reede, 10. juuni 2016

Hilton on Eesti turu üles bluffinud?

Väljavõte hotelexecutive.com veebist.

Kunagi populaarne USA päritolu hotellikett Hilton asus Tallinnas opereerima Olympic kasiinole kuuluvat hotelli, bluffides samas üles Tallinna külastajate arvu.

Ma teadsin kogu aeg, et Tallinna külastab aastas ligi 1,5 miljonit turisti. Aga Hilton kirjutab oma teates, et möödunud aastal külastas Tallinna 4,2 miljonit turisti. Vau! Kust selline kasv?! Samas turismiettevõtjad kurdavad, et ei tule ots-otsaga kokku, kuna hästi maksvad Vene turistid on ära kadunud ja soomlasi käib ka vähem. Turismiettevõtjad on ise kokku arvestanud, et terves Eestis peatus möödunud aasta 11 kuu jooksul 2,8 miljonit inimest, neist valdav enamus Soomest, Lätist, Venest ja Saksast.

Kust tuleb Tallinna külastajate number 4,2 miljonit, kas keegi oskab öelda?

Mis Hiltonisse laiemalt puutub, siis pole sel enam midagi pistmist kunagise hea tasemega hotelliketiga, millele pani USAs möödunud sajandi algul aluse Conrad Hilton, kelle lapselapselaps on tuntud seltskonnastaar Paris Hilton. Viimased kümmekond aastat kuulub hotellikett valdavas osas New Yorgi investeerimisfirmale BlackstoneHilton Worldwide'i puhul on tegemist börsifirmaga, kus tuntud nime kasutatakse üha enam fassaadina hasartmängude ärile (paljud Hiltonid on suured kasiinod, nagu ka Tallinna oma), sest paljud fondid ja investeerimisfirmad ei tohi otse hasartmänguärisse investeerida. Ehk siis on Hiltoni kett algusest lõpuni üks suur kräpp, kui endist presidendiprouat parafraseerida. Ja kallis ka, palju mõistlikum on endale vaadata öömaja inimeselt-inimesele ööbimisteenuste vahendaja airbnb kaudu. Pole ime, et pärast börsile tulekut Hiltoni aktsia hind küll kerkis veidi, aga nüüd on languses.

3 kommentaari:

Michelinimehike ütles ...

1.5 miljonit on turistide arv kes peatuvad aasta jooksul Tallinna ööbimisasutustes

Inno ütles ...

No aga Hilton on ju ka ööbimisasutus.

Michelinimehike ütles ...

Turistid külastavad Tallinnat ka ööbimata - mujal linnades ööbijad, kruiisituristid, "soometuristid" ja "rootsituristid" kes "tulevadjalähevad"