neljapäev, 12. juuni 2008

Kolmveerand säästumarketi kassapidajatest jälestab oma tööd

Miks nad muidu kliente nii tigeda näoga vahivad? Sama lugu Maxima, Rimi, Selveri ja kõigi teiste kaupluste kassapidajatega, kes päev otsa kaupu lindil edasi-tagasi liigutama peavad. Aga nendelt ei küsi keegi, et kas te jälestate oma tööd ja kas soovite oma tütrele samasugust elukutset. Prostituutidelt küsitakse.

Samuti, olen kindel, jälestab oma tööd enamik piletikontrolöre (oht peksa saada), koristajaid (kes see ikka teiste sitta nii väga kraamida armastab) ning valvureid (nüristav on niisama passida). Aga jällegi, mitte keegi ei küsi neilt, kas neile nende tööd meeldib ja kas nad sooviks sama elukutset ka oma tütrele. Suure tõenäosusega on nemadki mõelnud enesetapule nagu 90 % prostituutidest. Aga neid elukutseid, näe, ära keelata ei taheta. Millest selline silmakirjalikkus?

P.S. Üks asi tuli veel meelde - kirjanik, kelle maailmavalu pole teda kasvõi hetkekski enesetapumõtetele ajanud, pole üldse miski õige kirjanik. Virginia Woolf uputas end ja Hem lasi endale kuuli suhu. Enesehävituslike mõtetega luuletajastest ma parem üldse ei räägi. Tuleb's sellepärast nüüd kirjanikus ning luuletamine kui selle kõige suitsiidile ahvatlevam vorm ära keelata? Prostitutsiooni keelamist põhjendatakse just seesuguse loogikaga. Aga äkki on prostid lihtsalt (nagu luuletajad) tundlikumad kui teised (mehed kurdavad neile ju ka kogu aeg igast asju), elavad oma klientide muresid üle ning mõtlevad seepärast vahetevahel enesetapust? Sest maailm ning kogu selle koledus paneb neil hinge valutama? Miks kohe eeldada, et neile ei meeldi nende töö? See on sama, mis öelda, et luuletaja, kes mütleb sageli enesetapust, ei tahagi tegelikult luuletaja olla ning me peame luuletajad päästma, keelates luuletamise üldse ära. Ma arvan, et hea prostituut ongi keskmisest tundlikum inimene. Ning parim viis teda aidata on ta lihtsalt rahule jätta, et ta saaks, nagu luuletaja, oma kunstile pühenduda.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga õige lähenemine Irjal. Arvatavasti jälestavad oma tööd ka paljud sibiauto juhid näiteks. Sotsiaalselt positsioonilt madalamad kui muru ning peavad üksikuks meheks jääma, kuna naised nii "mõttetuid mehi" ei vaata, kuna amet peab olema ikkagi ühiskonnas akseptaabel. Kas soovite oma lastele sellist ametit? Teoreetiliselt on jah tore pasundada, et "aus töö ju, milles häda," kuid elu on teistsugune. Nagu on prostituudid madala sotsiaalse positsiooniga, on seda ka näiteks paljud odava ja musta töö tegijad mehed. Naistega on veel see vahe, et kui naised teevad odavat ja lihtsat tööd, pole hea positsiooniga-teenistusega, siis mehed sellest üldiselt probleemi ei tee. Kui on aga vastupidi - väheteeniv mees, teeb tavalist lihtsat ja musta töökest - no pole atraktiivne tegelane vastassoo silmis ja olgu üksik. Kas selliste tegelaste käest küsitakse, kuidas nad oma tööga rahul on, kas soovivad paremat, kas soovivad lastele samasugust ametit-elu?

Ja need naised, kes peavad pikki ja väsitavaid tööpäevi kaubanduses tegema teadagi millise tasu eest? Väga õige lähenemine Irjal! Ja naised tehastes, suur koormus, lased nagu orav rattas, töötasu olematu... Tõesti, miks keegi ei uuri, mida need inimesed tunnevad ja elult tegelikult tahavad? Aga kui mõni naine otsustab raha eest seksida, siis on paha-paha. Nii paha-paha, et paneme teenuse ostja kasvõi istuma. Need raisad toetavad ju süsteemi, kus naised tegelikult ei soovi olla ning teeks parema meelega midagi muud, väärikamat...

See pole seotud kantpeadest kupeldajatega. Vot võideldagu just siis nende kupeldajatega ja muude mölakate-kriminaalidega. Riigi asi pole, kui kaks inimest otsustavad vabatahtlikult seksida ning üks annab pärast teisele raha.

Anonüümne ütles ...

ja masstoodangu õmblejad jälestavad 100% oma tööd.Sest võrreldes prostidega teenivad nad raske ja rutiinse töö eest sente.

Edmund ütles ...

Sest ühiskonnas on esiteks mingi haiglane tööfetish, see protestantliku tööeetika kräpp, et pead tegema tööd kõvasti ja töö ei pruugi üldse meeldida. Pealegi, selleks et see meie faking ühiskond üldse toimiks, selleks ongi vaja sundida inimesi tegema seda mida nad muidu ei teekski kui rahas (sedagi saab tihti vähe) poleks asi. Väljakutse on, et kuidas saaks ühiskonda liigutada sinnamaile, et kõik tööd, mida on vaja ühiskonna korrashoiuks on piisavalt meeldivad, et neid hea meelega teha, hoolimata tasust. See tundub võimatu, aga võibolla see siiski on miski helge tulevikumuusika.

