esmaspäev, 11. jaanuar 2010

Liis Kängsepp räägib juba nagu väliseestlane, ja veidi elust Eestis


Väljavõte Delfi veebist.

Mõned aastad tagasi välismaale elama kolinud ja nüüd kolm nädalat Eestis olnud kodueestlane Liis Kängsepp räägib juba nagu väliseestlane. Kes ka, kunagi, armastasid rääkida, kui tore on Eesti, kui ilus siin on ja kui hea siin on elada, ent kui Eestisse tulid ja siin mõnda aega kohapeal olid, siis kirtsutasid nina ja kadusid nelja tuule poole. Paljud neist pole enam kunagi naasnud, mõned külastavad aeg-ajalt Eestit, ent Eestisse elama ei tule.
Liis Kängsepa jutt, et Eestis on hea, kuna siin on kõik eestlasele vajalik olemas, kõlab sarnaselt nagu kunagi põhjendati vene sõjaväes olemise "headust": mis sa virised, voodi on? on!, padi on? on! tekk on? on!, vormiriietus on? on!, bušlatt on? on!, sinel on? on!, kirsad on? on!, no näed, siis on ju kõik olemas!

Enda kogemusest Eestis elamisest võin küll öelda, et Eestis on hea olla, siin aega veeta, ent Eestis elada, eriti praegusel ajal on väga raske. Eriti noortel inimestel, kellel pole just rikkaid vanemaid, kes neid üleval peaksid. Ja kui hakkad mingeid asju ajama, siis kohtad ikka sellist näkku nussimist, kui otse öelda, et anna olla. Eri ametkonnad näevad oma rolli kodanikele elementaarse sita keeramises, ja seda kodanike endi raha eest. Ja proovi sa neid kritiseerima minna - siis väänatakse sulle topelt! Umbes nii, et: Siis paneme, su, raisa kinni!!! Ooo-jaa, ametnikel on selleks võimu ja õigust ülearugi.

Pärast Euroopa Liiduga liitumist on Eestist saanud hullem ametnike ja bürokraatia paradiis kui seda oli nõuka ajal. On ainult üks erinevus: kui nõuka ajal olid sa omas kodus vang, siis nüüd ei keela sul keegi võtta oma kolm asja ja mujale kolida. Ehk, hääletada jalgadega, kui nii võib öelda. Ja paljud on seda ka teinud. Milleks oma maksuraha Eestisse jätta, kui sa selle eest midagi vastu ei saa?! Näiteks mina oma kogemusest võin öelda: maksin Eesti riigile makse ligi 20 aastat, rügasin tööd nii ööd kui päevad, polnud hoo ega hoobi vahet, kui nii võib öelda, ja kui mul siis üks kord riigilt abi vaja oli, sain vaid sõimata. Nii on, sõbrad! Ja see on väga kurb, et riik oma kodanikest ei hooli. See, et sa oled olnud tubli ja seadusekuulekas maksumaksja, ei koti mitte kedagi. Sind vaadatakse nagu viimast pätti.

Tagantjärele tarkusest, kui saaks aega tagasi keerata, oleks ma juba aastaid tagasi välismaale elama jäänud, mul on selleks võimalusi olnud küllaga. Nüüd on see juba raskem, sest olen võtnud Eestis kaela mitmeid kohustusi, mis tuleb enne kompenseerida, kui kuhugi mujale saan kolida. Mulle tundub, et ainult kohustused hoiavad paljusid inimesi Eestis kinni.

51 kommentaari:

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Inno ütles ...

ta elas algul argentiinas, kui mälu ei peta, ja nüüd vist jah brasiilias. eks seal elu odavam ja lõbusam ;)

Anonüümne ütles ...

eestist on viimasel ajal lõuna ameerikasse palju vallalisi naisterahvaid kolinud. naljakas, ma olen lugenud et esimese eesti vabariigi ajal kolis lõuna ameerikasse eestist mitu tuhat poissmeest

Anonüümne ütles ...

