neljapäev, 5. jaanuar 2017

Päris jahmatav! Soome lasteaia õpetajad kurdavad oma raske elu üle, kas ka Eestis on sama?

Väljavõte eestineni veebist.

Eestinen vahendab Soome lasteaia õpetajate rasket elu, kus lastega tegelemiseks puuduvad nii aeg kui võimalused.

Ma hakkasin mõtlema, kas Eestis on asi veel hullem, sest palgad on poole väiksemad kui Soomes ja lasteaia kohtade puudus suurem. Ma kujutan ette, et Eesti lasteaia töötajad on veel rohkem kurnatud ja tegelikult lastega tegeleda ei jõua. Lasteaia töötajaid valdab suur stress, nagu tuli välja hiljuti Kohviku püsikommentaator Reeda juhtumist, kus ta käib oma pingeid välja elamas blogides, sõimates neid lapsi, kes on kodused ja lasteaias ei käi.

Ma tunnistan ausalt - mina oma lapsi lasteaeda panna ei julge, sest seal pole kellelgi aega nendega tegelemiseks. Väga suur on vigastuste oht. Ma kujutan ette, et Eestis on erivajadustega lastega tegelemiseks veel vähem aega ja võimalusi kui Soomes - ja isegi Soomes on olukord hull.

Soome õpetajate kirjelduste põhjal võib lasteaedu võrrelda loomalautadega, kus hoolealused on lihtsalt ära söödetud ja magatatud, aga kus muuks tegelemiseks pole lihtsalt aega ega võimalusi. Ma millegipärast arvan, et Eestis on olukord sama või veel hullem. Kõik on stressis, sellest tulevad need lastel suu kinni teipimise ja muud juhtumid. Lihtsalt pinged on üle pea kasvanud, pole ime, et erivajadusega lapsi lasteaeda ei taheta, sest nende jaoks pole seal lihtsalt võimalusi.

ASI ON LASTEAEDADEGA IKKA VÄGA HULL! Teile teadmiseks, lugupeetud otsustajad!!!

Ja NB! Eesti lasteaia töötajate palgad on Soome omadest veel 3 KOLM!!! korda väiksemad. Eestis 800, Soomes 2400 eurot.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loomulikult pole neil aega, sest Soomes peab lasteaiakasvataja iga lapsevanema jaoks vihikut täitma umbes sellise sisuga et millal laps kakas ja mis värvi oli kaka. Siis noogutavad nad koos pead kui hästi on laps arenenud.

Triin ütles ...

Vaesemates KOV-des on õpetaja töötasu 500 - 600 ringis. Aasta vana artikkel.
http://opleht.ee/2016/02/kas-lasteaiaopetaja-palk-touseb/

Lasteaedadesse oleks vaja AEV lapse juurde tugiisikut. Kindlasti veel logopeede (rohkem kui praegu) ja eripedagoode.

Teipimise lugu aga ei olnud üldse nii nagu meedias esialgu avaldati. Nüüd hiljuti tuli ka õige info välja, loetud ikka teil? Ehk siis õpetajat karistati ebaõiglaselt.