laupäev, 10. detsember 2016

Eestis tuleks lõpetada jutt sündivuse tõstmisest, sest ühiskond vihkab lapsi

Eestis kumab läbi viha laste suhtes, väljavõte Delfi veebist.

Olen mitu aastat jälginud teraselt laste-teemalist diskussiooni nii Eestis kui Soomes ja ma võin kokkuvõtvalt öelda, et Soomes armastatakse lapsi, aga Eestis vihatakse lapsi. Samas aga millegipärast tahetakse Eestis, et sünniks rohkem lapsi. Lugesin artiklit Delfis lastest ja Kodutunde saatest, selle juures avaldatud kommentaare ning sealt kumas vastu suur viha laste suhtes.

Soomes on ilus tava, mida üldiselt aktsepteeritakse ja mis on nö ühiskondlik lepe: igal viljastatud munarakul on õigus sündida (Soomes ei aborteerita ka puudega, näiteks dauni sündroomiga lapsi) ja iga last peab riik üleval. Soomes ei vaadata, millised on vanemad, lastele tagatakse kõigile võrdsed tingimused. Ma pole veel kuulnud, et Soomes keegi raha kerjaks, nagu Eestis tehakse eri telesaadetes, näiteks Kodutunde või Jõulutunneli saates. Selline asi oleks Soomes mõeldamatu, see ei tuleks kõne allagi. Soomega sarnane suhtumine on teistes Põhjamaades.

Eestis on samas suur vahe, kas laps sünnib jõukasse või rahaliselt kehvemasse perre. Jõukad lapsed elavad nagu kuninga kassid - sõidavad eralennukitega ja veedavad suurema osa ajast välismaal, vaesed aga ei saa kuhugi ja peavad taluma nälga. Laps on süüdi selles, millisesse perre ta sünnib. Selline varajane röövkapitalistlik ühiskond, mida Inglismaal kunagi kirjeldas Charles Dickens. Kus on väike hulk ülirikkaid ja suur hulk puruvaeseid.

Tegelikult, arvestades välja kujunenud olukorda tuleks Eestis lõpetada jutt, et lapsi oleks rohkem vaja. Sest rikkad ei taha lapsi saada, see takistab tasuva töö tegemist ja rikkuse nautimist. Vaesed küll sünnitavad, aga need lapsed elavad väga närudes tingimustes. Laste saamine juba ise viib pered vaesusse, sest laste kõrvalt on raske tööd teha, aga kui tööd ei tee, siis oledki vaene, sest lapsetoetused on Eestis üldist hinnataset arvestades olematud. Hinnad on Eestis Soome tasemel, aga toetused 4-5 korda väiksemad. On selge, et sellises olukorras langevad pered vaesusse. Eriti need pered, kus on erivajadusega lapsed. Ma tean seda omast kogemusest. Mul on kaks väikest last, üks erivajadusega, olen langenud suurde vaesusse ja ma ei kujuta ette, et võiksin Eestis veel lapsi saada, või nagu tavatsetakse sel puhul öelda - sigida. Ma lihtsalt ei tuleks toime. Rohkem lapsi saada oleks vastutustundetu. Ma arvan, et ma pole ainus selline - raskustes peresid on Eestis tuhandeid.

Eesti ühiskonnas laiemalt kumab läbi viha laste suhtes, sest paljud inimesed on vaesed ja lapsetoetused tekitavad kadedust ja viha. Aga milleks siis riik üldse propageerib sünnitamist? See tuleks ära lõpetada ja ametlikult teatada, et Eesti riik on nii vaene, et ei suuda lapsi toetada. Paljud pered seda ei tea või ei kujuta ette, seksivad ilma kondoomita, sigivad mõtlematult ja satuvad suurtesse raskustesse. Siis ei jõua seda tänitamist ära kuulata. Tegelikult kulub Eestis juba riigikaitse peale palju raha - kui Eestit tahta kaitsta, tuleb midagi ohvriks tuua ja need on lapsed. Eestis on nagunii juba suur sõjaoht ja kaasaja sõjas saavad just lapsed esimesena surma. Seega on juba riigikaitseliselt lapsed suur probleem.