Eestis ei ole mitte sittagi. Sellist hülgemöla võib rääkida vaid välismaal baseeruv stressis eestlane, kelle rahakotis huikab tuul. Siis lööb lõkkele koduigatsus ja nostalgia, et oi kui ilus ja puutumatu maa ja loodus meil on jne. Vaadake ja võrrelge, mida pakuvad kahe väikseriigi ökoturismi portaalid ja siis veendute, mis on Eestis ja mis on mujal. Mina isiklikult arvan, et lähema 5a jooksul põgeneb Eestist täies mahus põlvkond vanuses 17-22. Need kes jäävad on kas alko- või narkosõltlastest alaarenenud ajukääbikud.

http://www.eco-tours.co.me/eng/home/home.html

http://www.ecotourism.ee

Juhul kui Eesti Ökoturismi Ühenduss (Saarisoo 3482 Jõesuu küla Tori vald Pärnumaaon) on tegev mingite riiklike fondide toel, siis on tegu maksumaksja raha räige ja mõtetu raiskamisega, ehk isegi kriminaalse tegevusega - lihtsalt mingite eurorahade taskukantimise ühendusega. Sest tegevus, mis ei too riigile ja rahvale kasu vaid kahju, on kuritegelik.

Ootate veel turiste Eestisse, kus 0,33l veepudel hotellis maksab 35 krooni. Lollidemaa!

Anonüümne ütles ...

Ja kust tuleb info, et Liis on välismaale elama kolinud? Liis tegi mingi aeg tööd Argentiinas vaeste getos, milles kirjeldab raamatus Minu Argentiina (hea lugemine, muide) ja siis läks aastaks lihtsalt seljakotiga reisima (sellest raamat(Mina, vandersell) Kas see on elama kolimine?

Anonüümne ütles ...

see on õige jah, et ametnikud on võtnud oma pühaks kohuseks kodanike ajude komposteerimise, selleasemel, et rahvast võimalikult hästi teenindada. see on ilmselt ametnike kompleks selline, et nad ei taha olla teenindajad vaid ülemused.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Skandaal!
Irja on Facebookis oma vana perekonnanime tagasi võtnud. Traksid, kes on naksid nagu taksid, teatavad, et läheneb ka dokumentidevahetus. Kuid erinevalt Ingridist on nad Innoga ikkagi veel sõbrad!

http://www.facebook.com/search/?q=t%C3%A4hismaa&init=quick#/profile.php?v=wall&id=1532046088

Inno ütles ...

Taavi, terane tähelepanek, ka praegu, nagu rääkis mulle mõni aasta tagasi üks brasiillanna, on seal naisi hulga rohkem kui mehi, nii et naised suures meestenäljas.

Anonüümne ütles ...

mis virised, tõmmand välismaale, Irjo!
Raha oli ju.
Ja kus sa seda maksu maksid 20 aastat? Viimased 5 aastat ei tee sa ju miskit ja nelikümmend pole sa veel täis?

Anonüümne ütles ...

urruauk jälle platsis. palju sa ise maksu oled maksnud?

Anonüümne ütles ...

kas inksu makstud rahadelt tulumaks juba tasutud?

Anonüümne ütles ...

kohustused küll kedagi kinni ei hoia... pigem panevad põgenema. kinni hoiab see, kui oskused mujal millekski ei külba (eesti filoloog, "ajakirjanik", poliitik, riigiettevõtte juht, üldse juht).

oma euroopa kogemusest võib öelda, et enamik eesti ametnikke on võrdlemisi abivalmis ja sõbralikud.

puudujääke muidugi on. tegelikult on ka nõädrameelseks jäänud kodanik ikkagi kodanik. üpaljalt seetõttu I+Iga pahasti käituda ei ole euroopalik.

Anonüümne ütles ...

ei tea, mis ingrid asjast arvab?

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on nii, et kui pea lõikab ja käed töötavad, on Eestis ka masu ajal hea elada, ilma igasuguste almusteta näiteks rikastelt vanematelt või vanatädidelt. Kes aga pingutada ei viitsi, sellel on igal pool halb.

Anonüümne ütles ...

