pühapäev, 26. august 2018

Kuidas rikkaks saada ehk tähtis on SKP ise, mitte protsent SKP-st

Väljavõte statistikaameti veebist.

Eestis on kombeks olla usklikum kui paavst ise, tagajärgedele mõtlemata. Kui räägiti juutide tapmisest, siis Eestis hävitati 1940. aasta lõpuks kõik juudid. Kui räägiti vajadusest küüditada, siis tuli kaebusi Eestis nii palju, et küüdirongid said täis ning tänu sellele jäi suur hulk lätlasi ja leedukaid küüditamata. Nüüd räägitakse vajadusest tõsta kaitsekulutusi ja Eesti oleks kohe nõus kaitsekulutuste protsendi kuhu iganes tõstma.

Aga just see, kaitsekulutuste protsent on asi, mis tegelikult ei näita mitte midagi ja võib pikemas perspektiivis hoopis kahju tuua. OK, NATO riikides on kokku lepitud minimaalne tase 2 protsenti ja mis on pikas perspektiivis optimaalne ja probleem on pigem selles, et mitmetes suurtes riikides jääb see isegi alla 1 protsendi. Kui Eesti selle protsendi kasvõi 99 peale tõstab, ei muuda see NATO jaoks midagi, küll aga kaevab Eesti omale lihtsalt suure augu.

Eesti jaoks on hetkel kaitsekulude protsendist SKP-st palju tähtsam see SKP ise ehk majandus laiemas plaanis. Eesti majandusega on aga asjalood väga kehvad. Sisuliselt tammub majandus paigal, sest Soome taseme saavutamiseks lähima paarikümne aasta jooksul oleks Eestile vaja 10-protsendilist kasvu. Aga on ainult 2-3 protsenti. Sama tase on ka Soomel, mis tähendab, et sellise tempoga ei jõua Eesti kunagi Soomele järele. Mis tähendab, et Eesti pole end suuteline ka Soomega samal tasemel kaitsma. Sest, mis seal salata, kaitse on rahas kinni ja kui pole raha, siis pole ka kaitset - nii lihtne see tänapäeval ongi. Eestil pole raha, et tänapäevaseid relvi osta - see on kahjuks reaalsus.

Eesti majanduse ja SKP kõige suurem probleem on aga haritud ja kvalifitseeritud tööjõu väljavool sinnasamma Soome, mille majandus mühinal kasvab. Eestlased kasvatavad oma tööga Soome majandust ja kaitsevõimet. Häbilugu, aga nii see on. Ja Eesti valitsus, mille eesmärk on Eesti kaitsevõimet tugevdada, on Soome minekut igati soodustanud. Eesti peaministrid on lausa öelnud tööta jäänud eestlastele, et head teed teil minna. Täiesti vastutustundetu jutt ühelt iseseisva riigi juhilt, aga nii see kahjuks on. Asemele tuuakse Eestisse sisse venelasi ja ukrainlasi. Võibolla nemad suudavad Eesti majandust ja kaitsevõimet kasvatada, aga võibolla saavad neist hoopis vaenlase mõjuagendid. Näiteks Soome kaitsestruktuurides suhtutakse venelastesse väga suure ettevaatusega - ilmselt on sel mingi põhjus.

Laiemas plaanis kasvatab SKP-d parem haridus, aga Eestis on kõrgelt haritud meeste osakaal suures languses, nii et see mõjutab juba kaitsevõimet - Eesti mehed ei oska tänapäeva keerulisi relvi kasutada. Selline areng tähendab endale augu kaevamist, juba eos vaenlasele allajäämist. On ju teada, et sõja võidab see, kel on parem ehk keerukam relvastus. Tehniline paremus tähendab omakorda suuremat intellektuaalset võimekust. Nii nagu muus elus, võidab sõjas haritum ja nutikam.

Üks väike arvutus: kui arvestada, et Eesti SKP oli 2017. aastal 23 miljardit eurot, siis praeguse 3-protsendilise kasvu juures tuleb aastas juurde vaid 0,6 miljardit, 10-protsendilise kasvu juures aga 2,3 miljardit. 2 protsenti 23,6 miljardist on 0,47 miljardit. 2 protsenti 35,3 miljardist on 0,71 miljardit. Ehk kiirema kasvuga tuleb igal aastal kaitsekulutustele juurde 200 miljonit eurot. Kaitsekulutuste protsendi tõstmisega SKP-st peaks sama taseme saavutamiseks tõstma protsendi 3 protsendi peale SKP-st, järgmisel aastal juba 4 peale jne. Tuleb aga arvestada, et maksukoormuse tõus tähendab majanduskasvu aeglustumist. Ehk siis: ainus võimalus suurendada kaitsekulutusi jätkusuutlikult on kasvatada majandust. Majanduskasvu eeldus, nagu öeldud on haritud inimesed.

Olgu veel lisatud, et Eestis on 10-protsendiline kasv täiesti teostatav, kui selleks oleks tahtmist ja pealehakkamist. Kui see on võimalik paljudes Aasia ja Aafrika riikides, on see võimalik ka Eestis. Kahjuks on langetud aga mugavuse lõksu, nagu see on omane Euroopa Liidu riikidele. Tõstetakse muudkui makse, kuigi on teada, et maksutõus kärbib kasvu väljavaateid. Rikastes Lääne-Euroopa riikides on see isegi mõistetav, kui kasv pole enam oluline ja on soov rikkus inimestele laiali jagada. Eesti-suguses suhteliselt vaeses riigis aga täiesti arusaamatu - vaesuse ümberjagamine pole kedagi rikkamaks teinud. Isegi Soomes, mis on majanduse poolest Eestist 10 korda jõukam, on hakatud makse kärpima.

Ainult Eesti on see loll kilplane, kes tõstab makse, tapab kõik oma juudid ja laseb küüditada või ära minna kõik oma inimesed.

Kommentaare ei ole: