teisipäev, 27. september 2016

Kas tusane kaasa teeb haigeks?

Tusane kaasa teeb haigeks, väljavõte Daily Maili veebist.

Küllap on paljud märganud, et koos olemine tusase inimesega on ebameeldiv. Nüüd on aga USA Michigani Ülikooli teadlane Bill Chopic jõudnud mitme tuhande kooselu jälgimise põhjal järeldusele, et tusane partner teeb lausa haigeks, vahendab Daily Mail.

Selgub, et tusane partner on väga suur terviserisk - isegi kui ise oled rõõmsameelne inimene. Ja vastupidi - kui partner oli rõõmsameelne, siis püsid ise tervem. Üks põhjusi võib olla selles, et rõõmsameelsem partner on sinu suhtes tähelepanelikum ja hoolivam.

Tusane abikaasa võib aga kaasa tuua mitmeid halbu harjumusi nagu suitsetamine ja joomine. Sealt edasi on tervise halvenemiseni juba väike samm. Teadlane leidis, et inimese haiguse põhjus võib olla partneri tusane meel.

Mulle on see teema eriti lähedane, sest ma olen seda oma nahal nö ära proovinud. Minu eelmises suhtes oli abikaasal kodus pidevalt kulm kipras, ma arvan sellest, et ma tegelikult ei meeldinud talle :), ning ma tundsin suurt vajadust suitsetamise ning alkoholi tarvitamise järele. Ma isegi proovisin juba narkootikume, kas te kujutate ette! Muutusin ise ka tusaseks ja tigedaks, hakkasin ennast lausa kartma ja ei suutnud enam millegagi oma pingeid maandada. Tervis hakkas jukerdama, kuigi olin 30-aastane noormees. Süda puperdas tihti ja vererõhk oli üle normi. Väliselt paistis kõik väga ilus, nagu see enamasti ongi, aga seesmiselt oli asi ikka täiesti mäda. Lapsed nägid seda kõike pealt. Mu abikaasa soovis küll suhet jätkata, lubades end parandada, aga ma sain aru, et see on võimatu: inimene ei muutu ja see asi oleks võinud terve pere jaoks väga kurvalt lõppeda.

Nüüd on mu kõrval lausa päikseline inimene ja mis huvitav, mul on kadunud igasugune soov suitsetada ja alkoholi tarvitada. Täielik müstika! Tervis on hakanud paranema ja ma ei ole ligi 10 aastat tarvitanud ühtegi tabletti. Olen 45 ja tunnen end paremini kui 30-selt. Vererõhk püsib normis. Lähisuhtest sõltub väga palju. Varem oli mul palju nö topsisõpru, kellega koos joomas käia, nüüd on igasugune vajadus kadunud. Nad ikka aeg-ajalt võtavad ühendust, aga kui saavad aru, et mul puudub alkoholi vastu igasugune huvi, siis jätavad rahule. Mulle piisab täiesti koos perega olemisest. Minu parimad sõbrad on minu naine ja lapsed, ma olen ülimalt õnnelik, et saan nendega koos olla ja see on minu jaoks kõige tähtsam.