laupäev, 10. detsember 2016

Sõjaolukorras pole mõtet võidelda joomise ja suitsetamisega

Öeldakse, et poodu majas nöörist ei räägita. Eestis on sõjaolukord, paljud inimesed leevendavad sõjapingeid alkoholi ja tubakaga, mis on sellistel puhkudel tavaline. Riik on aga alustanud just nüüd võitlust alkoholiga.

Ühelt poolt on kõik see, mida Jevgeni Ossinovski ajab väga õige - alkoholism on hull pahe ja sellega tuleb võidelda. Ainult et rahuolukorras, kui kõik on hästi. Kui inimestel on võimalik alkohol asendada muuga, näiteks perega midagi vahvat nädalavahetusel ette võttes. Aga Eesti on otsapidi sõjas, mehi kutsutakse 24-tunnise etteteatamisega nädalavahetuseti sõda pidama ja sõjaolukorras on alkohol ja tubakas möödapääsmatud. Lausa kohustuslikud, et pingeid maandada. Sõjas joodetakse mehed enne lahingusse minekut täis, muidu lähevad peast segi. Inimesed vajavad seda, ega muidu minda massiliselt Lätti, kus asjad odavamad. Alkoholismi vastase võitlusega ollakse hiljaks jäänud. Nüüd peaks just inimestele jagama laiali tasuta alkoholi ja suitsu, nagu seda sõja ajal tehakse - et närve rahustada.

Alkoholi vastu võitlemist põhjendatakse inimese tervisega. Aga ka see on jabur, sest kesse siis sõja ajal tervise peale mõtleb - oluline on ellu jääda. Tervise peale saab mõelda ja haavu lakkuda hiljem, kui sõda läbi.

Alkoholismiga oleks pidanud tegelema 10-15 aastat tagasi, kui kõik oli veel hästi. Samuti oleks pidanud siis tegema ära haldusreformi. Nüüd reformi teha on nagu laiba rüvetamine. Visatakse surnud kass katuselt alla ja loodetakse, et ta ellu ärkab. No ei ärka! Korra võibolla tõuseb õhku, aga nagu börsimaailmas öeldakse, on see surnud kassi põrge.

Inimeste Lätti ajamine pole Eesti jaoks lahendus. Eesti peaks võimaldama inimestel osta kodu ligidalt soodushinnaga alkoholi ja tubakat, samuti esmavajalikke toiduaineid, kasvõi talongide eest, nagu ikka sõja või muu kriisi ajal.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii tore, et inimesed saavad ju reisida ja Lätit külastada ja raha jääb alles ka, aga jah teil kuivtoidu peal ei tule paremaid mõtteid. :)




















ann ütles ...

Alkohol kõlbab hetkeliseks tuimestamiseks (näiteks, et surmahirmu maha suruda), pikkajalisel tarvitamisel on alkohol ja tubakas aga depressandid ehk siis närvide krussiminekut soodustavad ained. Ja muidugi peab siis veel rohkem rahutama (tegelikult saadaks uus annus depressanti) ja veel rohkem rahustama... Soovitada kellelegi närvide rahustamiseks depressante manustada ja neid tasuta jagada oleks paras seatemp.

Soome geenid kahjuks soodustavad alkoholisõltuvusse langemist (venelased on ka soomeugrilastaga segunenud)... paljud eestlased ja soomlased ei tohiks oma geneetilise soodumuse pärast alkoholi üldse nuusutada. Muidu on näha, mis saab.

Triin ütles ...

Ma ei saa aru, kus siin Eestis sõda on???

Ossinovskiga olen nõus.

ann ütles ...

Ja siis jäin ma mõtlema, selle teie väite peale, et:

Eesti ühiskond vihkab lapsi, kuna kirjutakse selliseid kommentaare, et miks kui ma vaatan neid virelevaid lapsi, siis ma mõtlen, et miks inimesed peavad sigima, kas kondoomi kasutada ei oska jne.

