laupäev, 1. detsember 2018

Ukraina sõda päästis Eesti - aga kas see nii ka jääb?

Ukraina sõda, kujutis BBC.

Nagu öeldakse, mis ühele õnn, see teisele õnnetus. Ukrainas käib juba neli aastat sõda ja emigreerunud on miljoneid inimesi. Tänu sellele on Eestis peatunud rahvaarvu langus ja tulevik paistab jälle heledamates toonides.

Seetõttu on veidi imelik, et Eestis kirub sõda Ukrainas - tegelikkuses on see Eestile olnud väga hea. Vähemalt kiidetakse Eestis rahvaarvu tõusu, seda ukrainlaste arvelt. Sel puhul ei räägi keegi sõjast ja sellest, et need on pagulased, kes sõjaõuduste tõttu on oma kodumaalt pagenud.

Sama lugu on terve Euroopaga - kõik hõõruvad käsi, et saavad omale lisaks inimesi Ukrainast. See on ka põhjus, miks ei võeta midagi ette konflikti kiireks lahendamiseks. Ühelt poolt Venemaa teiselt poolt Euroopa Liit tühjendavad Ukrainat, nagu röövlid.

Loomulikult on see traagiline, ukraina rahva suhtes. Ja sama saatus võib ühel hetkel tabada Eestit, kui siin pommid plahvatama hakkavad. Ses mõttes tasub olla väga ettevaatlik kiidulauluga, et Eestis immigrantide arvelt rahvaarv kasvab. See on teiste õnnetuse arvelt elamine. Ja võib olla vägagi üürike.

Eesti peaks pigem end ette valmistama selleks hetkeks, kui olukord Ukrainas stabiliseerub ja inimesed kodumaale tagasi lähevad. Siis jääb Eesti korraga ilma kümnetest tuhandetest inimestest.

Eesti jaoks on seetõttu väga hea, kui konflikt Ukrainas kestab ja sealt inimesi Eestisse elama tuleb ning nad Eestisse jäävadki. Paljud ukrainlased on Eestis hästi kohanenud ja peavad Eestit uueks kodumaaks. Keelega on muidugi raskem ja ukrainlaste arvelt suureneb Eestis venekeelsete hulk, kes hääletavad valimistel - loomulikult Keskerakonna poolt. See seletab ka Keskerakonna populaarsuse kasvu Eestis ja näiteks Isamaa toetuse vähenemist, sest eestlasi jääb kogu aeg vähemaks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ukraina diblad on head kuna Kiievis on õige valitsus.