neljapäev, 26. jaanuar 2017

Euroopa häda on ametnike diktatuur

Euroopas on ümber jagatavat raha varasemast rohkem, aga samas on sotsiaalne ebavõrdsus üle aegade suurim. Miks? Sest Euroopat kummitab sama häda, mis varem NSV Liitu - on tekkinud raha ümberjagajate ehk ametnike diktatuur.

Mäletate, nõuka ajal nimetati seda ümberjagajate klassi nomenklatuuriks. Euroopa Liidus on tekkinud samasugune nomenklatuur - ametnike klass, kes elab teistest paremini. Kellele kehtivad lausa teistsugused seadused. Näiteks kus on seda kuuldud, et mõnes erasektori ettevõttes on inimestel kogunenud 10 aasta peale sadu kasutamata puhkusepäevi kümnete tuhandete eurode eest, mis kõik korraga välja võetakse. Aga riigiametis, palun väga! Või võtame Brüsseli ametnike palgad, mis ületavad Eestis erasektori omi mitmekümnekordselt.

Nii nagu kunagi NLiidus, nii ka praegu Euroopa Liidus on küll ümberjagatavat raha väga palju ja teoreetiliselt peaks seda jaguma kõigile abivajajatele. Reaalsuses aga seda ei toimu, sest enamus raha jagatakse ümberjagajate endi vahel. Hea näide on toiduained nõukogude ajal. Teoreetiliselt oleks pidanud toitu kõigile jaguma, aga praktikas olid poed tühjad, sest kogu kaup oli juba jagatud laiali nomenklatuuri enda vahel. Nimelt on küsimus selles, et kommunism saab valitseda ideaalühiskonnas, kus inimesed pole enam inimesed, vaid inglid. Aga tegelikkuses, mis seal salata, jäävad inimesed ikka inimesteks, ahneteks täinahkadeks, kes kahmavad võimaluse korral kõik endale. Eestis nii ongi: kõik toetused ja muu jagatakse ära kitsa ringi vahel (üks hea näide oli Ärma afäär) ning teistele ei jagu mitte midagi või sandikopikad. Kuigi ühiskonnas peaks valitsema võrdsus, on kihistumine kõigi aegade suurim. Ning mis peamine, tegelikud abivajajad on jäänud sootuks ilma.

Ma ei oska seda millegagi seletada, see on paradoks. Nagu Obamacare Ameerikas, mis pidi tooma kommunismi, õnne ja heaolu, aga mis muutis rahva lõpuks nii rahuleolematuks, nii et nad viimases hädas valisid Trumpi presidendiks. Trump on puhas kapitalist ja seepärast talle Venemaa meeldibki, et Venemaa on üks väheseid alles jäänud kapitalistlikke riike maailmas, ainus Euroopas.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seekord olen ma, Inno, Sinuga täiesti nõus - üle pika aja üks hea artikkel siin blogis.

Anonüümne ütles ...

Hea lugu

ann ütles ...

Nimelt on küsimus selles, et kommunism saab valitseda ideaalühiskonnas, kus inimesed pole enam inimesed, vaid inglid. Aga tegelikkuses, mis seal salata, jäävad inimesed ikka inimesteks, ahneteks täinahkadeks, kes kahmavad võimaluse korral kõik endale.
---

Kahjuks ka vähereguleeritus saab töötada vaid ideaalühiskonnas, kus inimesed pole enam inimesed, vaid inglid. Tegelikkuses kukub vähe reguleerimine välja nii: inimesed jagunevad kaheks, ühed on need "inglid", kes seaduseauke ei kasuta, sest nii pole ju sünnis. Ja teine osa on need mitte-inglid, kes seaduseaugud kohe mõnuga ära kasutavad (enda kasuks, "inglite" kahjuks) ja enda õigustuseks on alati varnast võtta, et regulatsioonis sellist punkti pole, mis keelaks. Selle peale "inglid" nördivad - miks lastakse reguleerimatult ja kontrollimatult nii teha? Hüva, tehakse uus regulatsioon ja hakatakse kontrollima. Jällegi jagunevad inimesed kaheks: ühed on rahul, et valskusele pandi piir, teised on nördinud, et "nüüd KA mind kontrollitakse, nagu eeldataks, et ma olen mingi pätt!!! Kuigi mulle pole kunagi pähegi tulnud midagi sellist teha..." Hüva, lastakse vabaks (et keegi enam ei solvuks), kaotatakse regulatsioon ja kontroll ära - kordub sama tants.

Mida teha saab on ainult ehk muuta kontrollimine võimalikult vähehäirivaks (et keegi ei tunneks, et alusetust eeldatakse, et ta on pätt) - ega muud suurt mitteideaalses ühiskonnas, kus on ka mitte-ingleid, teha ei saagi...

Või siis teine võimalus on see suhteliselt reguleerimatu, kontrollimatu ja kaootiline, kus ka "inglitel" eriti mugav pole ning suur osa neist sunnitakse mitte-inglitena käituma.

Anonüümne ütles ...

Euroopa Liit hävis omaenese raskuse ja jäikuse all. Kõik on õige.

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea, kust selline vaarinfo parineb, et 10 aasta puhkusepaevad saab valja votta EL ametnik. Ei saa. Igal aastal saab valjavotmata puhkust yle kanda 12 paeva ulatuses. Erandkorras saab juhtkonnalt taodelda luba suurema arvu ylekandmist, aga see peab olema pohjendatud. Tosi on kyll see, et valjavotmata paevad kompenseeritakse lepingu loppemisel.

Anonüümne ütles ...

Veel kommentaariks nn. Brysseli palkadest. Vahe ei ole kindlasti kymnekordne, sest see soltub muuhulgas asukohast (mitte koik ametnikud pole seal). Kaotasin naiteks oma palgas 59%, kuna mind viidi yhest liikmesriigist teise yle. Teen tapselt sama tood edasi ja isegi sama lepinguga. Praeguseks on see vorreldav Eestis valisfirmas tootava tippspetsi sissetulekuga, mida ma valismaal tootades ise olen. Kulusid voetakse kokku igal pool, ka ELi avalikus halduses.