kolmapäev, 26. november 2008

Täna on ahjukana ja ahjuõunad!



Jõul ligineb, nii et on tagumine aeg kapinurgast jõulukaunistused välja otsida. Mina igatahes riputasin juba välisukse kohale jõulupärja ning köögiseinale Garfield'i jõulukalendri. Varsti hakkan päkapikke joonistama, see mul iga-aastane traditsioon :). Oleme Innoga juba mitu korda glögi teinud (meie kohvik soovitab Põltsamaa glögi) ja mandariine oleme ka puginud kahe suupoolega. Täna tegime siis ahjukana ja ahjuõunu ehk Inno tegi kana ja mina õunu.

Ahjukana tegemine on lihtsamast lihtsam. Tuleb osta poest Talleggi ahjukana (meie ostsime kana pohladega) ning panna see kana kodus ahju. Lõigata küpsetuskotil üks nurk maha ja küpsetada kuumusel 200 kraadi umbes kaks tundi.

Ahjuõunad, mille valmistamise ma enda peale võtsin, on suts keerulisem. Kõigepealt tuleb osta poest 4 suurt õuna, pähkleid, kuivatatud ploome, kollaseid rosinaid, heledat siirupit, võid ning kas vaniljekastet või -jäätist.

Seejärel lõigata koorimata õunad pooleks ning neil sisemus välja uuristada, nõnda et keskele jääb auk. Sinna sisse panna pähklite-rosinate-ploomide segu. Peale valada siirupit ja sulavõid.

Küpsetada ahjus, 200-kraadises kuumuses või kuni õunad on pehmed. Naudi kas soojalt, koos vaniljekastme või vaniljejäätisega. Inno igatahes sõi ja kiitis :).

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks siis täna kana on? Suppi pidi ju mitmeks päevaks jätkuma?

Irja ütles ...

Egas küll küllale liiga tee!

Anonüümne ütles ...

kas kana läks kärssama, et pilti ei pannud?

Irja ütles ...

Ei läinud :), Inno ilmselt unustas.

Anonüümne ütles ...

imemaitsvaid ahjuõunu saab teha ka tiba lihtsamalt: õunad koorida ja lõigata sektoriteks või väiksemaks, asetada võitatud vormi ja ahju. kui peaaegu valmis, siis fariinsuhkur peale ja veel veidikeseks ahju. süüa jäätise või vaniljekastmega:) jube hääd on igatahes:)

Anonüümne ütles ...

Mina teeksin lahjema variandi st. paneksin poolikud õunad vähese veega keema, raputaksin pisut kaneeli ja suhkrut peale ja tilk sidrunimahla, kui õunad juba peaaegu pehmed on. Keele viivad alla.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Jah,varsti on käes
Jõulurahu ldamatuse aeg...
Anu Saagim ütles,et mehed vaatasid sekspeditsiooni nii uudishimulikult ja õhinal nagu lapsedki...mulle meenus sellepeale Jõuluvana..olen korduvalt mänginud jõuluvana ja kas teate kui õnnelike silmadega lapsed vaatavad jõuluvana peale...vast ükski ema ega isa ei saa selliseid uudishimulikke ja õnnelike laste pilkude osaliseks kui jõuluvana...
vahel muidugi mõned lapsukesed ehmuvad ära...
Kuule Irja kas sa mängid sel aastal Jõuluvana? Aga Inno?
Jõuluvana tuleb mängida tasuta, laulda,tantsida koos lastega,mitte jagada vaid komme ja kingitusi-kingituste jagamine tuleb jätta lõpuossa,viimaseks sest kui kingid käes egas siis lapsed pea enam lugu tantsimisest ja laulmiset ja hiljem pole neil midagi meenutada...