esmaspäev, 10. detsember 2007

Üks vana hiidlaste nali

Saabus selline põnev tagasiside:

Tunnistan, et kuigi olen paras virmokk ja kritikaan, lugesin Su eks-kaasa Kroonika toimetuse uskumatuid juhtumusi tõelise naudinguga. Mõnel kohal lagistasin lausa naerda. Ei mina tea kas need tõsi või ei, kuid hiidlasena hindan väga kui jutt on moekalt "moodi pandud". Meil selline väljend kohe.

Minu kadunud vanaema (veelgi hiidlasem) rääkis kord muheda loo, mille ülesehitus Sinu lugudega hästi sarnane. Püüan mälu järgi taastada.

"Oli suviti mandril tüdrukuks. Ega rahakopikat suurt ei teeninud, aga riidekraami ja muud sai ikka.

Üks sügise anti kauba peale veel kits. Tulin uisuga (suur, 10 inimest ja ühe lehma mahutav paat) kottu, kits kaasas. Meie ei olnud sellist looma ennemalt aga näinud. Oli siis niisamuti.
Aga kangesti tahtis inimeste seltsis tulla. Juhtus keegi veel peenramaale minema, oli kits kohe seltsis. Rohimas ja... ei seal jäänud poolt redist ka järele. Me olime puhta vaevas temaga.
Aga me noorem vend, so vanaonu Värdi, elas ühe Saarema tüdrukuga kokku. Laps - Olevgi oli juba valmis, jo sa tead. Värdi ei tahtnud sugugi seal olla. Ei klappinud saarlastega. Me teised (sel hetkel kokku 12 õde-venda pluss isa ema) hurjutasime, et oled merel või meil. Naise ja lapse eest ei kanna hoolt sugugi. Värdi ju oli kitsivõitu ka, ei tahtnud rahakopikat käest ära anda. Lõpuks ütles, ma annan neitele kitse. Alimentideks või nii. Kits purjetaski, siis Saaremaale saarlaseks."

Vanaema pidas sellel kohal pisukese pausi ja lõpetas nukra ohkega:"Aga mis temast seal sai, jähi meitel teadmata."

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

innojairja- mida te arvate tartus aset leidvast konfliktist korporantide ja Zavoodi vahel? kuidas suhtute korporatsioonidesse ja seal levivasse shovinismi/natsismi ja varjatud homoseksuaalsusesse?

Inno ütles ...

Millistes korporatsioonides siis need viimased asjad esinevad? Minu teada käib seal isamaaline tegevus, juuakse õlut, aetakse juttu.
Ja konflikt tuleneb paljuski sellest, et Zavood pole selle maja omanik. Sellisel kohal peaks olema oma maja või oma pind, et arusaamatusi vältida. Igal omanikul võib ühel päeval tulla mõte, et viskab rentniku välja. Ja selleks on omanikul õigus. Ükskõik kui hea või üllas see rentnik siis ka pole.

Anonüümne ütles ...

okei. misasi on isamaaline tegevus? saan aru, et isamaaline tegevus leidis korpides ja EÜS-is aset EV loomise ja taastamise ajal. mis toimub praegu? madalalaubalised maapoisid pedereerivad võimendatud ja eneseimetlusele suunatud hierarhilist süsteemi, ahistavad/alandavad üksteist väga jõhkral moel ja peamiseks jututeemaks on konkureerivate korporatsioonide ületrumpamine, mis päädib tihtipeale peksuga. suurt palju ei erineta maajõmmidest, kes kaklevad omasugustega naaberkülast.
mis kuradi isamaaline tegevus....
Zavood on teine äärmus. seal on esindatud kõikvõimalikud inimtüübid. sita, kuse, õlle, sperma sees püherdavad kalkarid, punkarid, skinnid, jõmmid, korporandid, valgekraed. seal on tõeline hullumaja nädalavahetustel. samas see koht jääb meelde igaühele, kes tartus kasvõi esimest ja viimast korda käib. see on märk teatud liberaalsusest.
asi pole mingis zavoodi (raha teeniv äriühing) allesjätmise romantikas. asi on selles, et korporatsioonid ja zavood sobivad näitlikult kaheks äärmuslikuks opositsiooniks (vahet pole see vahepealne segunemine- vaen on olemas seal, kus seda aimatagi ei oska)... küsimus on selles, millist suunda puht maailmavaateliselt keegi pooldab. tahaks teada mida mõtleb korrumpeerunud hierarhiasüsteemi ründav berserk ja naklane kirjanik. nagu teate, inimesed jagunevad kaheks... bla-bla-blaa..

