laupäev, 16. juuni 2018

Eesti on unustatud, USA uus iidol on Põhja-Korea

USA president Donald Trump ja ameeriklaste uus iidol Kim Jong Un.

Kui NSV Liit lagunes ja Eesti iseseisvus, siis olid Balti riigid ja nende juhid ameeriklaste silmis suured iidolid. Polnud ime, sest väiksed, peaaegu olematud rahvad olid seljatanud kurjuse impeeriumi, mille vastu oli võimetu maailma üks võimsamaid riike USA. Pole ime, et ameeriklased olid Balti riikidest lummatud.

Samamoodi võib aru saada, miks on jahtunud USA suhted Balti riikidesse, kui Balti riigid ilmutavad nõrkust Venemaa ees. Keegi ei saa aru, miks rahvad, mis kukutasid kurjuse impeeriumi, on nüüd hirmul ühe selle impeeriumi osa ees. Ja küsivad abi USA-lt, mis juba öeldud, oli võimetu.

Nii nagu kõik suured riigid, arvestab USA ainult jõuga. Ja uus jõud, uus pauer on maailmas Põhja-Korea. Kes oli valmis isegi USA-ga rinda pistma. Pole ime, et korealased äratavad ameeriklaste silmis austust ja imestust. Umbes samamoodi nagu venelased austavad ja imetlevad siiani soomlasi - väike rahvas, kes astus Taaveti kombel Koljati vastu. Ja polegi vahet, kas soomlased võitsid või kaotasid, juba see fakt iseenesest tekitas austust. Ning tagas soomlastele lõpuks iseseisvuse, ning mitu korda parema elujärje kui on praegu eestlastel, kuigi veel 100 aastat tagasi olid eestlased soomlastega majanduslikult enam-vähem samal pulgal.

Kui Eesti peaminister Jüri Ratas ütles Trumpile, et Eesti kaitsekulutused ületavad 2 protsenti SKP-st, siis loodetud kiidusõnu ei tulnud - Trump selle peale ainult mühatas. See on loomulik, sest eestlased on käsi pikal ameeriklastelt abi palunud. Näidanud, et nad on nõrgad, madal energia, nagu armastab öelda Trump. USA aga, nagu öeldud, nõrkust ei armasta. See on ka põhjus, miks Trump külastas Poolat, aga mitte Balti riike. Sest Poola näitab oma muskleid, seda ka Euroopa Liidu sees. Aga Eesti? Kuidas Eesti ja teised Balti riigid saaksid taastada oma positsiooni? No ma ei tea, aga igal juhul mitte praegusel moel teiste taldu lakkudes. Tallalakkujaid ei armasta ega austa pikemas perspektiivis mitte keegi.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

"väiksed, peaaegu olematud rahvad olid seljatanud kurjuse impeeriumi"
Sitta nad seljatasid, pigem hoopis impeerium puhastas ennast täikammiga.