviha Eestile iseseisvuse. Miks arvatakse, et see ei aita nüüd Eestit iseseisvana hoida? Või on islamiriigile juba Eestis alla antud?

Kommentaare ei ole: