reede, 9. detsember 2016

Peatage töövõimereform!

Nonii, uus valitsus! Ratas, Tsahkna, Ossinovski! Teil on nüüd võimalus näidata, et hoolite puuetega inimestest.

Puuetega inimesed nõuavad töövõimereformi peatamist ja ümbervaatamist ning on saatnud uuele valitsusele sellekohase pöördumise. Reformierakond nimelt tahtis ühiskonna kõige nõrgematelt liikmetelt nende vähesedki toetused ära võtta ja puuetega inimestel on tekkinud õigustatud ootus, et uus valitsus ei ole pelgalt Reformierakond 2.

Nii et - tehke ära! Kutsuge puuetega inimeste esindajad enda juurde ja tehke see reform nõnda, et nende elu muutuks LIHTSAMAKS, mitte keerulisemaks.

Siiamaani on uut võimukoalitsiooni selles suhtes iseloomustanud ülim silmakirjalikkus - kus varem taoti üksteise võidu trummi, et Reformierakond ei tee puuetega inimeste heaks midagi, aga nüüd ise? Toetused ei tõusnud, isegi mitte sendi võrra, ja töövõimereformi osas valitseb teadmatus.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei teagi kas Eesti maksumaksja ikka tahab anda oma panust puuetega inimestele? Eesti inimesel nõuka ajast pärit arusaam, et puudega inimene=värdjas. Arusaam, et need o meie ühiskonna väetid, võtab veel pisut aega.

Irja ütles ...

Eesti inimesel on tõesti selline arusaam ja ühtlasi ka selline arusaam, et kui sul sünnib puudega laps, ju sa siis oled ise midagi valesti teinud, et see on karma. See tuleb selletsamast võõristustundest. Küllap seepärast ongi paljud puuetega laste vanemad Eestis nii maad ligi surutud ega julge endale midagi nõuda. Kuna neid vaadatakse kui katkutõbiseid. Ma arvan, et asi hakkab paremuse poole liikuma, aga selle eelduseks on puuetega inimeste enda julgus ja enda muredest rääkimine. Enda humaniseerimine.

Anonüümne ütles ...

Eesti võim on tänaseni ses küsimuses ülimalt silmakirjalik. Haibitakse arstiabi, mis viimase võimaluseni ja ükshõik , mis hinna eest, püüab puudelise ellu jätta. Samas ei taheta puudelise ülalpidamisele eriti kulutada. Kui teises osas käitutakse puudelisega nagu natsid omal ajal Saksamaal. võiks ju ka algfaasis käituda nagu Hitler ja mitte raisata Haigekassa resurssi. Meie võim ei erine eriti natsonaalsotsialismist.

Irja ütles ...

Jah, ma olen nõus - kui sa jätad inimese ellu, siis pead hoolitsema ka tema hakkamasaamise eest.

Minu jaoks on kõige üllatavam see, et uus koalitsioon, mis omal ajal kõvasti trummi tagus, kuidas Reformierakond üldse puudega inimeste eest ei hoolitse, ei tee nüüd nende heaks ka ise midagi.

Anonüümne ütles ...

Sellest see pidev vasakpoolsuse hirmukisagi. Tahetakse olla justkui põhjamaa, kuid IRL + sotsid annab kokku midagi ajaloos juba olnut. Ja majandustõusu ei osata-suudeta ka hitlerlikult sooritada - eliidil niigi hea elu !

Anonüümne ütles ...

Töövõimereformi ainus eesmärk oli vähendada sotsiaaltoetuste maksmist puuetega inimestele ja säästa sellega riigieelarvesse raha. Mingit puuetega inimeste abistamist vms seal taga ei ole, sest kõik puudega inimesed, kes vähegi suudavad, käivad juba tööl.

Tean tugeva nägemispuudega naist, kes töötas nõudepesijana, ratastoolis meest, kes dispetšerina, skisofreenia diagnoosiga meest, kes programmeerib, kui vähegi jõudu selleks on. Seda nimekirja võiks jätkata pikalt.

Tööhõivereform tekitas neis väga suurt hirmu ja usaldamatust riigi suhtes. Kui ikka töövõimetuspension on 250 eurot ja ka see ähvardatakse ära võtta, jäädes ainult toimetulekutoetusele, mis on ju absurdselt madal summa ega kata isegi toiduainetele kuluvaid summasid, tunnevad puudega inimesed ennast väga ebakindlalt.

Irja ütles ...

Jaa, mina sain ka sellest niimoodi aru. Ääretult kahju, et selline asi üldse juhtuda sai. Loodame, et uus valitsus korrigeerib selle ränga ebaõigluse kiiremas korras. Ilus oleks ka puudega inimeste ees vabandada - eelkõige IRLil ja sotsidel, kuna nemad olid Reformierakonnaga koos valitsuses.

Vähemalt raske ja sügava puudega inimeste toetused peaksid olema nii suured, et nad saaksid elada inimväärselt, s. o lubada endale ka midagi muud peale toidu. No kasvõi uusi riideid! Ja siis kui nad soovivad tööl käia ja veel paremini elada, siis peaks olema riiklik tugisüsteem, mis aitab neil seda teha.

Anonüümne ütles ...

"Minu jaoks on kõige üllatavam see, et uus koalitsioon, mis omal ajal kõvasti trummi tagus, kuidas Reformierakond üldse puudega inimeste eest ei hoolitse, ei tee nüüd nende heaks ka ise midagi."

Mind ei üllata enam miski siin meie väikesel Eestimaal. Isegi mitte see, et te alles hiljuti kiitsite oma Võru linna valitsemist teatud parteide poolt ning nüüd kurdate et nad ei teegi teist väljagi. Mind ei üllata, kui sain teada kuidas ühe x suurfirma moodsa autoga aktsionär käib pidevalt...Toiduabis. Mind ei üllata ka see, et ühe heategevuse ja annetusi korjava MTÜ ridades tegutseb üks seltsimees, kelle suhtumine ühte vaesesse oli väga halvustav, sest too kandis taaskasutusriideid, sest iga sent läks pereliikme hariduse omandamiseks. Kuid seesama seltsimees jättis talle ilma igasuguse südametunnistuse piinata 10 tunnise tööpäeva eest maksmata. Aga nüüd tegeleb "heategevusega". Äri missugune. Glamuur, peod, väljasõidud jne. Mind ajab naerma, kui mõni hõiskab oma "heateost", mis tegelikult seisnes selles et pakkus võõrale lapsele kommi.

Aga teid ikka veel üllatab Eesti elu?