kolmapäev, 4. juuni 2008

Eesti kehvake internetikaubamaja võrdleb end Google'iga, no mida nalja?!


Väljavõte Postimehe veebist.

On lausa kummaline, et mingi suva internetikaubamaja, mille juhid said äsja maksumaksjalt mitmeid (kümneid) miljoneid kroone fast cash'i, võrdleb end Google'iga.

Esiteks pole Google saanud riigilt mingeid toetusi, vaid noored poisid tegid asja, mis töötab. Ja selle tõttu saadab firmat edu. Mingi suva internetikaubamaja projekt ei pruugi kunagi tööle hakata. Pealegi on see nii levinud asi kogu maailmas, selliseid projekte on käigus tuhandeid. Tuntuim neist Amazon.com, mis annab pikalt silmad ette sellele on24.ee kaubamajakesele, mille meeskond siis nüüd käe maksumaksja raha järele küünitab. Pigem siis juba anda raha Amazonile, et hea veel paremaks saaks. Milleks poputada kehvakesi koopiaid. Või pandagu Eesti Post paremini tööle. Milleks hoida maksumaksja raha eest elus mitmeid dubleerivaid postiasutusi?

Arengufondi-tüüpi riiklikud "innovatsioonifondid" on täielik mõttetus. See, et soomlaste fondil korra Nokiaga näkkas, ei tähenda midagi. Rikas riik saab endale lubada seda lõbu, et mingeid teatud tegelasi rohkem toetada kui ülejäänuid, aga Eesti-sugune pisike ja vaene maa ei tohiks selliseid rumalusi järele teha. Mõttetust näitab juba see, et fondilt raha saanud tegelane, keegi Peep Kuld peab rahasaamist eraldi ajalehes põhjendama. Mida kuradit?!

Pigem loodagu Eestis keskkond, kus kõik firmad saaks normaalselt tegutseda ja areneda, ja küll siis ka näkkab. Küll siis tulevad Eestist oma Nokiad ja Amazonid.

Mis sellesse on24.ee kaubamajja puutub (olen sealt 5-6 korda kaupa tellinud), siis iga kuu saadavad kliendikontole küll 10 krooni juurde, aga kaupade kvaliteet on kehvake, kaubad kallid ja kliendisuhtluse kvaliteet olematu. Lisaks tahavad raha 100% ette ja kauba saadavad kohale alles kuu aja pärast (toovad küll ilusti koju kätte). Manki-biz ütleks selle asja kohta. Kuigi, tõsi, mingit olulist jama pole nendega olnud, lubadused ja võetud kohustused on ilusti täidetud. Aga et seal miskit erilist oleks, no seda ei.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ühinen sellega, et Arengufonid esimeseks investeeringuks oli see tõesti naeruväärne. Samas, see ei ole Smartposti idee, et Eestis midagi paremat ei tehta. Hea, et nad üldse üritavad teha midagi muud võrreldes keskmise Eestlasega. Seega materdage Arendufondi ja rumalaid Eestlasi, mitte seda kehvakest inernetikaubamaja.

Anonüümne ütles ...

Ja veel eelmisele lisaks. Arendufondi taolisi institutsioone läheb Eestis kindlast vaja, kuna Eesti riigi investeeringud teadusse ja innovatsiooni on siiani olnud olematud. Hea ettevõtluskeskond soodustab põllule majade ehitamist, aga teadusmahukatele ideedele on algul kindlasti vaja muud kui puht kommertslikku tuge. Ja siis pole mõtet tuua võrdluseks näiteks Ameerikat või muud arenenud riiki, sest me oleme Ameerikast siiski veidi erinev.