Ühinen viimase kommentaatoriga. Kui inimene on ametnike meelevallas, nagu Inno end väidab olevat, siis tähendab see seda, et inimene on suht tähtsusetu. Tema kottimise ega "kinnipanemise" tulemusena ei muut midagi ja seda saab lihtsalt teha. Oma head haridust ja ole ühiskonnale vajalik ning keegi "ei pane sind kinni". Asjalikult ja/või õigelt haritud inimesel on ka praegu Eestis hea olla. Ja selleks ei pea parteisse kuuluma.

Anonüümne ütles ...

to 17.11:
väga lihtsustatud üldistus. tegelik elu ei ole alati nii must-valge.

Anonüümne ütles ...

to 17:27, kas ikka on üldistus? Kui palju sa tunned tõeliselt tarku ja töökaid inimesi, oma valdkonna parimaid asjatundjaid, kes praegu töötud on? Minu suures tutvusringkonnas selliseid näiteid pole.
Möönan, et kindlasti on olemas silmapaistvaid erandeid, aga üldiselt see väide siiski kehtib.

Anonüümne ütles ...

viimasele: elus on kõik suhteline. Lihtne seletus sellele oleks, et sinu tuttavad "targad" ja "töökad" töötavad enamuses riigisektoris.

NB! loogiline järeldamine üksikult või vähem üldiselt üldisemale ei anna harilikult tõest tulemust

Anonüümne ütles ...

Olen sinuga sama meelt, eestis on kohutavalt raske ja riik ei aita oma kodanikke, vastupidi, keeratakse sulle sitta sinu enda raha eest, ma lausa vihkan eesti riiki, mul hakkab paha, kui meenutan, mis kannatusi see riik mulle on tekitanud:(

Anonüümne ütles ...

Taavi, eksid. Üsna paljud töötavad erasektoris. Tegu on tõesti väga hinnatud spetsialistidega, kellel eriala omandamiseks seljataga õpinguid kümne aasta ringis, teist sama palju erialal praktiseerimist. Mõni on küll masuajal ettevõtte likvideerimise tõttu töö kaotanud, aga praktiliselt kohe ka uue leidnud.
Ka statistika kinnitab mu väidet: valdav osa praeguseid tööotsijaid on endised lihttöö tegijad. Mitte et lihttöölises iseenesest midagi halba oleks - ka neid on vaja - kuid lihttööline lihtsalt loogiliselt võttes jääb praegustes tingimustes konkurentsist välja, tal ei ole seda eelist, mille annab kümneid aastaid enesearendust.

Anonüümne ütles ...

insenere jäi aastal 2009 karjakaupa töötuks. kas nemad polnud siis "töökad" ega "targad"? Sel kevadel jääb tööta hulk politseinike ja päästjaid. kas nemad ei ole siis "tublid" inimesesed, küsiksin.

juttu, et "tublit" ja "töökat" inimene võib kuulda vaid mõne kojamehe suust... kojamees räägib sellist juttu vaid kuniks ise saapaga perse saab. see näitab kahtlemata nõrka empaatiavõimet. aga ka madalat intelligentsi. Ma ütlen veelkord, üksikjuhtumitest või-faktidest ei saa seaduspära tuletada

Anonüümne ütles ...

no kui sa väidad et tegu on hinnatud spetsialistidega, kes töötavad erasektoris, siis ma ei saa vastu vaielda, kuna mul tõesti puuduvad vastavad andmed. kindlasti lähtub inimene eelkõige oma isiklikust ja meelelist laadi kogemusest. kogemusi võib olla erinevat laadi.

miks on statistika järgi enamus koondatuid lihttöölised? -kuna lihttöölised lihtsalt moodustavad paratamatult valdava osa tööealisest elanikkonnast.

Anonüümne ütles ...

Millegi alusel ju need koondatavad välja selekteeritakse, kas pole? Ei koondata ju kõiki insenere, päästjaid, ametnikke jne.
Muidugi, isikuomaduste faktor tuleb veel siia juurde (nendest siis need mainitud väljapaistvad erandid sageli tulenevadki), kuid väga head spetsialisti, kes on ettevõttele kasulik, siiski naljalt minna ei lasta.

