kolmapäev, 3. juuni 2009

Ütlesime pihvidele EI- veel veidi toitumise-juttu


Irja Pärnu rannas, mai lõpp 2009.

Aivar Otsalti pihvide vahepeale veidi juttu ka päris pihvidest. Neist, mida hamba alla panna.

Kõigepealt tahaks märkida seda, et kui me Irjaga 4 aastat tagasi kohtusime, siis olime mõlemad ikka väga haiged. Irjal näiteks oli välja kujunenud raskekujuline astma, nii et kui ta õigel ajal inhalaatorit ei kasutanud, ehk ei manustanud astma-vastaseid ravimeid, siis ähvardas teda lämbumine. Ja ta oli juba mitmel korral kokku kukkunud, minestanud. Portugalis oli ta külastanud mitmeid riigi parimaid arste, kes tuvastasid tal laiaulatusliku multiallergia, nii et ta poleks tohtinud üldse toast nina välja pista.

Samuti oli Irjal probleeme liikumisega, tema puusaliiges tegi talle liiga, tõmbus aeg-ajalt kangeks, nii umbes korra päevas, vahel ka tihemini, nii et ta kasutas üksvahe käimise abivahendina lausa keppi. Noor invaliid, ühesõnaga. Siis vaevas Irjat tihti silmade punetus ja sügelemine, ning samuti paistetus ning punnid (vistrikud) näos.

Endast ma ei hakka üldse rääkima. Mul oli terve rida probleeme. Esiteks see paistetus üle keha, siis naha sügelemine. Siis südame puperdamine. Kõhulahtisus. Lisaks pidev stress, mille maandamiseks pruukisin ohtralt alkoholi. Tervis oli ikka täiesti käest ära. Manustasin samuti kõiksugu allergiaravimeid (Sudafed, Actifed, Claritin), mida arst oli soovitanud, ja mis mõjusid halvasti südamele. Siis hormoonsalve, kuna nahk ketendas käte peal. Ekseemid olid mind saatnud naha peal sisuliselt sünnist peale. Samuti vaevas mind kõhulahtisus lapsepõlvest peale, ja keegi ei osanud sellele mingit seletust leida, kuigi olin terve lapsepõlve arstide vahet käinud. Siis veritsesid mul hambad, olin tihti viirushaigustes, mind saatsid kõiksugu põletikud, kurgus ja hingamisteedes. Mul oli krooniline pidev raske nohu. Vähemalt korra aastas tegin läbi põhjaliku antibiootikumikuuri. Igasugu aspiriini ja paratsetamooli põhjalisi ravimeid (Coldrex, Panadol) tarbisin vähemalt korra kuus. Ja siis käis mul parema käe õlg aeg-ajalt liigesest välja, kuna olin selle sõjaväes ära nihestanud. Siis vaevas mind pähe tekkiv kõõm, mis oli allergiline reaktsioon, aga ma ei suutnud tuvastada, millele.

Nõnna. Ja praegu. Praegu on olukord selline, et teeme Irjaga iga päev 10kilomeetriseid või pikemaid jalutuskäike, mis varem oleksid olnud mõeldamatud. Veel paar aastat tagasi ei suutnud Irja teha pikemaid ringe kui kilomeeter-paar. Siis oli puusaliiges nii kange, et ma pidin teda seljas edasi kandma. Ja astma on samuti täiesti kadunud. Seejuures kadusid need vaevused pärast seda, kui jätsime ära piimatooted. Minul ei käinud enam õlg liigesest välja. Kadus suurem osa põletikest. Nii imelik kui see asi ka ei ole. Ja tablette pole me suu sissegi võtnud juba mitu aastat.

Nüüd, kus jätsime ära ka lihatooted, on Irjal kadunud ära jalgade sügelemine, mis tal varem tihtilugu esines, ja milles ta kahtlustas küll saia-leivatooteid, küll šokolaadi, küll muid maiuseid, näiteks kummikomme. Ja isegi kõiksugu kastmeid kahtlustasime, ning lisa-aineid. Sellega keppisime nö mööda. Sest ei tulnud selle peale, et igasugu hädade põhjustajaks võib lisaks piimale olla ka liha. Kui piima olime ära jätnud, siis kadusid küll paljud vaevused, nagu liigeste vaevused, aga osa jäid, näiteks see sügelemise asi, ning paistetus näos, ja punnid-vinnid. Samuti jäi alles kõhupuhitus, hingamisraskused, küll kergemal kujul, aga ikkagi, olid alles.

Küll me siis katsetasime. Irjal jäi alles ka kõhukinnisus. Ta konsulteeris oma onuga, kes elab Soomes ja onu ütles, et sealsed arstid tuvastasid tal tsöliaakia, teravilja talumatuse. Proovisime ise ka teraviljavaba (gluteenivaba) dieeti ja esialgu tundus see sobivat, kui sõime ainult riisi, tegime palju sushit. Aga aeg-ajalt oli Irjal ikka kõht kinni, jalad sügelesid. Minul sügeles selg, kõht paistetas üles, ribide alla lõi närvivalu. Mõtlesime siis, et probleem on kastmetes, näiteks sojakastmes. Jätsime ka kõik kastmed ära ja üksvahe sõime ainult keedetud kartulit ning hautatud kala. Aga siis aeg-ajalt esinesid ikka vaevused. Ja Irjal oli kõht kinni. Võtsime siis oma dieedi veel hoolikalt vaatluse alla. Näiteks tegime liha samuti ilma eriliste kastmeteta. Ja bingo! Ühel päeval, kui tegin nõnda üle pika aja jälle liha, läks enesetunne väga sitaks. Ja kuivõrd sõime ainult liha sel päeval, siis oli selge. Kusjuures nagu jälgisin, hakkasid vaevused pihta alles pool päeva pärast liha söömist Ning enesetunne keeras päris sitaks alles 2-3 päeva pärast liha söömist. Ilmselt seetõttu polnud me varem lihale pihta saanud. Ja nüüd, kus ka liha ära jätsime, on kõik punnid ja paistetused kadunud. Ning Irja räägib, et tema kõht pole enam kinni. Ta saab normaalselt kakida. See on suur asi!

Minul jälle pole kõht enam lahti. Ja nüüd on ka selge, et tegelikkuses polnud probleem mitte teraviljas, vaid lihas. Olen nüüd söönud ka saia ja leiba, kus pole kasutatud piima, ning mingeid muutusi halvemuse suunas pole täheldanud. Samuti olen proovinud juua õlut, mis ei tekita mingeid vaevusi. Ohh! See on suur kergendus. Sest vahepeal, kus jätsime ära kõik teraviljatooted, isegi maisihelbed, küpsised jms, kujunes meie toidusedel väga kitsaks, ja seetõttu ka kalliks. Üks gluteenivaba päts saia maksab poes 75 krooni.

Ja ausalt, arutasime täna, et ega ei tahagi enam piimatooteid. Pole mingit vajadust. Näiteks jäätist süüa. Ega ka liha järele pole vajadust. Kuigi veel paar aastat tagasi ei suutnud Irja ilma lihata olla päevagi. Ajasime iga päev neid Hispaania singi jamoni viilukesi näost sisse. Ja mis on kummaline, et kui sööd liha, tekib liha järele omakorda hundi-isu. Ja kui ei söö, pole ka mingit isu.

Oleme niisiis nüüd taimetoitlased. Kui nii võib öelda. Ja ei kurda. Oleme paar päeva käinud söömas hiina söögikohas, oleme hoidunud lihast (see on hiina kohtades lihtne, sest kõik toidud serveeritakse eraldi) ja enesetunne on väga hea. Oleme endale lubanud küll mereannid, nagu kala ja krevetid. Tundub, et need ei valmista vaevusi.

Mis aga neisse terviseprobleemidesse puutub, mis algul said välja toodud, siis, käsi südamel, enamik neist on kadunud. Irjal on kõik probleemid kadunud, ja ma vaatan teda kõrvalt, terve kui purikas. Mul on kohe hea meel, et oleme kõikidest vaevustest jagu saanud. Ja seda vaid tervisliku toitumise abil. Minul on jäänud veel see käte ketenduse probleem, aga ma loodan sellest lihavaba dieediga jagu saada. Vähemalt esialgu tundub, et nüüd, kui olen liha ära jätnud, paranevad ka käed ära.

20 kommentaari:

Tr ütles ...

Tõesti suure heameele ja meeleliigutusega lugesin, et te mõlemad nüüd korralikult sittuda saate ja tänu puhitiste puudumisele enam niipalju ei peereta (loodetavasti?). Eks ta ole, elus tuleb rõõmu tunda lihtsatest asjadest ja seda rõõmu ka teistega jagada.

Anonüümne ütles ...

Inno, kätel on sul psoriaas ja see on ainult närvidest. Päike, vein ja seks aitab.
Terv.iluspoiss

Anonüümne ütles ...

pommuudis kontrollige vettpidavust-


http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=23720155

Anonüümne ütles ...

