laupäev, 10. detsember 2016

Eesti peaks vanemapalga süsteemi ära muutma

Eestis küll armastatakse kiidelda vanemapalga süsteemiga, et vaat kui hea, et poolteist aastat püsib naistel lapsega kodus olles kindel sissetulek, aga tegelikult on see süsteem oma aja ära elanud.

Kui aus olla, siis Eesti vanemapalga süsteem pärineb Liechtensteinist, kus 15 aastat tagasi maksti naistele täispalka kuni lapse 1,5-aastaseks saamiseni. Kuskil mujal sellist asja polnud ega pole siiani, isegi mitte Põhjamaades. No pole ime, Liechtenstein on rikas riik, Euroopa rikkaim ja saab endale seda luksust lubada. Eesti lootis ka kunagi rikkaks, lausa Euroopa rikkaimaks saada, seetõttu tehti ka see vanemapalk ära. Ja esialgu see mingi efekti ka andis - rahvas hakkas seda rikkuse juttu uskuma ja paljud hea palga peal olevad naised, kes olid sünnitamist edasi lükanud ka sünnitasid.

Aga nüüd, kus Eestis on selge, et rikkust nähakse nagu oma kõrvu, nüüd on see vanemapalga süsteem nagu sadul sea seljas. No ei sobi noh. Ja ega mingit efekti ka pole. Sündivus kukub kivina. Ainus, mis on, või mida näen, on see, et paljud naised, kes niigi hakkama ei saa, on hakanud seda vanemapalka ära kasutama lihtsalt raha tegemiseks. Kiusatus on ju suur! Sellest ka üha rohkem vaesuses peresid, nälgivaid lapsi ja olukorrad, millest räägib Kodutunde saade.

Tegelikult tuleks Eestis see rikka mängimine ära lõpetada. Tunnistada, et rikkust ei tulnud ega ilmselt ka lähemate aastakümnete jooksul ei tule. Sündivust vanemapalk nagunii ei tõsta enam. Pigem tõmmata vanemapalk väiksemaks, lühemale ajale ja maksta rohkem lapsetoetusi. Et need, kes lapsed on saanud, suudaks nad ka üles kasvatada.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mitte yheski riigis ei ole lapsetoetus nii suur, et selle eest saaks last kasvatada. Sa ei taha minu kommentaare avaldada, aga...veelkord- Norras on lastetoetus 960 NOKi ja samal ajal naiteks 3toalise korteri yyr 10-12000 Noki. (ja piimapakk naiteks 17 NOKi ja leib 36 NOKi). Ja teatavasti on tegemist vaga rikka riigiga...

Anonüümne ütles ...

Kas sul on kahju, kui hästi teenivad naised muretult 1,5 aastat lastega kodus saavad olla?

Triin ütles ...

Muretult saavad kodus olla ka vähemteenivad naised :) Hästi teenivad naised - VH-l on ju ülempiir siiski. Ja on peresid, kus VH-l on hoopis mees.
Reformi Eesti tahtis 5 sekka saada, mitte rikkaimaks.

Anonüümne ütles ...

Jäi arusaamaruks mis muutma peaks? Kas VH peaks maksma lapse koolikohustuse lõpuni?

Inno ütles ...

Kui vaja, siis jah. Eestis on ligi 40 tuhat last, kes elavad allpool vaesuspiiri. See on lubamatu olukord ja tänases Euroopas absurdne. Kulutatakse sadu miljoneid mingite mõttetute Koidula jaamade ja muude Railide peale, aga laste jaoks mõnda lisamiljonit pole. Täiesti naeruväärne.

Anonüümne ütles ...

Sorry, aga puht mahanduslikult võttes on selle "mingisuguse mõttetu" Koidula ja Raili oeale kulutamine palju mõttekam kui puudega lapse toetamine, kellest riigile iial mingit tulu ei tõuse. Puhas kuluartikkel.

Anonüümne ütles ...

Kas teie oletegi need ullikesed, kes usuvad sõna-sõnalt valimislubadusi? Mitte ainult seda "viiest", vaid kõiki muid ka. Ja kohe usuvad, et tulebki rikkus... eee, et mis mõttes nagu... et Kuu pealt kukub sülle ka neile inimestele, kes seda oodates ainult pikutavad ja lõugu laiali ajavad, et ükski taevamanna tera mööda ei pudiseks? Ja see jutt 40 000 allpool vaesuspiiri elavast lapsest, selle kohta ütleks, et lugege rohkem (vanu) Kesknädalaid ja Pealinnasid, sealt võis teada saada ka seda, kuidas teie armastatud Võrumaal lapsed näljast puulehti närivad. Kas teie ka sellest Võru Teatajas kirjutasite (aeg oli umbes sama)? Kusjuures ma usun, et kahjuks tõesti leidub peresid, olgu siis Võru- või muul maal, kus lapsetoetused sirgelt maha juuakse ja lapsed tõesti nälga kannatavad. Mida te tegite ajakirjanikena töötades selleks, et nende kannatusi leevendada? Läksid need lapsed, need pered teile korda? Kas peaminister või president isiklikult peaks tulema selliste "perede" elu korraldama või ehk on selleks siiski ka muid võimalusi? Minu teada on, aga iga kodaniku kohus on neid lapsi märgata ja sellest teada anda sinna, kus neid aidata on võimalik. Vabandust, siin blogis on muidugi mõttetu kasutada sõna "kohustus", siin on kasutusel ikka "õigused".