Anonüümne ütles ...

P.S. Mina rääkisin siiski süvaspetsialistidest, kes õpivad oma eriala kauem kui 3+2, mitte päästjatest, kelle õppeaeg on vist 1 aasta.

Anonüümne ütles ...

kui pole rentaabel või kui ettevõtet ennast kah pole pole on ka kõige vilunuim spetsialist tööta.

Anonüümne ütles ...

tõesti. kirurg vaevalt tööta jääb. aga see on äärmuslik näide. muide sõna "spetsialist" on eesti keeles tugevalt devalveerunud sõna. riigiasutustes tähistatakse selle nimetusega isegi kohvikeetjaid

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on see lühinägelik, kui öelda, et inimesed on ise süüdi, kui töötuks jäävad ja endale uut rakendust ei leia. Köik ei oma magistripaberit ja teab mis muid spetsialisti oskusi. Muidugi on kergem lahti lasta see inimene, kes köige vähem kasu toob. Eks need inimesed jää tööle, kes köige valjemini karjuvad kui palju nad tööd teevad ja kes köigile "poevad". Ise töötasin sellises firmas (pakub finantsalaseid teenuseid), kes lasi lahti köik need inimesed, kes teenisid köige suuremat palka (ehk siis spetsialistid maksude alal, juuras jne). Eriti lühinägelik tegu, aga eks sital ajal tasub ka sitt teenus ära. Nii tüüpiline eestlaslik. Ja mis sellesse neiusse puutub, siis ta tekst ei ole usutav kui panna Lääne-Euroopa konteksti. Vaevalt keegi Eestisse tagasi tulla tahab, kui ikka leiab tasustavama töö ja uued tuttavad, siis piisab jöulude ajal töesti vaid natuke nostalgitseda. Ja seda kibedus, kadedust ja vingumist lihtsalt ei jöua ära kuulata. Isiklikult lihtsalt ei jöua seda generatsioonide (möttemallide)muutust ära oodata ja üksinda ei suuda maailma muuta, kui 100 lolli karjub ees, mis moodi tegelikult peaks olema. Eestlased peaksid töesti kaugemale vaatama ja käima kui vaid enda öueala.

Anonüümne ütles ...

Kirurg, arstid üldse ei ole äärmuslik näide, vaid just hea näide minu väite toetuseks: need on inimesed, kes on panustanud aastate jooksul intensiivselt õppimisse nii teoreetilises kui praktilises plaanis. Samas ei tasu muidugi piirduda vaid meditsiinivaldkonnaga: praktiliselt igal elualal annab pidev enesetäiendus suure eelise teiste ees, kes on samal ajal mehhaanilist tööd nühkinud teha.
19:01: muidugi ei oma kõik magistrikraadi, aga just seda ma räägingi. Õppida või mitte õppida on siiski inimese enda valik. Ei ole ju lihtne süüa aastaid põhiliselt praekartuleid ja elada ahjuküttega kööktoas sotsiaaltoetustest ja väikestest juhuotstest. Suurem osa inimesi läheb kergemat teed.

Anonüümne ütles ...

Etea, kas Juss on vahepeal juba kaineks saanud?

Anonüümne ütles ...

niipalju võiks ikka aru saada, et ühiskond vajab erinevte ametite esindajaid. kui kõik omandaks n-ö. "õige" ameti, siis oleks töötuid ehk rohkemgi. ja suht raske on ette näha, mis ameti esindajal järgmisena halvasti hakkab minema...

Anonüümne ütles ...