Inno, äkki sul on kätel psoriaasi leebem vorm? Psoriaasist võid netist palju lugeda, kui ei tea sellest haigusest. Mina otsisin oma sõbrale, kes oli proovinud aastaid erinevaid tablette-kreeme jne. selle haiguse vastu....ma otsisin talle netist abi. Ja leidsin! Valgusravi! Palun otsi. Mu sõber oli väga tänulik, ta oli kõik läbi proovinud, kuid see oli esimene asi, mis tõesti aitas. Ilusat suve!

Kati

Anonüümne ütles ...

et mis liha te ei söö?
mina näiteks ei söö liigikaaslasi. ehk siis imetajaid. linnu ja kalaliha söön. mingit liha peab sööma, sest muidu ei saa piisavalt valku.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Kõhu kinnisuse vastu aitab ka kõhu lihaste lõdvestamine...
1.Heidad selili ja tõmbad jalad konksu,ning liigutad jalgu põlvist vaheldumisi paremale ja vasemele.
2.Käid läbi Shin-do massaazi kursused ja teed endale ise kõhu massaazi.
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Kõikse olulisem on õige mõtlemine...ja seda teab Vello Väärtnõu kui budist ja vabadusvõitljea
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

23.08
Jah n.n. kuulsuste nagu näiteks Madonna ja Britney Spearsi isiklikud asjad tuuakse maailma ette...mikspärast siis seda ei võiks me ise ka teha...kirjutame oma isiklikest asjadest sest meil on ühised mured ja leiame üheskoos lahendusi...

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

eks tervise probleemid tule ikka ringinga sellest, mida teistele teete. ma kahtlen, kas teie tervis ikka on nii hea, et võite siin kõvasti solki loopida. aeg näitab.

Anonüümne ütles ...

Kui surematu raamatu "Kolm meest paadis" minategelane oli lõpetanud põhjaliku meditsiinientsüklopeediaga tutvumise, leidis ta, et tal on olemas KÕIK haigused peale põlvekedra paistetuse ja lapsevoodipalaviku. Tea, miks see praegu meelde tuli...
Aga jah, see, et teil nüüd sittumisega kõik korras on, oli tõesti hea uudis ja andis päevale sära. Kui kunagi ka riisi, moosi ja krevettide söömise järele jätate, andke kindlasti teada, mis koleda(te) haigus(t)e peale see hästi mõjus.

Anonüümne ütles ...

teid üritatakse mürgitada, väärakad.

Anonüümne ütles ...

Inno, hoia siis lugejaid kursis kuidas edeneb selle söögiasjaga. Sellised artiklid on täitsa huvitavad lugeda, aga poliitikajutud, kurat, jätavad külmaks.
PS. Üks küsimus ka: miks Eesti inimesed sinu arvates nii halvasti/valesti toituvad? Kas on asi nõukogude aja pärandis?

Anonüümne ütles ...

MH.kuidas kaks sihukest santi üldse kokku said? Kas üks ei jõudnud teise eest ära joosta?
Kõik on kinni mõtlemises, te võite ka üldse söömise maha jätta, kui te ei lõpeta kurjust enda sees, siis tuleb haigusi järjest juurde.
Kõik halb, ebaõiglane mõte ja soov naaseb teile endile.

Anonüümne ütles ...

Lisaained on igal juhul kahjulikud. Ja üks soovitus veel: valge suhkur jätke ka ära. Sööge rafineerimata suhkrut või mett.

Inno ütles ...

Me olemegi söönud rafineerimata suhkrut ja mett.

Mis psoriaasi puutub, siis on mulle öeldud varem ka sama, aga mulle tundub, et ka see on toitumisest kinni. Eks näeme.

Anonüümne ütles ...

6.34-le
Ära sa siis loobi solki.

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

jätsite liha ära, äkki tuleb mõistus ka pähe tagasi?

Anonüümne ütles ...

Ingridi punnidest-vinnidest ning seedetegvuse üksikasjadest oleme siin juba kõike teada saanud, nüüd siis võeti Irja omad luubi alla. Eks see oli muidugi ka ainult ajaküsimus.

Anonüümne ütles ...

Ingridi punnidest-vinnidest ning seedetegvuse üksikasjadest oleme siin juba kõike teada saanud, nüüd siis võeti Irja omad luubi alla. Eks see oli muidugi ka ainult ajaküsimus.

Anonüümne ütles ...

Tore, et teil tervis korras on. Mina jällegi söön kõike ja mingeid vaevusi ei ole. Järsku pean sellest kusagile kirjutama, sest see on nii huvitav uudis!!!