laupäev, 20. mai 2017

Inno: kõik alla 2000 euro teenivad inimesed peaks minema välismaale tööle, riigi abiga

Ma vaatan, kuidas Soome riik, mis on 5 korda rikkam kui Eesti palub Euroopa Liidult miljoneid eurosid abi oma koondatute ja töötute toetuseks ning ümberõppeks. Eesti on nii rikas, et mingit sellist abi EL-ilt ei paluta. Inimestel lastakse vireleda ja ära kustuda. Ma tuletan meelde, et Eesti madal tööpuudus, mille hulka arvestatakse vaid aktiivseid tööotsijaid on näiline, sest paljud töötud on nö heitunud, loobunud töö otsimisest.

Eestis öeldakse, et tööturg on paindlik, aga tegelikult pole, sest alla 2000 euro ei saa Eestis inimene hakkama. Ma mõtlen hakkama saamise all inimese kombel elamist, mitte virelemist palgapäevast palgapäevani. Kus inimene saaks soetada omale eluaseme, tarbida tervislikku toitu, reisida, tegeleda hobidega, tarbida kunsti ja kultuuri ning tulevikuks raha kõrvale panna. See pole alla 2000 euro suuruse palgaga kahjuks võimalik. Seda on tunnistanud isegi ettevõtjad, kes sel põhjusel oma töötajatele vähemalt 2000 euro suurust palka maksavad.

Kui Eesti liitus Euroopa Liiduga, siis tõusid hinnad kiiresti ELi tasemele, isegi ELi keskmisest kõrgemale, kuna Põhjamaades on hinnad kõrged. Eesti on liitunud Põhjamaade elektrituruga, kus hind on maailma kõrgemaid. Elektri hinnast sõltuvad kõik muud hinnad.

Eestlaste sissetulekud on aga jäänud maha. Need pole järgi tulnud, sest Eesti ettevõtjatel pole võimalik lambist hakata maksma mitu korda kõrgemat palka, nad on õnnelikud, kui suudavad kohaneda ja toime tulla varasemast mitu korda kõrgemate hindadega.

Eesti riigi kohus on aga kaitsta inimesi diskrimineerimise eest. Euroopa Liit tõi kaasa kiire hinnatõusu, sissetulekud järgi ei tulnud, mistõttu on Eesti inimesed võrreldes teistega EL-is kehvemas olukorras. Eesti inimestel on ainus võimalus normaalselt teenida käia välismaal tööl. Ma tuletan meelde, et pärast Saksamaade ühendamist käisid pooled idasakslased mõnda aega lääne poolel tööl, kuni jalad alla said. Sama peab tegema Eestis. Praegune Eesti poliitika, kus tõstetakse vaesust ühest kohast teise ei vii mitte kuhugi.

Põhja-Soomes on omavalitsused üürinud bussid, et inimesed saaksid tööl käia Norras, kus palgad on mitu korda kõrgemad. Soome omavalitsuste esindajad käivad inimestele Norras tööd otsimas. Eestis aga töötavad ametnikud välismaale tööle minemisele vastu. Sellega saevad need ametnikud oksa, millel ise istuvad. Ma kordan: raha ei kasva puu otsas, see tuleb välja teenida. Väikses ja vaeses riigis saab raha tulla ainult välismaalt: kas kaupa välismaale müües või välismaal tööl käies. Kõigil pole võimalik kauba müügiga tegeleda, küll on kõik võimelised välismaal töötama. Lihtsa töölise palk Norras on 5000-6000 eurot kuus. Norras on suur puudus näiteks kalatöötlejatest. Keeleoskus pole oluline.

Eesti riik, omavalitsused, ametnikud, kõik peaks töötama selle nimel, et Eesti inimesed saaksid välismaal tööl käia. Ma mõtlen eelkõige Põhjamaid. Lätti ja Leetu pole mõtet Eestist ühendusi teha, sest nemad on veel vaesemad. Soome, Rootsi ja Norraga peaks olema loodud otseühendused: soodsad bussi-, laeva- ja lennuliinid. NB! Isegi Portugalist käiakse Soome tööle!!! Eestil on vedanud, et on nii rikkad naabrid, seda tuleb ära kasutada.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegelikkuses on esimese eesti eesmärk risti vastupidine.
Tööturule surutakse sandid ja pensionärid, kes on tekitatud näljahirmus palga suhtes hoopis leplikumad. Nii, et tööandjad võivad maksta ka alla miinimumi - tuleb vaid töötunde vähem märkida.
Esimesel eestil on Eesti Posti omaegse palgahuiarlusega kogemus olemas.
Kui ikka veel aru ei saa, kutsuge Atonen konsultandiks.

Anonüümne ütles ...

Mina olen tööl Välismaal, ilma Eesti riigi abita sain tööle, ja saan vähem kui 2000 eurot palka. Ehk Eesti riigi abi puudumises ongi probleem, et vähem saan siin, Välismaal??!!

Anonüümne ütles ...