Anonüümne ütles ...

Õudne, mis kõik välja tuleb! Olen ise üle kümne aasta korporandiks käinud ja mida kõike ma nüüd ei loe: korporatsioonis levib šovinism, homoseksuaalsus madalalaubaliste vahel, alandatakse üksteist jõhkral moel, tihti toimub peksmine. Jube! Ma ei teadnudki..., pean vist korporatsioonist välja astuma!
Ha-haa-haa! Lõpetan nüüd iroonia ja räägin otse, sest nõnda piiratud maailmavaatega arvajatele ei jõua muu vist pärale. Kurat, kui te korporatsioonidest midagi muud ei tea, siis olge vait! Need süüdistused on nii totrad, et neid pole mõtet ümber lükatagi. Piisab sellestki, kui uurite välja, mida arvatakse korporatsioonides tüli lahendamisest jõu abil. Jõudu teile selles, te elu heidikud!

Anonüümne ütles ...

korpidesse on sattunud erinevatel põhjustel väga erinevad inimesed tõepoolest aga üldjoontes väljendub korporantide dementsus juba nende "identiteedi" valikus. 90ndatel astunuid ma natuke isegi mõistan, ajastu oli segane.

huvitav, mis on sinu jaoks "piiratud maailmavaade"? et ei suudeta tolereerida vähemuslikke subkultuure nagu korporandid? suudetakse küll, kui vaid asjaosalised ise oma korporatiivsest ja imperialistlikust hoiakust üle saaksid.

Anonüümne ütles ...

Anonüümsele, 0:47: piiratud maailmavaadet peegeldab lahmiv sõimamine, seejuures isiklikku kogemust omamata. Muuseas, korporatiivse hoiaku osas võib osaliselt nõus olla, aga imperialismi osas paned Sa täiega mööda - korporandid pole oma mõjuvõimu laiendamisest väljapoole kohe mitte kuidagi huvitatud. Üks kahest, kas Sa ei tunne korporatsioone eriti hästi või siis võõrsõnade tähendust.

Anonüümne ütles ...

oi aga ma olen väga hästi kursis nn eesrindlikumates korpides toimuvaga. imperialistlikud hoiakud- enese pidamine eliidiks ja sihitu peremehetsemine, kuna alateadvuses kumab ärkamisaegne loosung: haridus rahvale, matsid härradeks. kui maailma lahterdamine "korporantideks" ja "metsikuteks" ei ole allutav ja imperialistlik, siis mis muud ta veel on?! ja veel: rebaseaeg. ideaalse inimese (tubli eestimaa poja) vormimine vastavalt korporatsiooni põhimõtetele. ei ole imperialistlik?

Anonüümne ütles ...

Rebaseaeg on ülikoolis, sõjaväes jm. Mis on selles halba, kui seejuures noorliikmeid ei alandata?! Ja seda, et noorliikmed koristavad ja kannavad toite-jooke lauda, pean ma loomulikuks. Kas Sa pead kelneri ametit alandavaks? Kui mõni peab ennast eliidiks või muidu paremaks, siis on tegemist konkreetse korporandi probleemiga. Ka korporatsioonidesse satub igasuguseid.