Ma arvan, te olete valesti aru saanud - ei vihata lapsi, vaid vihatakse justnimelt vanemate elustiili - raha kulutamist alkole - suitsule või muud halba majandamist.
See, mida Eesti inimesed kardavad, on tegelikult, et abi küsides manipuleeritakse julmalt nende kõige õrnemate tunnetega - lükakatkse nunnud lapsed ette, nemad heldivad, kuna tahavad aidata lapsi - aga siis kasutavad vanemad nende antud abiraha ära selleks,et finantseerida oma elustiili.

Ühesõnaga, Eestis inimesed kardavad saada ninapidi veetud - et abiraha või lastetoetus ei lähe tegelikult lastele, vaid sellega finantseeritakse sellist elustiili, mida nemad tegelikult ei toeta ega finantseerida ei taha. Et siis nad justkui (tahtlikult või tahtmatult) osaleksid sellise elustiili finantseerimises ja need finantseeritavad peaksid nende üle peenikest naeru - et ah-ah-ah, vat elame jah, teie rahadest - mis te teha saate, meil on ju lapsed, nunnud, näete?

Siis tekibki inimestes selline jõuetu viha, mis paneb kirjutama kommentaare. "Kas teil mõistust üldse peas ei ole, ärge rohkem sigige jne."

Sageli inimesed leebuvad, kui neile tehakse kuidagi selgeks, et mingi toetus, abi või abiraha läheb tõepoolest ainult lastele - et seda EI SAA oma huvides ära kasutada vanemad.

Inno ütles ...

Nojah, näiteks meie pere on vara ja asju müünud, et lastele süüa ja riideid osta.

Anonüümne ütles ...

Nojah, näiteks võiks teie pere ka natuke vahepeal tööd teha (mõtlen pere all siinkohal perepead ehk issi Innot) ja niiviisi elamiseks raha teenida. Ja siis võiks näiteks teie pere ka natuke paremini majandama õppida, et mitte kulutada kuus 1000 eurot toidule - viibides sealjuures peaaegu 24/7 koduseinte vahel, mis iseendast annab võimaluse hoolega läbi mõelda, mida osta ja mida sellest ostetust teha. Lootes ainult abirahadele ja ostes kala "keskmiselt 20 euro eest" on muidugi üsna loogiline, et vahepeal tuleb asju müüa. Samas olete ju viimasel ajal ka asju ostnud, alles hiljuti näiteks kaks telefoni korraga.
Allikas: I%I blogi,

Frei ütles ...

Paljude nähtuste puhul ei arvestata Eestis riigi madalat elatustaset. Alates kõrgetest pagulaskvootidest kuni pompöössete transpordiprojektideni. Siia kuulub ka suhtumine meelemürkidesse.
Kui enamus kodanikke elaksid nagu keskmised Lääne-Eurooplased, ei oleks ka ebanormaalsusi ja õelutsemist. Rahval ei oleks isegi midagi ärmatamise vastu.

V.K ütles ...

Aga mina ei näe sõda kuskil ja näen ka seda et rahval on oluliselt rohkem raha! Tegelen reiside müümisega ja pole elus näinud et puhkusreisid on kõik põhimõtteliselt kuudeks ette väljamyydud!!! Minu näen küll et eestlaste elus on läinud oluliselt paremaks! Ja ka lõuna ning kagu eestis!

Triin ütles ...

Ma sain aru ikka, et 1000€ läks toidule siis, kui Inno töötas maakonnalehes.

LPR ütles ...

Trumbi ajastul peab iga inimene ise hakkama saama. Kui oled puudega voi lihtsalt aeglane, on su elu lühike. Sotsiaalne darvinism läheb täiega over draivi peale.
Eriti naljakas on see, et suur osa eestlasi rõõmustas Trumbi võidu üle.
Nad rõõmustasid endi lõpu üle.
Jumalal on naljasoont.
Ja see on sarkastiline.

Irja ütles ...

Loomulikult siis, kui maakonnalehes töötas, Triin :). Telefone me ei ostnud, need andis Tele2 tasuta, lihtsalt oma võrku tulemise eest. Pluss muud soodustused.

Inno ütles ...

Jah, toidule 1000 kulus mitu aastat tagasi. Praegu saab meie pere kulutada kuus toidule 100-200 eurot.

Triin ütles ...

Meie pere sai ka 2 tasuta telefoni, Telialt.
Mina teab palju inimesi, kes Trumpi võidu puhul just EI rõõmustanud.