pühapäev, 4. detsember 2016

Imetoidulisand melass nüüd Eestis müügil

Väljavõte siseminetasakaal.ee veebist.

Ma olin pea aasta Portugalis ära ja tagasi tulles avastasin rõõmuga, et Eestisse on tekkinud vähemalt kaks kohta, kust saab osta tumedat melassi (inglise keeles blackstrap molasses). Varem sai seda Eestist osta ainult Kanepi ligidalt Jaak Kõivu Kellamäe talust, aga see oli mõeldud rohkem hobustele ja lehmadele. Mis ei tähenda, et ta poleks inimestele sobinud, aga noh, mugavam on ikka poest osta.

Nüüd on see võimalik ja Eestis koguni kahes veebipoes: Sisemine Tasakaal (1 purk 740g Meridian orgaanilist suhkruroo melassi 7.50) ja Organics.ee (sama purk 6.99). Mõlemad kohad järele proovitud ja toimivad.

Ja melass ise samuti suurepärane. Soovitan eriti meestele, kel probleeme alkoholiga - võtab hästi viina isu ära. Laiendab veresooni nagu viin, aga ei oma kahjulikku mõju. See on nagu vedel karamell, saab edukalt kasutada suhkru asemel, näiteks sobib hästi magustoitudesse ja piparkoogitaigna sisse. Väga kasulik magusaine, sisaldab ohtralt rauda ja magneesiumi. Võib anda lastele. Kalamaksaõli kõrval teine toidulisand, mida kõik peaks tarvitama Eesti oludes aastaringselt.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suhkur on suhkur on suhkur.
Vältigem suhkrut, kiired süsivesikud on saatanast.

ann ütles ...

Kui välja arvutada, kui palju melassi peaks sööma, et päevaseid mineraalainete koguseid kätte saada, siis 93% raua ja 31% kaltsiumi kättesaamiseks peab sööma 100g (!) melassi, mida ei suuda vist keegi, kuna see ollus sisaldab ju ikkagi u 70% suhkrut ja 100g ärasöömine läheks lihtsalt, väkk, läägeks. 50g melassi ärasöömine (47% rauda, 16% kaltsiumi)on ehk realistlik, aga siis saab u 45g suhkrut ehk siis terve päevavajaduse korraga, kuna päevas soovitataksegi nn. tavatoitumise puhul mitte üle 40g magusat suhkrut (sahharoosi).

1 supilusikatäie melassi (u 10g) melassi ärasöömisel saab siis u 9% rauavajadusest ja 3% kaltsiumisvajadusest...

Naise rauavajaduse ühe allikaga katmiseks tuleks nahka pista 40g seamaksa (igasugu siseelundid on üldse rauarikkad), 52g Spirulina vetikat (või nori lehti), 93g kuivpärmi, 108g verikäkki, 240g kaerahelbeid, poole kilo ringis liha... mehel ja menopausis naisel (päeavad enam ei käi) veidi vähem.

Kuna ühe allikaga rauavajadust eriti keegi ei kata, siis eks raud tegelikus päevamenüüs tuleb kokku näiteks: täisteratooted (helbed, leivad - kliid eriti!)+ seemned (seemneleivad)+ pärm (jällegi leibades-sepikutes)+ kaunviljad + köögiviljad + liha (liha e. lihased ei olegi nii rauarikkad kui siseeelundid, küll aga olevat "liharaud" hästi omastatav).

Ni et eks see raud (ja kaltsium ja muud mineraalid) tulevad ikka muust toidust kokku, melass on sümboolne sinna juurde.

Kui aga on lausa rauavaegus, siis kõige lollikindlam on hakata mugima maksa ja maksapasteeti või/ja veretooteid või/ja pärmi...

Inno ütles ...

Ann, see on teooria, praktikas on oluline, kuidas organism omandab. Ja vajadus on ka inimeseti erinev, olenevalt eluviisist. Melassist omandab väga hästi ja minu enda kogemuse järgi ühest supilusikatäiest päevas piisab vajaduse katmiseks täiesti. Magusainet on ka inimesele vaja, aju vajab magusat. Juba inimese piim on magus, võrreldes näiteks lehma- või kitsepiimaga. Kui magusat ei saa, jääb aju nälga ja see on ohtlik, eriti arenevale organismile. Küsimus on selles, mis kujul seda magusat saadakse, seetõttu soovitataksegi rohkem tarvitada puu- ja juurvilju, kus suhkur on tasakaalus muude ainetega ning vähem tarvitada valget suhkrut ning sellega magustatud jookse. Aga sealgi, kõik oleneb kogusest. Üks valge suhkruga jook päevas ei tee midagi.

ann ütles ...

Melassist omandab väga hästi ja minu enda kogemuse järgi ühest supilusikatäiest päevas piisab vajaduse katmiseks täiesti.
---

Kuidas sa seda uurisid? Märgistasid melassis oleva raua ja analüüsisid ära, et sinu kehas ringelv raud ongi pärit just melassist ning muust toidust, mis sa sisse oled söönud, pole rauda sinu organismi tuhkagi tulnud?

Sul pole ju rauapuudust ehk aneemiat (vereanalüüsis madal hemglobiin ja ferritiin)kunagi olnudki - mis pole ka ime, kuna ühel tavalisel mehel reeglina aneemiat nii naljalt ei tekigi. Irjal oli, kuna ta oli rase ja loode Juuli kiskus ema kehast rauda endale - looted on sellised egoistlikud, et tõmbavad emadelt rauda ära endale - ja Irja oli samal ajal vist mingil piiratud toitumisel? Teise raseduse ajal Irja pistis kõike toitu, mis kätte sai, ja aneemiat seekord ei tekkinud.

Inno ütles ...

Irja pistis mõlema raseduse ajal kõike, sest lihtsalt nii suur isu oli. Aga see supilusikatäis tuleb lähtuvalt enesetundest. Vetikalehed on ka ok, aga liha ja maksa lihtsalt ei jaksa palju süüa. Melassi ei tasu tegelikult peljata, see on kõik see osa suhkruroost, mis valge suhkru tootmisel üle jääb. Ehk kõige kasulikum osa. Sisuliselt kontsentreeritud salat. Ühes supilusikatäies on vajalikke aineid samapalju kui terves kausis salatis ning need imenduvad ülihästi.

ann ütles ...

Selge, põhimõtteliselt sama asi nagu Epp Petrone kivikesed.

(selles, et melass on söödav ja puha, ma ei kahtle, aga et kohe IMEtoidulisand)

Anonüümne ütles ...

Ja mida head see imetoiduaine siis Irjakesele on teinud täpsemalt?

Anonüümne ütles ...

Melass on suhkrusiirup, ei enamat. Suhkur tekitab insuliiniresistentsust, veresuhkru kõikumisi, tuju- ja isumuutusi, ülekaalu, kõrget glükoosi, LDL kolesterooli ja triglütseriidide taset veres jms halba.

Muide, mis põhjusel melassi loomadele antakse ka?

Inno ütles ...

Väsimus on kadunud. Seda antakse hobustele näiteks, parandab vormi ja tervist. Lehmadele antakse, parandab piima-andi.

ann ütles ...

Loomade puhul on eesmärk lihtne - segatakse mu söödaga, et ahvatleda loom rohkem sööma. Kui loom sööb rohkem, siis täidab inimese poolt talle pandud eesmärke paremini.

Triin ütles ...

D vitamiini peab inimene juurde võtma.