pühapäev, 9. juuni 2019

USA president vandus truudust Inglise kuningannale - ja mida see väikse Eesti jaoks tähendab?


Möödunud nädal oli mitmes mõttes märgiline. Esiteks vandus USA president truudust Inglismaale.

 
Ametlikult tehti seda küll D-DAY ehk II ilmasõja Normandia dessandi 75. aastapäeva puhul, aga praegust Brexiti õhkkonda arvestades on see ka lisaks aktuaalne. Ajalugu kordub: raskel ajal koondab Inglismaa taas oma vanad liitlased (Inglismaal on liitlased, kui tähele panete, erinevalt Eestist, kel on lihtsalt koostööpartnerid) USA, Austraalia (peaminister Scott Morrison külastas koos abikaasaga Inglismaad Trumpiga samal ajal) ja Kanada. Seesama rusikas aitas vabastada Euroopa sakslaste ikke alt ja hoida tagasi kommunismi leviku. Ja selle jõurusika kese, mis neid ühendab, on vana hea Inglismaa.

Eelmisel nädalal külastas Eestis paiknevaid Briti üksusi kuninglik printsess Anne, mis on samuti sümboolne:
 
Samal ajal jaurab Eesti midagi Euroopa Liidust, aru saamata, et Euroopa Liit - see on Saksa ja sülekoera Prantsuse telg, mis tõi hukatust teise ilmasõja ajal ja millest vähegi mõtlevad inimesed end eemale hoiavad.

Inglismaa koondab taas oma liitlasi ning Eesti on teelahkmel: kas minna edasi koos Saksa- ja Prantsusmaa teljega või Inglismaa ja tema liitlastega. Eelmisel korral ei suutnud Eesti valikut teha ja müüs end saba ja sarvedega maha Venemaale. Kuidas seekord läheb, seda näitab aeg.

Erinevalt varasemast Venemaad enam sakslased ja prantslased puutuda ei julge, nad on mõlemad seal näppe kõrvetanud, seetõttu lastakse Ukrainas ja ilmselt ka mujal Ida-Euroopas teha, mida Venemaa soovib. Baltimaad ongi selgelt jäetud mängust kõrvale, Euroopa Liit lõppeb ära Varssavi taga.

Mis Eesti julgeolekusse puutub, siis on märgiline, et NATO põhilised panustajad on USA ja Suurbritannia, samas kui Saksa- ja Prantsusmaa hiilivad oma kohustustest demonstratiivselt ja süsteemselt kõrvale. Nad lausa irvitavad USA peale. Eestis kotib Vabariigi president EKRE-t Trumpi toetamise eest - pole ka ime, sest president saab palka Brüsselist.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Juba Nostradamus ennustas, et moodustub Inglismaa-Lääs. Saksamaa ja Prantsusmaa aga hävitatakse sõjas moslemitega.

Prantsusmaa hävitatakse moslemitega ütles ...

...on tõenäoline. Pariisi suburbides elavad üksnes mustad ja neid üha lisandub.
Trumpile, GB-le ja fännidele aga edu!

Anonüümne ütles ...

Eesti ei müünud ennast maha Venemaale vaid sõjajärgse eliidi kokkuleppel, anti Baltikum üle Nõukogude Liidule.Kauplemisvõimalus puudus ja vastupanu oleks olnud mõttetu!

Inno ütles ...

Vene baaside leping sõlmiti enne sõda. Sellega kaasnes Stalini rahaline preemia Eesti juhtkonnale.

Anonüümne ütles ...

Mitte ainult rahaline. Laidoner sai hobuse.