pühapäev, 2. aprill 2017

Õige, Eesti pole vaene riik!

Soome on maailmas üks võrdsemaid, Eesti üks ebavõrdsemaid riike, väljavõte eestinen.fi veebist.

President Kersti Kaljulaidil on õigus: Eesti ei ole vaene riik. Lihtsalt rikkus ja vaesus on Eestis väga ebaühtlaselt jaotunud. Eestis on inimesi, kes on Euroopa mõistes väga rikkad, aga on inimesi, kes on väga vaesed. Võtame või presidendi enda: tema aasta sissetulek oli ligi 300 000 eurot. Samas on Eestis palju inimesi, kelle aasta sissetulek on 3000 eurot ehk sada korda väiksem.

Nii nagu viitab Soome info portaal eestinen.fi, on Eesti maailmas üks ebavõrdsemaid ja Euroopas kõige ebavõrdsem riik. Seetõttu on vale öelda, et Eesti on vaene maa. Tõesti, Eestis on inimesi, kes on Euroopa mõistes väga rikkad.

Samal ajal on Eestis maapiirkondades inimesi, kes elavad sama kehvalt või kehvemini kui inimesed kusagil Venemaal või Ukrainas. Kes on hambutud, kel pole süüa ja kes ei suuda oma majapidamist korras hoida. Neist palju ei räägita, aga neid näeme näiteks saates Kodutunne. Enamasti on need kehvikud vanurid ja paljulapselised pered.

Samamoodi on vale öelda, et Eestis on halb elada. Kui sa oled ilma lasteta tippspetsialist mõnes Tallinna ettevõttes, siis on Eestis väga hea elada. Lausa super! Saad endale põhimõtteliselt kõike lubada. Kui sul on aga perekond ja lapsed, siis läheb raskemaks. Ja kui sa elad veel Tallinnast väljaspool, sis on veel raskem. Ja kui oled veel erivajadusega, haige või pensionär, siis läheb asi juba päris käest ära.

Üha rohkem suureneb Eestis ebavõrdsus geograafiliselt. Kui sul on korter Tallinnas, vanast ajast, siis selle väärtus on täna ligi 100 000 eurot. Samaväärne korter näiteks Võrus maksab kõigest 10 000 eurot. Veel 20 aastat tagasi olid need korterid enam-vähem samas hinnas. EVP-sid võeti Tallinna ja Võru korteri erastamise eest samapalju. Ehk siis lihtsalt Tallinnas elades ja mitte midagi tehes oled oma Võrus elavast rahvuskaaslasest muutunud loetud aastatega mitu korda jõukamaks. See trend jätkub: tallinlased üha rikastuvad ja võru inimesed jäävad üha vaesemaks.

Oma Tallinna korteri müügist saadud raha eest saad osta Võrru kümme korterit ja neid välja üürides hinnaga 100 eurot kuus teenida head tulu, reisida Hispaanias. Samas kui Võru pensionär ei saa oma korteri müügist saadud raha eest suurt midagi. Talle ei anta Võru korteri tagatisel isegi laenu, sest korterite hinnad Võrus pidevalt langevad.

Nii et Eesti pole tõesti vaene riik. Aga kõik oleneb sellest, kust otsast vaadata.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Presidendina muutus K. Kaljulaid avalikuks persooniks aga me ei tea, kui palju on meie ümber sellise sissetulekuga kerstikesi ja kas nad ka makse maksavad ?

Inno ütles ...

Kõrgemad euroametnikud ei maksa samuti mingeid makse, mis on omamoodi huvitav asi.

Anonüümne ütles ...

Ei tea, palju neid uusaadlikke juba on ja kas pole nende ebasolidaarsuse tõttu Haigekassa tühi ?

Anonüümne ütles ...

Eesti Põhiseaduse järgi olla kõik võrdsed, aga ju on siis võrdsemaidki ...

Anonüümne ütles ...

Endine staarajakirjanik võiks kogu maailmal ja OECD riikidel siiski vahet teha.

olge ise ka tublid ütles ...

"Üha rohkem suureneb Eestis ebavõrdsus geograafiliselt. Kui sul on korter Tallinnas, vanast ajast, siis selle väärtus on täna ligi 100 000 eurot. Samaväärne korter näiteks Võrus maksab kõigest 10 000 eurot.

Oma Tallinna korteri müügist saadud raha eest saad osta Võrru kümme korterit ja neid välja üürides hinnaga 100 eurot kuus teenida head tulu, reisida Hispaanias."


Natuke on mööda pandud nende võrdlustega. Võrus ei saa samaväärset korterit 10 000-ga, mis Tallinnas on 100 000 eurot. Võrus saab sellise 20 000-ga. Aga Valgas saab küll 10 000-ga.

Nüüd üürileandmisest. Kui müüa oma Tallinna korter 100 000 eest maha ja osta Valgas 10 korterit ja anda need üürile 100 euroga kuus, siis tõenäosus on, et saad ka paar puuküürinikku (isegi väga-väga hoolikalt valides, ka kõige kogenumatel maakleritel juhtub seda), kes võivad su korteri nii ära lagastada, et pead selle kordategemiseks kulutama umbes kolmandiku korteri hinnast.

Üleüldse Valgas lihtsalt pole erilist nõudlust üürikorterite järele, üksikud avaliku sektori töökohad, mis võivad mujalt inimesi sinna tuua. Nii et kui sul on 10 korterit, millega pead majandama, siis sellest kujunebki umbes poole kohaga töökoht.

Anonüümne ütles ...

Pohjust taaskord kommenteerida. Mis mottes korgemad euroametnikud ei maksa mingeid makse? Kindlasti maksavad, ainus vahe on selles, et need maksud (ja neid on mitut liiki) lahevad otse EL eelarvesse.