teisipäev, 8. jaanuar 2019

Keskerakonda puuetega inimesed ei huvita. Omastehooldajale lubatakse ainult umbmäärast „suuremat toetamist”


Tutvusin täna Keskerakonna valimisprogrammiga. Pettumus oli suur. Puuetega lastele ja omastehooldajatele midagi konkreetset ei lubata. Ainus lubadus on: omastehoolduse suurem toetamine. 

Aga täpselt nagu sotsidegi puhul, kes lubavad samuti umbmäärast „suuremat toetust”, võib see tähendada mida iganes - näiteks rohkem õlalepatsutusi ja pea silitamisi, tõdemist, et „oh te vaesekesed.” Saame teie murest aru, aga mitte midagi teie heaks teha ei taha. 

Seega on täiesti selge, et Keskerakond, nagu ka sotsid, Juuli häält ei saa. Praeguse seisuga mõtlevad puuetega inimeste ning omastehooldajate peale kõige rohkem EKRE ja Vabaerakond, kes mõlemad lubavad suure koormusega hooldajatele miinumpalka (EKRE sügava puudega inimese hooldajale miinimumpalka ning Vabaerakond alampalka, kui sotsiaalteenustest ei piisa). 

Keskerakonna põhiloosung on „Õiglane riik kõigile!”, aga programmi põhjal seda küll väita ei saa, et nad õigluse poole püüdlevad. Pigem üritavad nad mett moka peale määrida pensionäridele, kes on nende põhivalijad. Õige loosung oleks nende puhul pigem: „Rohkem raha pensionäridele!” Kui puuetega laste toetused ei ole tõusnud juba 12 aastat ja Keskerakond ei pea vajalikuks seda oma programmis konkreetse lubadusena (näiteks puudetoetuste tõus) mainida, siis puuetega inimesi nad ilmselt selle „kõigi” all silmas ei pea. Nemad on Keskerakonna jaoks ühiskonnavälised. 

Samas vaadakem lubadusi pensionäridele:

Erakorraline pensionitõus
Solidaarne pensionisüsteem
Tööstaažist sõltuv I sammas (1=1)
Keskmine pension jäägu maksuvabaks
Pensioni tasuta kojukanne

Ohohooo, lausa tasuta kojukanne? Samas puuetega inimesed sooviks näiteks abivahendite tasuta kojukannet. Seda ei pea Keskerakond aga üldse oluliseks.

Jään põnevusega ootama Reformierakonna valimisprogrammi.

Kommentaare ei ole: