laupäev, 22. september 2018

Kuidas on Eestis lood laste võrdsete võimalustega?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi kirjutab sellest, kuidas Soome lastekaitsevolinik Tuomas Kurttila tunneb muret Soome laste võrdsete võimaluste pärast. Ta viitab ühele lugejakirjale ajalehes, kus on toodud näide, et õpilastel paluti kooli kaasa võtta mõni digiseade. Ühel lapsel oli viimase peal Mac arvuti, teisel polnud midagi.

Kurttila tunnistab, et see on kahjuks Soomes reaalsus ja lastele võrdsete võimaluste loomisega on asjad käest ära. Kunagi olid lastel võrdsed võimalused, nüüd enam mitte.

Aga kuidas on selle, laste võrdsete võimalustega lood Eestis? Meenub, kuidas president Kersti Kaljulaid oli uhke, et tema pere oli vaene, aga sellele vaatamata sai ta väga hea hariduse. NB! See oli nõukogude ajal. Iseseisvas Eestis on aga laste ebavõrdsus väga suur. Ühtedel on kõik olemas, teistel pole midagi. Olukord on ilmselt hullem kui Soomes, aga probleemist ei räägita üldse, sellest ei tehta üldse juttu.

Tuletan veelkord meelde, et tänased Eesti otsustajad kasvasid üles ajal, mil lastele olid loodud võrdsed võimalused. Kasvõi läbi selle, et haridus oli kõigile eranditult tasuta algusest lõpuni välja, stipendiumide näol isegi maksti hariduse omandamise eest peale. Ja selle stipendiumiga sai ka ära elada. Lisaks olid kõigile tagatud õppevahendid, ekskursioonid ja muu olid tasuta. Ma kahtlustan, et see pole enam nii. Näiteks Tallinna Inglise Kolledž, kus ise õppisin oli täiesti tasuta, aga pärast Eesti taasiseseisvumist hakati seal õppimise eest raha küsima. Ma tean, et paljudele vanematele käis õppemaksu tasumine üle jõu ja neile vaadati viltu.

Mis siis on? Kas Eestis on haridus tagatud ainult jõukatele, või kuidas?! Teada on ka see, kuidas erakoolides veetakse õpilasi läbi ja tegeldakse nendega intsensiivselt, samas kui tavakoolis visatakse kehvemad kohe välja, nad satuvad erikoolidesse, sealt tänavale. Erakooli saavad omale lubada vähesed, erikoole on aga palju. Ma ei mäleta, et nõukogude ajal oleks olnud õpilaste kampasid, kes Tallinna kesklinnas inimesi terroriseerisid, kuigi käisin kesklinnas koolis ja liikusin palju ringi.

Ja siis pressitakse lapsi üha varem kooli. Kõigepealt võiks tagada võrdsed õppimisvõimalused, või kuidas?! Praegu tundub nii, et õpetajate palka tõstetakse õpilaste arvelt. Ning õpilaste võimaluste vahel on käärid vastavalt sellele, kes kui jõukast perest on.

Parandage, palun, kui ma eksin!

Kommentaare ei ole: