pühapäev, 26. veebruar 2017

Soomes on elatise maksmine vajaduspõhine, Eestis mitte

Väljavõte Soome elatise kalkulaatorist, sosiaalikollega.fi veebist.

Eestis on pidev ja krooniline jama elatise ja elatisevõlglastega, kuni selleni välja, et elatisevõlglasi pannakse vangi. Soomes midagi sellist ei ole, elatise teema pole ühiskonnas üldse mingi teema. Miks on see nii?

Peamine põhjus on selles, et Soomes on elatis üks osa sotsiaalsüsteemist, millega tegeleb sotsiaalkindlustusamet Kela. Süsteem on automaatne, mistõttu ei pea keegi vaeva nägema ja elatist kohtu kaudu välja nõudma. Asi on Soomes tegelikult väga lihtne: elatis arvestatakse välja vajaduspõhiselt (siin on kalkulaator) ning kui elatise maksmiseks kohustatud isiku tuludest elatise maksmiseks ei piisa, maksab elatist Kela ja tasa-arveldab selle hiljem kohustud isikuga. Elatise keskmine määr on lapse kohta 155 eurot ja see on ka elatistoetuse suurus ühes kuus. Võrdluseks: Eestis, kus sissetulekud on Soome omadest 3-4 korda madalamad, on elatise suurus lapse kohta pool miinimumpalgast ehk 235 eurot kuus, olenemata lapse tegelikest vajadustest ning elatist maksma kohustatud isiku sissetulekust.

Soomes näiteks saab elatise maksja vabastuse, kui tema tulud ühes kuus on alla 1097 euro. Seda summat suurendatakse veel 274 euro võrra iga lapse kohta, kellele elatist ei maksta. Ehk siis: töötud Soomes elatist ei maksa.

Eestis aga pole vahet, oled sa töötu, haige või kes iganes, elatist peab igal juhul maksma. Elatise maksmisest päästab Eestis ainult surm. Ma arvan, et see on üks põhjusi, miks mehed end Eestis massiliselt surnuks joovad - neil pole muud väljapääsu.

Soomes arvestatakse elatise maksmisel mõlema vanema tulusid ja kulusid, ka selle vanema sissetulekut, kelle juures lapsed elavad, samuti lapsetoetusi, mida saab vanem, kelle juures lapsed püsivalt elavad. Eestis midagi sellist ei ole. Eestis on süsteem, kus töötu ilma sissetulekuta mees peab maksma lapsele elatist isegi siis, kui vanem, kelle juures lapsed elavad, teenib igas kuus mitmekordset keskmist palka. Ning siis on õigus veel see töötu mees vangi panna, kuna elatise maksmise kohustus on Eestis seaduse järgi absoluutne, sellest vabastab ainult surm.

Ehk siis: Eestis, kui oled mees, sul on lapsed ja juhtumisi lahutad naisest, määratakse lapsed ema juurde elama ja kui jääd töötuks, siis pannakse sind elatise maksmata jätmise pärast vangi. Kusjuures kogu selle toimingu juures osaleb üle Eesti tuhandeid inimesi, alates lastekaitse töötajatest ja politseinikest ning lõpetades kohtunike ja advokaatidega. Igal aastal alustatakse seoses elatisega tuhandeid uusi kriminaalasju, neid asju jahvatavad päevast päeva kohtutes ning lõpuks maandub osa võlglasi vanglas.

Kui ma võrdlen Eesti ja Soome elatise süsteemi, siis näen, et Soome omast võidab terve ühiskond, aga Eesti omaga ei võida mitte keegi peale advokaatide, kes tööd saavad.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ega neid lapsi nii massiliselt pole, et mehed end selle pärast massiliselt surnuks joovad :D
Tegu on samasuguse paja ja katla stsenaariumiga nagu need professor ja doktorant: nii isa kui ema on sutsu rumalad ja iseenda rumalus maksab kätte. Isale jääb elatisekoormus, emale sünnitusvalud ja magamata ööd. Süüdistada pole vaja kumbagi, las saavad oma eluöppetunnid kätte.

Anonüümne ütles ...

palju neid rikkaid emasid ikka on, kes vaeselt mehekeselt viimse lihtsalt nõudmise pärast välja nõuavad? pigem on ikka see, et isa kehitab õlgu, et tal pole maksta ja ema enda asi, kust lastele toidu lauale saab.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Soomes iga elanikk kuulub 6-7 yhistusse ja kooperatiivi- t2nu yhistulisele elukorraldusele on elatustase k6rge. Neil puuduvad kyynilised ajakirjanikud kes moonutavad fakte.

mk ütles ...

Eestis on elatise nõue kohtu kaudu pigem selline kättemaksuaktsioon ja hea võimalus täitureid ja kuhtuid nuumata. Enamasti on sisse kirjutatud et kaotaja on mees st peab lisaks kõigele ka kohtukulud kinni lappima.

Inno ütles ...

Esimesele: Eesti on maailmas esikohal alkosurmade poolest:

http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alcohol/by-country/

ja need, kes end surnuks joovad on põhiliselt ikka mehed.