neljapäev, 21. jaanuar 2016

Uudispomm Brüsselist: EL plaanib suunata rohkem immigrante Põhja-Euroopasse

Mis asju näeb Rõivas Merkeliga ühtemoodi, kas seda, et immigrante rohkem Eestisse suunata? Väljavõte Postimehe veebist.

Kolmapäeval, samal ajal kui Eestis materdati politseijuhti Elmar Vaherit ning Riigikogu liige Artur Talvik avalikustas praamihanke tegeliku hinna, plahvatas Brüsselis uudispomm, mis mõjutab Eesti tulevikku kaugelt rohkem kui politseijuhi kõrvaklapid või parvlaevad. Nimelt avaldas Briti majandusleht Financial Times info selle kohta, et Euroopa Liit plaanib juba märtsikuus loobuda nn Dublini regulatsioonist, mille järgi vastutab varjupaiga taotlejate eest see liikmesriik, kuhu taotleja on saabunud. See tähendab ühtlasi, et rohkem immigrante on kavas suunama Põhja-Euroopa riikidesse, kaasa arvatud Eestisse.

Uudis on täna suurelt üleval põhjanaabrite päevalehes Helsingin Sanomat. Eesti meedias pole sellest aga kippu ega kõppu. On vaid lakooniline uudis Rõivase kohtumisest Merkeliga, kus Rõivas ütleb, et asju nähakse ühtemoodi. Mida see „ühtemoodi” siis tähendab- et Eesti on nõus sellega, et loobuda Dublini regulatsioonist ja rohkem immigrante Eestisse saata?

FT kirjutas, et Saksamaa loobus möödunud aastal sisuliselt juba Dublini regulatsioonist, kui jättis tagasi saatmata need paarsada tuhat varjupaiga taotlejat, kes olid Saksamaale saabunud ning nõudis samalaadset solidaarsust teistelt ELi liikmetelt. Nüüd on Saksamaa käpa all olev Euroopa Komisjon samuti veendunud, et Dublini regulatsioonis ei sobi see koht, mis nõuab varjupaiga taotlejate tagasi saatmist sinna riiki, kuhu nad esimesena saabusid. Seni kehtinud regulatsioon on loonud olukorra, kus ainuüksi 2015. aastal tuli Kreekasse 850 000 ja Itaaliasse 200 000 inimest ehk põhiosa immigrantidest. Ülejäänud liikmesriigid on pidanud vastu võtma immigrante oluliselt vähem.

Mida see Eesti jaoks tähendab? Esiteks eksisid need, kes lootsid, et Eesti on pääsenud, kuna siia justkui ei taha keegi tulla. Dublini regulatsioonist loobumine tähendab esiteks, et Eesti ei saa enam varjupaiga taotlejaid välja saata. Lisaks lihtsustab regulatsioonist loobumine immigrantide liikmesriikidesse suunamist kvootide alusel, mis tähendab, et Eesti peab valmis, et siia tulijaid mitte ei valita, vaid saadetakse. Seda on Lõuna-Euroopa riigid, eriti aga Itaalia juba tükk aega soovinud: et immigrante hakataks liikmesriikide vahel sunniviisil laiali jagama.

FT artikli juures toodud kommentaarides juba märgitakse, et uus kord tähendab sisuliselt uusi massküüditamisi Euroopas nii nagu see toimus 1940ndatel aastatel. Britid tahavad selliste uudiste peale üldse Euroopa Liidust välja astuda- nn Brexiti teha. Eesti aga, nagu näha, teeb seda, mida Saksamaa soovib.

Kommentaare ei ole: