teisipäev, 20. jaanuar 2009

Kliki president vs rahva president



Väljavõtted Eesti presidendi (vasakul) ja USA presidendi kodukalt.

Olgugi, et Eesti president on rohkem iluasi, mida hea kaminasimsile tõsta ja mille pilt kaunistab ametiasutuste kabinette, on ta ometi oluline avaliku arvamuse mõjutaja ja ideoloog. Vaatame, mis ideoloogiat siis kannavad Eesti president ja USA president, nende kodulehekülgede põhjal.

Eesti president paistab olevat autoritaarne väikse kliki president, kellele ei lähe eriti korda (keda ei koti), mis temast arvatakse ja kes harva suhtleb rahvaga. USA värske president on rahva president, kes suhtleb aktiivselt rahvaga nii otsekontaktide kui oma veebi kaudu. Tahaks loota, et kogu maailmas saab läbi klikipresidentide aeg ja tulevad rahvapresidendid, USA on ses osas tooniandja kogu maailmas. Tasub meelde tuletada, et USAst sai alguse orjade vabastamine, naiste hääleõigus, rassilise diskrimineerimise lõpetamine jms olulised algatused, mis on olnud olulised ka eestlaste enesemääramise juures.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen teiega nõus, et Ilves on mölakas, aga USA pole küll miski eriline eeskuju, mida Eestile vastandada. Esiteks, Euroopas puudus üldse selline asi nagu ORJUS, jätame Tsaari-Venemaa kõrvale, sest see on alati despotismiga hiilanud. Ka ei surutud Euroopas neegrid busside tagapinkidele, nagu USA-s tehti veel kuuekümnedate alguses. Ja naiste vabadusvõitlus sai alguse Inglismaal, sufrazhettidest olete kuulnud? USA iseseisvuski sai alguse sellest, et kohalikud orjapidajad tahtsid saada vabaks Inglismaast!
Selleks tapeti maha indiaanlased, peksti mehhiklasi ja tegeleti usinalt orjakaubandusega, mis lõi aluse Ameerika majanduslikule võimsusele.
Mis puutub Obamat, siis on ta lihtsalt samasugune poliitiline hüpiknukk, mida on näha sellestki, kuidas ta sarnaselt oma eelkäijatele jäägitult Israeli agressiooni toetab.

Anonüümne ütles ...

Naised lubati valimistele 1892.a. Uus Meremaal, veerand sajandit enne Ühendriike. Orjade vabastamine sai alguse kolmveerand sajandit varem Prantsusmaal, Taanis ja Suurbritannias.

Inno ütles ...

No eks neid rahva-presidente on ka varem valitud siin-seal. Aga maailma laiuselt on USA oluline mõjutaja, kui USA midagi ees teeb, ei taha keegi naljalt enam maha jääda.