esmaspäev, 4. veebruar 2019

Miks peavoolu finantsvabaduse skeemid endiselt ei toimi ning Eesti noored investorid kõvasti kõrbevad?

Mõni aeg tagasi lugesin Äripäevast ühe väidetava püramiidskeemi kohta, kus värvati mitusada noort eestlast 140-eurose kuutasu eest online forex kauplemise õpilasteks. Tundus kahtlane teema, sest kuutasu ei tulnud maksta nendel, kes lisaks veel 2 inimest kuutasu maksma meelitanud olid. On arusaadav mõelda, et finantsalast haridust ei pakuta reeglina tasuta ning tuleb rahakotti veidi kangutada. Teisalt, kui taolisel organisatsioonil oleks suur soov arendada inimeste teadmisi investeerimises ning võimaldada neil saavutada finantsvabadus, siis oleks loogiline teenida kasumit mingi protsendina jüngrite kasumist – see motiveeriks õpilasi rohkem teenima, end täiendama ning reaalselt eesmärgi poole töötama. Paraku, tuleb maksta iga kuu teenuse eest ning ise vaadata kuidas teadmised teenima paned – see tekitab tunde, et eesmärk on saada lihtsatelt inimestelt iga kuu kindel raha kätte, kõik.

Lihtsameelseid inimesi leidub igal pool, on tõsi. Paraku registreerisid sinna Eesti noored just põhjusega (üle saja noore nädalas). Nimelt on noortel eestlastel meeletu rahapuudus ning peale koolide lõpetamist on Tallinnas üksi elaval noorel inimesel kuu lõpus, peale püsikulusid, vaevu midagi alles. Selline situatsioon paneb noori meeleheitlikult täiendavaid sissetulekuid otsima, langedes kergemini erinevate skeemide ja pettuste lõksu. Ohvriks langemist soodustab veel majandusalase hariduse puudumine. Üldhariduslikud koolid enamjaolt ei paku majandusõpet antud erialast väljaspool olevatele õpilastele, kahjuks. Inimene väärib rahandusalast enesekindlustunnet.

Tänapäeval on populaarne juba noorena investeerimisega alustada. See on igati normaalne kui inimene tahab end Maailma ees proovile panna ja suuremaid eesmärke püüda. Andke tuld, olge objektiivsed!

Kuid enne tuleb end harida ja neid ärahoitavaid vigu päriselt ka ära hoida. Infoajastul võib mõelda, et lihtne on millegi uue kohta õppida (tuleb ainult YouTube tutorialitvaadata, eks), kuid sageli tuleb infomägede vahel oskuslikult navigeerida ning teadmatuses usaldusväärseid infoallikaid valida. Teinekord on see sama keeruline nagu õppimine ise, mistõttu mugavad variandid (nagu 140-eurone kuumakse väidetavalt 100% toimivate võtete eest) tundubki ahvatlev. Investeerides on suurim vaenlane investor ise ning tema impulsiivsed otsused – algajad just neidsamu impulsiivseid otsuseid kõige sagedamini langetavaki. Eeltöö on hädavajalik ja keegi ei tee seda sinu eest ära, isegi need 140 eurot ei tee!

Kuidas investorid teavad millal panuseid teha?

Nagu aktiikajal tähtsad ninad konsulteerisid oraakleid enne olulisi otsuseid, nii konsulteerivad tänapäeva investorid ka enda oraakleid. Igaühel oma. Olgu selleks CNBC telekanal, isiklik maakler, 50-sendine münt või elukaaslane – kõik nad räägivad küsijale selget tõtt. Kui ei räägi, leitakse see kes räägib.

Üks tuntumaid börsil kauplemise oraakleid on kahtlemata Warren Buffet oma vankumatu usuga, et iga inimene võib saada rikkaks. Võibki, kui ta suurest rahulolematusest oma raha sirgeks ei lööks. Raha pangakontol staatiliselt hoidmine ja kogumine on siiski igav, õnneks on tänapäeval võimalik ka teki all olles investeerida – see on põnev.

Warren Buffeti teooriad aitavad investorit strateegiate formuleerimisel, eesmärkide püstitamisel ja püstitatud eesmärkide järgmisel. Samas ei saa ju enne igat investeeringut Warrenile helistada ning üle küsida, sest kui saaks, ei oleks ta ilmselt 88-aastane. Õnneks on suurematel investeerimisplatvormidel olemas keerulise nimega lihtne tarkvara liides: MACD indikaatorid (ingl. k. Moving Average Convergence Divergence), mis võimaldavad ennustada mingi väärtuse liikumise suunda (tõusu-langust). See võrdlemisi straight-forwardtööriist võimaldab võrrelda käesolevat kauplemise situatsiooni varasemase tegevusega ning seeläbi anda olulisemalt selgema pildi võimalikust liikumise suunast. Kõik selle informatsiooni saab õigetelt lehtedelt kiire otsinguga hõlpsasti kätte.

Stabiilne finantsvabadus algab enda asetatud nurgakivist – sinu eest ei aseta seda nurgakivi niisama keegi, 140 eurot kuus võtab see-eest küll.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks, miks, miks, miks... kui mingist investeerimisvõimalusest või -meetodist saab "avalikult lehest lugeda", siis on selge, et sellest suurt kasumit loota pole mõtet.

Anonüümne ütles ...

Mängurid tuleb reaalmajandusest eraldada.
Mängurite koht on mängunurgas.