esmaspäev, 25. jaanuar 2016

Kuidas Trump võitis?

USA ajakiri Time peab presidendivalimiste võitjaks juba Donald Trumpi. Seejuures, mis huvitav, Trump võidab valimised vaatamata oma erakonna, vabariiklaste juhtkonna ja kogu poliitilise eliidi vastuseisule ning meedia vihale. Varem pole midagi kunagi sellist olnud- alati on presidendi paika pannud ajakirjandus ja eliit. Ent mis on juhtunud praegu- ajakirjanduse ja eliidi paipoiss Jeb Bush on küsitluste järgi kordades vähem populaarne kui Trump. Viimane irvitab avalikult Bushi üle ja kogu sellega veelgi populaarsust. Bushi kamp on nii löödud, et haub juba plaane vabariiklastest lahku löömiseks uue partei loomiseks.

Mis on Trumpi puhul teisiti? Nii nagu ka Eestis näiteks Vabaerakonna ja EKRE puhul, ei ole uutel tulijatel enam vaja võita meedia poolehoidu. Nad on edukad meediapeksule vaatamata (või isegi seda edukamad, mida rohkem meedia neid peksab.) Neile piisab sotsiaalmeedia, näiteks Facebooki ja blogide osavast kasutamisest. Seda on Trump Ameerikas teinud- ta suhtleb rahvaga otse, ilma mingite ajakirjanikest vahemeesteta. See on esimene kord Ameerika ajaloos, kus ajakirjanikest vahemehi presidendikampaanias enam vaja ei ole. Ja see muudab poliitilist pilti mitte üksnes Ameerikas, vaid kogu maailmas, sest trendid tulevad Ameerikast. Võimalik, et see muudab kogu ajakirjandust, sest poliitiliseks tegevuseks pole ajakirjandust enam vaja (võib küsida, milleks teda üldse enam vaja on, kas selleks, et teha kinni makstud lugusid kallitest lennureisidest ja hotellielamustest?)- nii nagu seda teeb Trump, võib ajakirjanduse nüüd pikalt perse saata.

Mis inimestele Trumpi puhul meeldib, on see, et ta julgeb välja öelda asju, mida paljud tahaksid välja öelda, aga ei julge. Kas see polegi elus peamine?

Nagu Eestis, kus oleks vaja julget meest või naist, kes ütleks, et praegune poliitiline eliit on elu Eestis nii perse keeranud, et eesti rahvas on üle pika aja taas väljasuremise ohus. Selle asemel, et otsida üle maailma uusi eestlasi taga ja neile peale maksta, tuleks kõigepealt Eestis inimeste elu elamisväärseks muuta. Aga kes julgeks seda välja öelda? Kes??? Loodetavasti varsti keegi julgeb.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Nagu Eestis, kus oleks vaja julget meest või naist, kes ütleks, et praegune poliitiline eliit on elu Eestis nii perse keeranud, et eesti rahvas on üle pika aja taas väljasuremise ohus. Selle asemel, et otsida üle maailma uusi eestlasi taga ja neile peale maksta, tuleks kõigepealt Eestis inimeste elu elamisväärseks muuta. Aga kes julgeks seda välja öelda? Kes??? Loodetavasti varsti keegi julgeb."
--

Hm, mis fluidumis sa elad? Okei, Eestist eemal hetkel. Aga isegi kui ei jälgi väga pingsalt kõike Eestis toimuvat, siis peaks selge olema, et Eestis on selline ütleja või ütlejad täiesti olemas, mõlemad Helmed, vt kasvõi: Vaba Mõtte Klubi või kuula: Räägime Asjast



Anonüümne ütles ...

Inno viimasele lõigule 10 points!
EKRE ja TTV VMK väljaütlejad on aga vaid (praegu mahatambitav) nišš.
Tõde avaneks täielikult vaid praeguse valitsuse kukutamisel. Siis saab ex-poliitikute vastu algatada ka karme kohtuasju.

*Süüdistuse aluseks - meie kõige olulisema seaduse eiramine: http://www.pohiseadus.ee/preambul/