Armas Inno, ma olen Sinuga paljudes Eesti elu puudutavates küsimustes 100% nõus. On siiski üks moment, milles meie mõtted ei hakka kunagi kattuma, sest valmisolek panustada on erinev. Ei saa ju olla nii, et tahad vedeleda ja jalutada ja perega olla ja kunsti ning kultuuri nautida ja hästi süüa ja reisida ja elu nautida ja selle kõrvalt 2000 eurot kuus teenida. Minu vend elab Saksamaal. 2000 eurot ja rohkem teenib õnnelik kõvasti üle keskmise klassi inimene. Müüjad, suurem osa õdesid haiglates (oma ala spetsialistid!) jne. sellist palka ei näe. Selle raha saamise kõrvalt jalutamiseks ja vedelemiseks aega eriti üle ei jää, sest tööandja ootused sinu ja sinu paindlikkuse suhtes ning töökoormus on suured. Väga suur hulk, et mitte öelda enamus teenib seal oluliselt vähem.
Ma tean, et sinu ootusi ja vaateid ning tõekspidamisi ei muuda nagunii miski, aga see on ühtlasi ka põhjus, miks Sa kunagi 2000 eurot kuus teenima ei hakka.

Inno ütles ...

Saksamaal ongi palgad väiksemad kui Põhjamaades, eriti endises Ida-Saksas. Tööle tasub minna Põhjamaadesse. Norras on suur puudus töökätest, eriti kalatehastes, kuhu lähevad isegi soomlased.

Anonüümne ütles ...

Jumal ei hoia riiki ja rahvast, kelle seas pole vennaarmastust. Nii lihtne see ongi. Siin kuivabki kõik kokku. Jaan Männik, Rootsist tulnu, võib ju igikestvalt küsida, kus on Eesti ametiühingud, miks rahvuskonservatiivsed tegelevad asendustegevusega nagu "pagulasprobleem" Eestis või kooseluseadus, aga mitte oluliste teemadega, jne.

Jäin 2009 ehitussektorist (projekteerimine) töötuks. Kohe pikaks ajaks. Nn toimetulekutoetuse jagajad-sotsametnikud soovitasid sisuliselt toidust loobuda üüri kasuks, kuna olin julgenud kurta, et 64-eurose "toetusega" (tollal 1000 eurot kuus) kuidagi toime ei tule. Asi lõppeski kodutusega.

Ümberõppimisest, õigemini selle puudumisest ning sellega seotud kogemustest Töötukassas aga jutustasin lõbusaid lugusid Delfi Rahvahääle rubriigis.

Soomes teine mentaliteet, seepärast on ka majandus seal kasvule pööranud.

a.

a ütles ...

On kohatu rääkida vaesest Saksa rahvast, kui palka ei võrdle väljaminekuga. Huvitav, miks vaesed eestlased küll Saksas ostlemas käivad?

a.

Inno ütles ...

See on loomulikult õige, et Saksas on hinnad madalamad, nii et seal tasub isegi Eestist ostlemas käia. Portugalis näiteks on toit ja riided laias laastus poole odavamad kui Eestis, palgatase veidi kõrgem. Ja kuna seal on soe, kulub kõike vähem. Lisaks ei kuluta portugallased sentigi kütmise peale. Kokkuvõttes ei pea nad palehigis tööd rabama, et omal hinge sees hoida, saavad ka omale midagi lubada elus. Ja NB! Eesti toetab rahaliselt Portugali!

Anonüümne ütles ...

Ma ei rääkinud vaesest Saksa rahvast. Ma rääkisin sellest, et ka sakslased peavad vähemaga leppima kui Inno soovitud minimaalselt 2000 eurot kuus palka Eestis.
Mis Saksamaa hindadesse puutub, siis olen aru saanud, et üks asi on seal turistina ostlemas käia, teine asi on seal igapäevaselt elada nii, nagu Inno kirjeldas. Teatripiletid on Saksamaal palju kallimad, samuti kino, bussisõit: nii üksikpiletid kui ka kuupiletid, puuvili, toores liha, eluasemekulud jne. Ostujõud on ikka kõrgem kui lihtsal eestlasel. Seega ei oska ma öelda, kus Ave vaest sakslast mu jutus nägi, küll aga ei saa väga suur osa rahvast seal Inno ettekujutuse järgi elada.

Anonüümne ütles ...

Millisest Portugalist te räägite? Sellest, mis asub Utoopias?

Minu Portugalis, mis asub Euroopa lääneservas, on toit ja riided laias laastus Eestiga samas hinnas. Ja kütmise peale kulutan ka, ei istu, kasukas seljas, peeruvalgel.

Anonüümne ütles ...

Hei Inno! Aga laske käia! Suved veetke Soomes, talved Portugalis. Irja kirjutab vahepeal paar bestsellerit, sina vedeled mõnusasti lastega kodus ja mõlemad riigid maksavad teile igatsorti toetusi. Mõnus, eks? Tehke ära, kaua te soiute siin.

Anonüümne ütles ...

Kahest riigist korraga ei maksta lihtsalt toetust. Eestlasest naine, kes töötab Soomes ehitusel puhastusteenindajana väidab, et ehitab Eestisse maja. Kõik ei ole veel päriseks ära läinud.