Praegu on Eestis välja kujunenud skisofreeniline olukord, kus inimesi ühelt poolt meelitatakse lapsi saama ja iivet tõstma, teiselt poolt aga jäetakse pered virelema ning tänitatakse takka, kui lastega hakkama ei saa. Võiks siis ausalt välja öelda, et Eesti riik ei suuda lapsi ülal pidada ning iga laps on täielikult vanemate vastutusel. Näiteks enne ei ole last mõtet saada, kui pangaarvele pole kogutud 100 tuhat eurot - umbes selline summa kulub lapse ülalpidamisele ja ilma selleta toime ei tule. Eestis sünniks mõned üksikud lapsed aastas, neid polekski vaja eraldi toetada ning neile oleks vaja ainult mõnda lasteaeda ja kooli. Enamik lasteaedu ja koole, samuti ülikoolid saaks kinni panna. Kokkuhoiu arvelt saaks tõsta riigikaitse taset ning maksta kooliõpetajatele normaalset palka, 4000-5000 eurot kuus. Lapsed saaks hea hariduse ja tasuva töökoha. Tegelikult asjad juba sinnapoole liiguvadki, küsimus on ainult selles, mida teha olemasolevate virelevate lastega. Kuhu panna need hädalised, kes peavad õues väljakäigus käima ja kaevust tuppa vett tooma. Üks võimalus on nad anda peredesse Soome, kus kõigile lastele on tagatud normaalsed tingimused. Või siis suunata need pered elama ja tööle Soome, kus nad saaks normaalse elu peale. Soomes on töökäsi hädasti vaja, eriti just lihtsamate tööde peale, mida Eestis põlatakse ja mille eest ei maksta. Kuidas muidu on võimalik, et müüjad teenivad Eestis 500, Soomes aga 3500 eurot kuus palka. Soomes ei jää rahapuudusel ükski laps sündimata, Eestis aga jäetakse lapsed sünnitamata eelkõige rahapuudused.

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Soomes ei teeni tavaline müüja 3500.-.

LPR ütles ...

Peatselt tuleb sõda. Praegult lapsi juurde teha on ebainimlik.

Anonüümne ütles ...

Soomes tõesti armastatase lapsi nii palavalt, et emad panevad oma lapsed alla aastaselt juba sõime, sest rahaliselt ei tule välja ja peab tööle minema. Sest lgp. härra ajakirjanik, äititysraha ja vanhemparaha saab soomes ainult esimesed 158 tööpäeva (k.a laupäevad). Seega peale seda kui laps on 9 kuud vana, vanemate sissetulekud kukuvad marginaalselt ja enamik inimesi läheb tööle tagasi. Tõsi, sarisigijad, pagulased ja muud endaga mitte hakkavad inimesed saavad küll käsi pikal toetusi paluda, kuid normaalse töökohaga ja sissetulekuga pere sellele ei pretendeeri. Te võiksite ennem omale asjad selgeks teha kui igasugust jura kirjutama hakkate. Alustage näiteks Kela kodulehelt, seejärel sooviks kurssi viia ennast maksudega Vero kodulehel ja üürikorteri hindadega nt. Oikotie portaalis. Lasteaia kuumaks on nt. 250-300€ kuus

Anonüümne ütles ...

Muidu nõus, eriti lastesse suhtumise osas kahes riigis, kuid müüja ei saa Soomes kohe kindlasti 3500 eurot. Brutopalk 3200 on inseneril, pärast makse (astmeline tulumaks) veidi üle 2000 kätte. Müüjate brutopalk on tihti alla 2000 ja kätte heal juhul 1500 eur. Tegelikult pole Soomes majanduslikus mõttes juba mitu head aastat roosamanna, kõiki toetusi pidevalt kärbitakse. 1. jaan. 2017 kärbitakse töötute toetusi, lasteraha on juba korduvalt kärbitud. Aga selge on see, et loomulikult riik toetab lapsi, eriti just neid vaesemaid Soomes, nt lasteaiamaks on pere sissetulekute järgi. Mähkmed ja lastetoidud odavamad kui Eestis jne. Eestis millegi pärast lapsi ei sallita, olen seda ise ka kogenud, ja seetõttu on välistatud Eestisse tagasi kolimine. Tervitused Soome läänerannikult!

Anonüümne ütles ...


Myyja saab ju laupäeva eest lisa raha ja pyhapäeva eest topelttasu + öhtused vahetused. Kätte saavad ikka 2000 vöi yle selle

Anonüümne ütles ...

Tegelt ju sigitakse ka süüdimatult. Innol olid enne Juulit juba võlad maani, aga ikka tegi kaks last juurde. Täpselt samamoodi käituvad ka need pered kellest seal artiklis kirjutatakse. Võlad suured, tööd väidetavalt ei ole, lapsed lastekodus, aga ikka tuleb juurde sigida.
Inno tekstis on Eesti elu ikka kõvasti ülepaisutatud.

Inno ütles ...

Ma panin brutopalga. Ega Eestis ju ka müüja 500 kätte ei saa.

Inno ütles ...

