pühapäev, 26. november 2017

Eesti parim aastaaeg on - talv!

Talv Eestis.

Eestis armastatakse rääkida sellest, kui ilusad ja soojad on suved ja kui külmad ning koledad on talved. Eestlased armastavad põgeneda talvel lõunasse, see on Vahemere äärde, kulutades selleks suuri summasid raha. Ent seal, Vahemere ääres on talv kõige jubedam aastaaeg - vihmane ja jahe. Talvel on Vahemere ääres ja isegi Põhja-Aafrikas, see on Egiptuses või Marokos külm. Umbes nagu Eesti suvi. Lisaks sellele kõik võbisevad, sest seal pole kombeks maju kütta, isegi talvel mitte.

Tegelikult on Eestis, Soomes ja mujal Põhja-Euroopas kõige ilusam aastaaeg talv. Ega muidu hiinlased, inglased ja teised talvel massiliselt Soome ei tungleks. Suur osa neist tuleb vaatama ka Eestisse. NB! Just talvel. Mitte suvel, kus Eesti on väljaspool linnu üks sääskede paradiis ja kogu aeg sajab vihma. Jaanipäeva ilm - see on üks jubedamaid, mis annab välja mõelda, täielik põrgu. Aga talv Eestis - sellest pole ilusaimat maailmas. Mitte ühtegi sääske ega muud putukat. Valge ja väga romantiline.

Vahemere äärde, ütleb minu kogemus on mõtet minna alates aprillist. Kevad on seal kahtlemata ilusaim aastaaeg, kuni juuli alguseni, peale seda kõrbeb kõik ära ja suve saab veeta ainult mere ääres. Samuti on Vahemere ääres hea sügis, mil valmivad viinamarjad, viigimarjad, oliivid ja muud viljad. Sügis, see on september ja oktoober.

Nii et - minu soovitus, kutsuda külalised Eestisse mitte suvel, mis on Eestis kõige koledam aeg, vaid just talvel. Talv on parim aeg. Ja eestlastel endil tasub talved samuti veeta Eestis - näiteks Haanjas ja mujal Võrumaa kõrgemates kohtades on juba lumi maas. Saab nii suusatada kui kelgutada. Ja mis peamine, ööbimiskohad on mõnusad soojad, paljudes kohtades on veel kaminatuli. Saab minna sauna, mõnes kohas lausa suitsusauna. Kas on sellest paremat ilmas?!

Eestis tasub talvel pakkuda toiduks metsaande, mida mujal naljalt pole: jõhvikaid, pohli, mustikaid ja murakaid. Need on kõik supertoidud. Eestlaste oma oliiviõli. Lisaks pakkuda kohalikku kala, näiteks ahvenat, mis on täielik delikatess. Ahvenafilee, kõrvale mustikakaste ja keedukartul - mmmmm......

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Külm ja lumine talv on muidugi ilus, aga hetkel taas vihmane-lörtsine ilm, mis tervisele ja meeleolule halb. Viimati oli talvel korralik lumi maas 2014. aastal.

olge ise ka tublid ütles ...

"Eestlased armastavad põgeneda talvel lõunasse, see on Vahemere äärde, kulutades selleks suuri summasid raha."

Kuidas keegi, ma broneerisin juba eelmisel kuul reisi Gran Canariale märtsi esimeseks pooleks. Hind? 130 eurot neli reisi Ryanairiga Londoni kaudu edasi-tagasi. Käin igal aastal vähemalt korra mõnel Vahemere maal D-vitamiini kogumas kas sügisel või varakevadel. Ehk off-seasoni ajal, kui hotellid jms ka odavamad. Varakevadel on sooja ilma suhtes valik tõesti piiratum, samas Marokos olen märtsis ka päikesepõletuse saanud (kuid öösel pidi kergelt lõdisema mitteköetavas majutuskohas).

"Talvel on Vahemere ääres ja isegi Põhja-Aafrikas, see on Egiptuses või Marokos külm."

Täpselt nii, ainsaks erandiks on Kanaarid, kus ka jaanuaris on läbivalt ligi 20 kraadi sooja tänu ookeanis akumuleerunud soojusele ja võib leida ka mõne rannailma. Märtsis juba aeg-ajalt ligi 30 kraadi päikese käes.

Nagu eelkirjutaja mainis, seda idüllilist valget talve on Eestis näruselt vähe, enamasti mingi lobjakas, mudane lumi, kui üldse, päikest nädalas heal juhul korra või paar, kõledus ja kaamos. Olen elanud ka aastaid UK-s ja eelistan iga kell sealset talve.