kolmapäev, 4. aprill 2018

Welcome to the disability club!

Kui te siiski otsustate oma last vaktsineerida, siis on oluline kõrva taha panna järgmist: kuna Eestis vaktsineerimikahjustuste hüvitamise süsteem puudub, siis vastutate oma lapse võimaliku kahjustuse eest teie ise. Arst seda teile vaktsineerimisel ei ütle, nagu ei tutvusta ta ka süsti kõrvaltoimeid, kuid nõusolek last vaktsineerida tähendab ühtlasi seda, et võtate tagajärgede eest ise vastutuse. Täpselt nagu te vaktsineerimisest keeldudes võtate ise vastutuse võimaliku haiguse eest. Seda arst teile keeldudes ütleb, keeldudes saate kogu info.

Kui teie laps vaktsineerimise tulemusel kahjustada saab, näiteks invaliidistub ja raske või sügava puude saab, siis on Eesti riik teid valmis aitama 80 euroga kuus (raske või sügava puude korral). Kui lapsel tekib pidamatus, siis saate 60 mähet kuus. Selle aasta alguses võeti nimelt pooled mähkmed ära. Hügieenitoiminguteks vajalikke niiskeid salvrätte ei saa enam üldse.

Kui teie laps peaks vajama käru/ratastooli, siis riik teid nende ostmisel enam ei aita, nagu ka muude abivahendite ostmise puhul. Riik kompenseerib 90 protsendi ulatuses abivahendi rendi, mis võib tähendada teile ca 100-eurost väljaminekut kuus, kui abivahendeid on mitu (näiteks veel söögitool, seisulaud, vanniiste). Invakäru rendile kulub teil 20-30 euri kuus. Seda muidugi, kui riik üldse nõustub teile abivahendite renti 90 protsendi ulatuses hüvitama, enamikele taotlustele öeldakse ära. Velotrenažöörist ei maksa unistada, see pole riigi hinnangul „eluks vajalik asi”.

Nii et welcome to the disability club :) Soomes võrdluseks sügava puudega lapse riigipoolne toetus 400 euri kuus, mähkmeid saab soovi järgi ning need tuuakse koju kätte, kõik abivahendid on tasuta laenuks. Kui väga vaktsineerida tahate, siis soovitan seda teha Soomes :)