Ma lootsin, et läheb paremaks, aga see on naiivne lootus. Nagu öeldakse, lootus on lollide lohutus. Eestis läheb lähematel aastakümnetel ainult hullemaks, sest riigikaitse nõuab järjest rohkem raha ning Venemaaga enam äri ei toimu.

Mulle lapsed meeldivad, ma tahaks veel lapsi, aga Eestis on see tõesti võimatu. Juba seepärast vaatan Soome poole. Soomes ei vaadata laste saamise peale viltu ja lastega peresid toetatakse päris palju - vanemapalka küll nii pikka pole kui Eestis, aga sellest polegi hullu, sest lapsetoetused on kuninglikud.

TasakaaluKunstnik ütles ...

Kas Sa päriselt ka mõtled seda, et riik peab kellegi tegemisrõõmust tehtud lapsi lihtsalt sellepärast üles kasvatama, et lapsevanemad on nad vaevaks võtnud valmis teha?

Anonüümne ütles ...

"Kuidas muidu on võimalik, et müüjad teenivad Eestis 500, Soomes aga 3500 eurot kuus palka."

KUST sa sellised andmed võtad?

Soome müüjate keskmised palgad on:

kassamüüja:
töökogemus: 2-5 aastat - keskmine palk 1424 eurot - maksud
töökogemus: 5-10 aastat - keskmine palk 1980 eurot - maksud

müüja:
töökogemus 2-5 aastat - keskmine palk 1911 eurot - maksud
töökogemus 5-10 aastat - keskmine palk 2167 eurot - maksud

https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu/Kassa-myyj%C3%A4?experience=5-10

Anonüümne ütles ...

Eestis ega mujalgi Euroopa Liidu riikides ei lähe elu paremaks. Põhjamaades on suhtumine lastesse olnud teistsugune. Lõuna-Eestist on läinud ja läheb sugulane koos sõbraga jaanuaris Austraaliasse raha teenima, kuna siin pead virelema väike palgaga. Mõni on juba 3 aastat seal klienditeenindaja olnud. Siin kellegi või millegi peale lootma jääda.... Igaüks teeb ikka ise otsused ja valikud, kuidas temal või perel parem on.

Triin ütles ...

3500€ bruto pole kindlasti Soomes enamus müüjate palk (erandeid on alati).

ann ütles ...

Kuhu panna need hädalised, kes peavad õues väljakäigus käima ja kaevust tuppa vett tooma.
---

Lihtsalt vahemärkusena: minu mees ja enamus tema klassikaaslasi kasvasid ka üles nii, et väljakäik oli õues ja kaevust pidi vett tooma. Ja keegi isegi ei arutanud "kuhu nad panna". Kui mu mehevanemad oleks kuulnud, kuidas "Niisugusse kodusse ei tohiks ju lapsi saadagi" vms. , siis oleks neil ilmselt suu lahti vajunud.

Kui mees juba täiskasvanuna hakkas rääkima veevärgi ehitamisest, siis pidi ta emaga peaaegu tülli minema, sest ema sõdis sellise uue ja harjumatu asja vastu, nagu veevärk, kuidas jaksas :D

Anonüümne ütles ...

Ma imestan selle üle, et näiteks autot juhtida peab kursustele käima ja eksameid andma, aga lapsi võib igaüks teha ilma sisuliselt mingisuguste teadmisteta. Ainult oma lapsepõlve kogemustele ja kooli perekonnaõpetuse tundidele toetudes.

Inno ütles ...

Jah, ja näiteks süüa ja sittuda, isegi hingata võib igaüks ilma mingi vastava ettevalmistuseta. Tõeliselt jahmatav.

Hell ütles ...

Kuskil ei elata ainult toetustest HÄSTI. Ei saagi olla loogiline,et inimesed,kes ei tööta,elavad mönusalt riigi toel ära. Palgad on meil küll häbiväärselt väiksed, aga ka paljud kulud on märgatavalt väiksemad. Ja inimesed ei saa sünnitada möttega,et kyll riik üleval peab, normaalsed inimesed nii ei tee ka.

Inno ütles ...

Nojah, põhimõtteliselt ei peaks selle loogika põhjal ka haigeid ravima - ise on süüdi oma haigustes ja haiglate asemele võiks ehitada krematooriumid, stiilis et haiged ahju. Milleks haigetele kulutada, kui paljudel juhtudel ei saa haiged terveks või inimene sureb pärast kallist ravi? Tuleks talitada nagu sõja-aja Saksa ja pärastsõja Vene koonduslaagrites, mis olid üli-efektiivsed.

Corpus Glam ütles ...

Noh, aga teheke ära, ajage toetustvajavad ahju ja teil saab palju lihtsam! Ja oletegi novaatorlikikd teerajajad pealekauba.