teisipäev, 11. detsember 2007

Ökousk ajab hulluks

Äsja kirjutati Time´is ühest äärmiselt ökousku paarist, kes otsustas parema homse nimel loobuda aastaks WC-paberist.

Mnjaa, ei tea, kuidas nad siis perset pühivad? Näpuga või? Nali naljaks, aga kohati meenutavad üliökousku inimesed mulle hulle lendureid, kellele pakub enda ihuline piinamine mõnu.

Kusjuures ega see midagi erakordset ei ole. Keskaajal mungad näiteks piitsutasid end, intensiivsema religioosse kogemuse saavutamise nimel. Ja leidus niisuguseidki otusid, kes elasid kõrbekoobastes.

Tänapäeva inimene on minetanud või minetamas kontakti Jumalaga, ta usub veel ainult harjumusest, seepärast, et kõik teised usuvad, teadmata, mida siis täpselt. Jõulusid ei tähistata enam ammu kui Jeesuse sünnipäeva, moodsa aja kirikud, kus käiakse hardalt palvetamas, on Rimi ja Maksimarket.

Samas ei too selline igapäevane poodlemine hingelist rahuldust. Paned pakid kodus maha ja sees on ikka tühi tunne. Moodsa aja kirikutel on selline paha omadus, et neist saadav rahuldus on üürike, koduuksel haihtuv. Inimene tahaks aga midagi igavikulist.

Uus usk, mida üha agaramalt propageeritakse ja milles kahtlejaid tahab usklike ülim põlg ning hukkamõist, on ökousk. Ja nagu see kipub olema kõigi fanaatiliste sektide puhul, on ka ökousklikele omane ülim silmakirjalikkus. Ökousklikud lendavad lennukitega ja sõidavad autodega, aga kasutavad marlimähkmeid. Ja usuvad, et kui nad kasutavad pampersite asemel marlikaid ja kustutavad lahkudes tule, siis nad päästavad maailma.

Tööliste lunastajad olid Marx, Engels ja Lenin, ja muide, ka Lenin ja tema jüngrid uskusid, et kommunism päästab maailma. Siiralt uskusid. Nagu ehk ka Adolf Hitler uskus, et tema päästab maailma - aaria rassi jaoks. Ja ristisõdijad uskusid, et nad päästavad püha haua. Ekskardinal Ratzinger, jumala rotveiler usub pimesi, et tema jumal on parem kui Osama jumal. Ja Osama usub vastupidist.

Aga isegi Al Gore´ile nobel peace priizi andmine ei päästa maailma.

Igasugune fanatism on ohtlik. Sest tekitab kanapimedust.

Jumalat ja lunastust võiks ikka mujalt otsida. Alustada võiks näiteks omaenda südamest. Sest just sealt hakkab tõde pihta.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kakatriibu vältimiseks on tegelikult paberist efektiivsem taguotsa pesemine.Mul karvane taguots ja vee olemasolul, paberit ei kasuta.NB! sõidan maasturiga ja joon kilekoti piima.Ökohull ei ole!

Anonüümne ütles ...

Kõige hullemad tegelased ongi need äärmuslikud misiganes hullud (Leninist/Staalinist rohelisteni ).
Mul üks tuttav, kellest ma lugu pean, on loomakaitsja. Minu imestuse ja sõnavõtu peale ütles tema, et ta on seal selleks, et äärmuslastel silm peal hoida.
tegelikult olen ka öko. mõistlik öko... ma loodan.

Irja ütles ...

Mõistlikult öko olen minagi. Näiteks üritan nii palju kui saan jala käia ja seepärast on väga mõnus elada kesklinnas. Samuti ei reosta teadlikult.
Aga ma ei saa aru, miks rohelised ei võitle nende asjade eest, mis on tegelikult, täna tähtsad. Näiteks maanteedele on vaja piirtõkkeid, aedu, et metsloomad ja koduloomad ei saaks surma autorataste all. Jahutakse miskist abstraktsest tuuleenerigiast. Samuti peaks aktiivselt võitlema selle eest, et linnadesse tekiks rohkem parke ja muud rohelust.

Kuutroll ütles ...

Indias ei kasutatagi vetsupaberit. Auk põrandas ja voolik kõrval. Üksikute lääne turistide tarvis muidugi on ka paberiga varustatud euroveetseed.

Anonüümne ütles ...

Ka mitte üheski muslimi maas ei kasutata paberit vetsus. Sellepärast ongi neile (ja ka hindudele) vasak käsi räpane, millega ei tohi toitu võtta. Sest vasaku käega pestakse peput.
Nemad jälle imstavad, et kuidas meie kultuur saab paberiga pühkida, nii ei saa ju puhtaks.