Himmelgott. Sellist jama on raske kommenteerida. Kas olete kunagi mänginud mängu, kus muusika mängib ja iga natukese aja tagant võetakse üks tool vähemaks. Kujutage endale ette, praegusel hetkel toimub midagi analoogset tööturul. Toole jääb vähemaks, mitte ei teki juurde. (ma tõesti ei kujuta ette praegusel hetkel Eesti majandussektorit kus töökohti juurde tekiks, kuni eksport ei hakka kasvama, ei teki ka töökohti) Kirurg ja arst on erandlikud näited, kuna nende tegevus pole enamasti ei otseselt ega kaudselt orienteeritud kasumi teenimisele (va. erapraksisega arstid). Praeguses olukorras võtaks enamus tööandjaid tõenäoliselt tööle pikaajalise töökogemuse kui kõlavate akadeemiliste tiitlitega spetsialiste. Mul on hea meel et Teie tutvusringkonnas pole töötuid ja veel parem kõrge kvalifikatsiooniga töötuid, ent saage aru, selle põhjal ei saa teha tõest üldistust.

Anonüümne ütles ...

Tubli poiss, Inno, vahel sust ikka veel kasu ka. Muidu äkki unustavad raisad ära, kui jube on elu Eestis Ansipi valitsuse ajal. Monika toob ükspäev rahaümbriku ära.
Sinu Edgar

Anonüümne ütles ...

kuna taavi on juba pea kõik ära öelnud, siis jääb mul üle vaid kaasa noogutada. vähe avaram mõtlemine on alati abiks. üksnes hea haridus seda ei taga.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Taavi, muidugi jääb ka spetsialiste tööta. Aga hea haridusega/kogemusega inimesel on meeletult lihtsam ümber õppida ja uude valdkonda edasi liikuda. Tahtmata kedagi solvata, aga kui sa oled terve elu näiteks kalakombinaadis kilu karpi toppinud, siis sinust ilmselt ei saa enam raamatupidajat.
Ja sinu üks eelnev väide.... eestis kohe kindalsti ei tekkinud hordide kaupa töötuid insenere. Ja kui mõned tekkisid, siis iga inseneri kohta kaotas töö 20 vähem kvalifitseeritud töölist.
Maailmaklassiga insener leiaks eestis kohe töö, kui ta vaid lepiks siin pakutava palgaga.

Inno ütles ...

17:20le:
kus see piir "tähtsusetuse" ja "vajalikkuse" vahel täpselt läheb?

Ehk defineerid, kes on "tähtsusetu", et tal pole õigusi. Ja kes "vajalik", kel õigused olemas.

Anonüümne ütles ...

Inno, kuna sa siin alati kirud ja vingud, kuidas sind ähvardatakse kinni panna, siis ühe punkti sellele piirile oskad ehk asetada.

Anonüümne ütles ...

...ja veel lisaks. Küsimus ei ole niivõrd õigustes vaid inimestes, kes on süsteemile niivõrd vajalikud, et neid ei saa "kinni panna". Nö asuvad süsteemist kõrgemal. Ja kui nad kaotavadki süsteemi toe, siis nad saavad iseseisvalt edasi toimida.
Toome kasvõi tippteadlased või -kultuuriinimesed. Neid ei saa "kinni panna".
Aga sinu blogi saab kinni panna ja sellest ei muutuks eriti midagi. Teie ohtraarvuline lugejaskond leiaksid uue blogija, kes viitsib sarnast jama edasi ajada.

Anonüümne ütles ...

karjakaupa kaotas töö võrreldes varasemate aastatega otseloomulikult. kui pole tarvis lihttöölisi pole tarvis ka insenere, tootmisjuhte, raamatupidajaid jne. jne. maailmas on kõik omavahel seotud, just nagu looduses. kui me tapame varblase ära, hävitavad kahjurid põllusaagi.

P.S. kas sina tead mis on "maailmatase"? Maailmatasemel pole Eestis midagi teha. Maailmatase just seda nimelt tähendabki. Või mitut rahvusvahelist teadusasutust sa oskaksid nimetada mille peakorter asub Eestis?

Franz ütles ...

Inno, avalda see artikkel "Kesknädalas" ka. Sobib sinna hästi.

Anonüümne ütles ...

Kesse selle Innu blogi kinni paneb?

Anonüümne ütles ...

to Taavi
Karjakaupa ei kautanud nad tööd juba sellepärast, et neid ei olnud kusagil karjakauppa. Tean praegugi firmasid, kes palkaks karjakaupa häid insenere, kui neid vaid kusagilt võtta oleks.