Irja ütles ...

Jah! aga mitte keegi ei võitle nende eest, eksju. Kuigi nemad, müüjad ja koristajad siis, vajaks võib-olla veel rohkem kaitset ja eestkostet.

Ses prostitutsiooni aeg-ajalt pead tõstvas keelamises, mille eestvõitleja on Schibstedi Postimees, on tajuda patroniseerivat hoiakut. Ja selle taga kumab kadedus, et keegi teenib raha nii kerge vaevaga. Võtad suhu, lurts-lurts ja raha tuleb. Olgem ausad, kui prostituut ei tahaks olla prostituut, siis ta oleks kas koristaja, säästumarketi müüja või õmbleja. Aga ta ei taha, sest nood teenivad palju vähem kui tema ning on seeläbi veel õnnetumad. Prostituut on prostituut, sest see amet võimaldab kerge vaevaga palju raha teenida. Küllap ei ole see tõesti nende ideaalamet, aga mis on üldse ideaalamet? Ja kes see üldse nii väga tööl käia tahab. Ja kes ei oleks heietanud enesetapumõtteid, eksole. Igaüks on. See kirjanik, kelle maailmavalu teda enesehävituslikele mõtetele pole ajanud, pole üldse miski õige kirjanik. Aga tuleb's seepärast kirjaniklus ning luuletamine kui selle eriti enesetapumõtteid esilekutsuv vorm nüüd ära keelata?

Ärgem tehkem nalja.

Edmund ütles ...

Ja siit ongi tegelt väga hea küsimus aruteluks: miks töötada? Miks üldse tööd teha? Kas palgatöö on fundamentaalselt ekspluateeriv? Kuidas luua elamisväärseid alternatiive palgaorjusele? Viimase osas sul Irja muidugi sitaks vedas, et said räigelt palju pappi päranduseks. Enamik võib sest kahjuks vaid unistada.

Anonüümne ütles ...

tõesti ei saa aru, miks peaks seksteenust osutajale rohkem kaasa tundma, kui mõnele väsinud noorele naisele, kes peab töötama mitmes töökohas, et prostituudi palk välja teenida rahalises mõttes, ... ja võibolla seksist ainult saab unistada, sealjuures :)

Anonüümne ütles ...

"miks töötada? Miks üldse tööd teha? Kas palgatöö on fundamentaalselt ekspluateeriv? Kuidas luua elamisväärseid alternatiive palgaorjusele?"

Lahenduse võti peitub mu arust ikka vabaduses - vabaduses tööd teha ja olla seejuures ise enda peremees, mitte olla kellegi otseses alluvuses.
Siis saad teha meeldivat tööd, millele sul on kas annet või kutsumust.
Arendada endas teadlikult neid oskusi ja hankides juurde teadmisi, mis võimaldaks alandavast palgatöölise-staatusest välja tõusta. Peremeheks - fieks või firmaomanikuks. Või ka rantjeeks, aga selleks peab jah sünnipärast õnne olema, nagu Irjal.

Siis teed oma tööd rõõmuga ja võtad just niipalju ette kui suudad teha ja sõlmid enda jaoks töötavaid ja tarku lepinguid.

Kusjuures arvan, et prostituudid võiksid küll olla edukad fied - kui töö neile meeldib ja kui ühiskond ometigi sinnamaani kord areneks...

Edmund ütles ...

Re: enesetapp, no üks asi on mõelda, teine asi muidugi teha. Eks ma ise kah ole mõelnud enesetapu peale. Aga see on ikka mõttetu endal elu võtta, sest enesetapp pole lahendus. Ja ma tegelt ei usu ikka küll, et enesetapu tegemine näitab, kui haardkoor mingi x kirjanik või luuletaja oli. See näitab, et ta ei suutnud leida lahendust ja otsustas alla anda.

Anonüümne ütles ...

Töö teeb vabaks... Arbeit macht Frei!

Kus see kirjas oli?
Vahe on imeõhuke, kas Arbeit on sunduslik käsu tõttu või oled omadega niivõrd sees, et pead hommikust õhtuni rügama.

Tehke küsitlus, kes kui palju oma tööga rahul on. Variandid:

- täiesti rahul, naudin, saan piisavalt palka
- ise boss, naudin, raha voolab
- meeldib, saan hakkama
- ei meeldi, aga raha tuleb piisavalt
- ise boss, kurnab, teisiti ei saa
- töö meeldib, aga raha pole piisavalt
- töö meeldib, raha pole piisavalt, teen juurde sellega, mis ei meeldi
- käib kah, tulen ots otsaga kokku
- tuleb tööd teha, sest teisiti ei saa, kuidagi saan hakkama
- rügan nürjalt, hakkama ikka ei saa
- do jedosta, köis kaela

Anonüümne ütles ...

veel statistikat-
99% maxima müüjatest ei oska riigikeelt
80% turvameestest alfastar jm.väiksemad on endised parmud
50% kordaedst on kauba hind suurem kassas kui riiulil!

Anonüümne ütles ...

Selle statistikaga 100% nõus!