neljapäev, 13. september 2007

Ettevaatust: küberrünnakud

Nagu kirjutab viimane, 8. septembri Economist, on sagenenud Hiina küberrünnakud Lääneriikide valitsuste arvutivõrkudesse. Näiteks maikuus rünnati Saksa valitsusjuhi Angela Merkeli ja mitmete Saksa ministrite arvuteid, kust tõmmati 160 GB kõikvõimalikku infot. Juunis tabas samalaadne rünnak USA kaitseministri Robert Gates'i bürood. Rünnakute taga arvatakse olevat Hiina Rahva Vabastusarmee.

Hiina valitsusjuhid teatasid kuu aega tagasi vastuseks Saksa nurinatele, et võitlevad edaspidi hoolsamalt häkkerite vastu. Vastuseks Pentagoni kriitikale teatas Hiina valitsus, et esitatud süüdistused kannavad endas "külma sõja mentaliteeti".

USA sõjaeksperdid kardavad, et küberrünnakute taga on Hiina ettevalmistused tulevaseks kuumaks sõjaks, näiteks Taiwani vastu. Kus siis ennetava löögina lüüakse rivist välja vastase infosüsteemid. "Elektromagneetilise üleolekuga" suudab nõrgem Hiina lüüa tugevamat USAd. Muud võimalused kätkevad endas USA sõjaliste ja kommunikatsioonisatelliitide halvamist, mida Hiina katsetas jaanuaris, kui lasi raketiga alla ühe oma vana meteoroloogia-satelliidi.

USA asjatundjate väitel viis Hiina juunikuus läbi ulatuslikku luuretegevust USA võrkudes. See võimaldas Hiinal varastada kõrgetasemelist sõjalist ja tsiviiltehnoloogilist infot. Küberluuraja võib varastada palju rohkem infot kui lihast ja luust tegelane.

Ameeriklaste uuringu kohaselt võib küberrünnak olla psühholoogilise mõju poolest sama tõsine kui see, mida põhjustavad massihävitusrelvad.

Economisti loo valguses võib arvata, et ka Venemaa valmistub sõjaks. Nii kurb kui see ka pole. Küberrünnak, mida aprillis rahutuste ajal katsetati, viib mõneks ajaks rivist välja infosüsteemid ja tekkinud kaoses on riiki lihtsam sõjaliselt rünnata. Küberrünnak on eelmäng otsesele relvakonfliktile, seetõttu tuleb küberrünnakuid eriti silmas pidada ja karta.

Venemaalt pärit info valguses, kus KGB on taas ohjad haaranud, olen ma päris veendunud, et Venemaa kavatseb hakata oma mõjusfääri laiendama uute vallutustega. Sest kagebiite on selleks koolitatud. Nad on professionaalsed terroristid. Segadusekülvajad, mõrtsukad. Venemaa on riik, kus mõrtsukad on võimule pääsenud. Nagu pärast I maailmasõda Lenini ja Stalini ajal. Pätid on taas võimul ja neilt on põhjust kõike oodata, kõige hullemat.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Samas lisaks siia veel selle, et Brüsseli linnapea oma suures hirmus moslemite ees ei julgenud 11.september anda luba meeleavalduseks Taanist alguse saanud euroopa islamiseerumise vastasele liikumisele ja see juba on päris ohtlik märk, kui valge inimene enam omal maal sõna võtta ei saa. Vennad tegid siiski oma meeleavalduse ära ja politsei väänas nad kongi. Eesti meedia aga magas ning kajastas edukalt Lasside-Tootside ja Britney alukate saagat...