Maailmatase on inimene, kes oskab rahvusvahelisel areenil kaasa rääkida ja uut tehnoloogiat eestis rakendada. Eestis on selliseid vähe ja ainult Eestis haridust saades selliseid ei teki, kuna harisus- ja sotsiaalsüsteem ei tooda neid.

Maailmatasemel teadusasutused? Näiteks TÜ on mitmel teemal maailmatasemel. Ka TTÜ'l on omad tugevad küljed (siiski vähem võrreldes TU'ga).

Anonüümne ütles ...

kultuuriinimesed saab purkisittujateks tembeldadada ja teadlastele urahtada, et jäägu oma liistude juurde. riigis kus enamik rahvast 5 tundi päevas telkarist mingit pool-kõva pornot vahib, ei paneks ju seda keegi pahaks

Anonüümne ütles ...

Ja mis siis! Enamasti nende raha ei tule nagunii Eestis ja riigi ignoreerimine neid auti ei lööks.

Anonüümne ütles ...

ma tsiteerin
_Karjakaupa ei kautanud nad tööd juba sellepärast, et neid ei olnud kusagil karjakauppa. Tean praegugi firmasid, kes palkaks karjakaupa häid insenere, kui neid vaid kusagilt võtta oleks.

Maailmatase on inimene, kes oskab rahvusvahelisel areenil kaasa rääkida ja uut tehnoloogiat eestis rakendada. Eestis on selliseid vähe ja ainult Eestis haridust saades selliseid ei teki, kuna harisus- ja sotsiaalsüsteem ei tooda neid.

Maailmatasemel teadusasutused? Näiteks TÜ on mitmel teemal maailmatasemel. Ka TTÜ'l on omad tugevad küljed (siiski vähem võrreldes TU'ga)._

ma ei oska midagi soovitada... Rohkem C-vitamiini ja õhuvanne ainult

Anonüümne ütles ...

_Ja mis siis! Enamasti nende raha ei tule nagunii Eestis ja riigi ignoreerimine neid auti ei lööks._

kas dr Ennet peaks avama oma blogi ja teid vaesekesi ravima hakkama või pole teil udust aimugi kuidas töötab majandus, ühiskond, kuidas rahastatakse kultuuri, haridust, teadust

Anonüümne ütles ...

No tore. Õpeta siis meid! Kuidas rahastatakse haridust ja teadust?

Anonüümne ütles ...

Kuidas saaks tasuta Jussikese sonimütsiklippe vaadata?

Lappi Kuld

Anonüümne ütles ...

Need videod on autori poolt eemaldatud.

Kommu Ment

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ekspressis on selle kohta megahea artikkel,täitsa pärl teine:
Monday, January 11, 2010
Andres Raid: Tõesti - kas meist endist ei sõltugi enam midagi? http://www.ekspress.ee/news/arvamus/arvamus/article.php?id=28327371

Anonüümne ütles ...

Karjakaupa on tööd kaotatnud igasugu markentingi ja turundusspetsialistid, ajakirjanikud, sekretärid, tellerid, keskastme juhid a la mingi divisioni turundusdirektor. Ükski neist pole nn. lihttööline- lihtsalt ühel hetkel polnud mullipuhujaid nii palju enam vaja. Aga need inimesecon ka kõik ülikoolis õppinud turundust.. Loodame, et nad leiavad endale tööd kasvõi lihttöölise sektoris. Mina aga töötaksin lihttöölisen aenne välismaal kui Eestis. Ja ma usun, et enamus inimesi eelistab seda.

Anonüümne ütles ...

to 10:11. Sinu nimetatutest on tugevad tegijad ammu uue töö leidnud. Näiteks tean päris mitut head ajakirjanikku, kes koondati ja hiljemalt paari kuu jooksul uue töö leidsid. Tean ka mitut viletsat ajakirjanikku, kes siiamaani otsivad. Kindlasti kehtib sama ka muudes valdkondades: hea peaga tark tegija on piisavalt paindlik ja nupukas, et mitte jääda kauaks tööta.