kolmapäev, 22. august 2018

USA paneb end maailmas maksma ja see on Eestile hea



Eestis USA presidenti Donald Trumpi eriti ei sallita, täiesti arusaamatul põhjusel, sest Trumpi abil paneb USA end uuesti maailmas maksma ja Eestile on see hea. Miks? Sest Eesti on olnud USA liitlane, üks kõige lojaalsem liitlane üldse. OK, teine sama lojaalne USA liitlane on Albaania, aga see selleks. Ja OK 2: Eesti juhtkond panustas USA presidendivalimistel Clintonile, aga läks teisiti. Noja siis! Millised šansid üldse olid Eestil mõjutada USA valimisi? Nullilähedased! Tulemusest ei saa lasta end kõigutada, või nagu Eestis tavatsetakse öelda: see ongi demokraatia.

Pealegi ajab Trump täiesti arukat poliitikat. Ei kuulnud, et Obama või Clinton oleks midagi kostnud Nord Streami kohta, sel lihtsalt lasti sündida. Trump on ähvardanud kehtestada selle eest sanktsioonid nii Venemaale kui Euroopa Liidule. OK, Eesti on Euroopa Liidu liige ja peab Brüsseli käsku täitma, aga päeva lõpuks on Eestil ja eestlastel mingi eneseväärikus, mingi sõnaõigus. Seoses Katalooniaga lasti end ära osta, aga lõpmatult ei saa lasta endast üle sõita. Nord Stream kahjustab selgelt Eesti huve, sest võimaldab Lääne-Euroopal otse Venemaaga kaubelda, jättes Ida-Euroopa kotti. Olgem ausad, Saksamaal kui Euroopa Liidu peremehel on Eestist ja ülejäänud Ida-Euroopast poogen, see oli nii 1918, aastal, oli 1939. aastal ja on ka nüüd. Ainus huvi oli saada omale parimad spetsialistid ja see eesmärk on saavutatud. Nüüd võib ida kõige täiega Venemaale üle anda. Ainsad, kes on üldse Eesti eest seisnud rahvusvahelisel areenil on olnud Novgorod tuhat aastat tagasi ristisõdade ajal, siis Inglismaa pärast esimest maailmasõda ja USA pärast teist ilmasõda. Ja ongi kõik.

Ehk siis: päeva lõpuks on täna Eestil ainult üks arvestatav sõber - USA. Ja tasub sellest kinni hoida. Pealegi on sõber praegu hädas ja Trump on pandud pukki selleks, et sõber hädast välja aidata.

Kommentaare ei ole: