neljapäev, 15. jaanuar 2009

Kruuda tegi ainuõige otsuse


Väljavõte Delfi veebist.

Hirmus kiunumine on lahti läinud pärast seda, kui AS Kalevi juht Oliver Kruuda otsustas ajakirjad kinni panna. Et küll on paha, 100 inimest jäävad tööta ja ma ei tea, mis kõik veel. Või et täiesti korralikud ajakirjad pandi kinni. Aga minu meelest tegi Kruuda ainuõige otsuse. Selgitan, miks.

Esiteks viisid ajakirjad ettevõttest raha välja, ligi 3,5 miljonit krooni kuus. Kahjumiga töötav projekt pikalt elus püsida ei saa. Kahjumis väljaannetega jätkamine oleks hakanud, või on juba hakanud mõjutama ettevõtte teisi tegevusharusid, näiteks kommide valmistamist, mistõttu keerati kommivabrikus täna vesi kinni.

Teiseks ei suutnud Kruuda leida ettevõttesse tugevaid tegijaid, kes oleksid suutnud teha asju, mida oleks saanud müüa. Kruudal on küll kompetents kohukeste, mahlade, piimatoodete ja küpsiste ehk toiduainete müügi alal, aga puudub kompetents meedia müügi alal. Seetõttu olid väljaanded keskpärased ja sealt mingit tulemust ei saanudki oodata.

Kolmandaks muutub majanduses olukord iga päevaga, ja praegusel juhul täbaramaks trükiajakirjanduse jaoks, kuna inimesed piiravad trükiväljaannete tarbimist. Ja see olukord võib kehvana püsida aastaid. Mõistlikum on pidada pausi ning tulla trükiajakirjanduses turule siis, kui olukord on stabiliseerunud, 5-10 aasta pärast. Võimalik, et selleks ajaks on trükiajakirjandus üldse välja surnud. Mistõttu on dinosauruste elushoidmine küllalt kaheldava väärtusega ettevõtmine. Ja pealegi veel keskkonda kahjustav, sest ajakirjade trükkimisel kasutatava valge kriitpaberi tootmiseks tuleb saastada keskkonda, ning sama lugu on selle paberi utiliseerimisega.

Neljandaks, nagu ütles juba tuntud ärijuht Jüri Käo, ei tohi kriisiolukorras raskete otsuste tegemisega venitada. See on hea ka töötajatele. Neil ajakirjanikel, kes töö kaotavad, on veel võimalik tööd leida, sest vana rasva veel meediamaastikul jagub. Palju hullem on neil, kes satuvad tänavale viimases järjekorras, kus võivad jääda palgad välja maksmata ja uut töökohta leida võimatu. Neil pole muud, kui end supiköögisappa sättida.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nojah, teisalt Kruuda küll kaotas koledal kombel raha, aga samas sai see raha 100le inimesele palkadena jagatud ning mitme aasta jooksul - see ju hea.

Inno ütles ...

Just! Kruuda mängis paljudele heldet jõuluvana.

Anonüümne ütles ...

mõistlikum olnuks Kruudal osta hoopis Ekspress Grupi aktsiaid.

Inno ütles ...

Miks?

Anonüümne ütles ...

kui ta alustas oma ristikäiku, siis üks argumente sellise meediaportfelli loomisel oli "meedia taltsutamine". Nagu ütles vene ärimees filmis "Oligarh" - "kui Kremlist kuidagi mööda ei saa, siis hakkame ise Kremliks".

Anonüümne ütles ...

Neljandaks, nagu ütles juba tuntud ärijuht Jüri Käo, ei tohi kriisiolukorras raskete otsuste tegemisega venitada. NÕUS! 100 %%%%%

Anonüümne ütles ...

Kui see oli tahtlik hukutamine, planeeritud ette juba nende algsel kokkuostul, siis on OK. Hea plaan. Äris toimivad hundiseadused vahetavahel ja halastamatus kellegi või millegi üle. Kui aga lollusest leida mitte õigeid eestvedajaid-juhte või keda iganes, siis tegu suure rumalusega Kruuda poolt. Selle asemel et kütta iga kuu korstnasse 3,5 milli oleks võinud palgata õiged inimesed etteotsa väljstpoolt estonskit ja maksta neile 50 tonni EU kuus. Ikka oma ala tegijad mitte estonski adrochnikuid, kes väidavad vaid, et nemad ongi need tippude tipud. Ma usun, et sellise haardega firmal ei oleks keelebarjäär ka probleemiks tulnud. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

Anonüümne ütles ...

viimasele: arvan, et Eestist leiab umbes tosinajagu tüüpe (Inno k.a.), kes suutnuks selle krempli piisavalt sooja hoida, et teda ikka ostetaks.
Välismaistest meediahärgadest olen näinud vaid kahte (ja olen neid ikka näinud), kelle soovitatud nipid-võtted on ka Eestis rakendatavad meelelahutus-spordiväljaannetele.

Olev ütles ...

Ma küsiksin hoopis milline ettevõtlus on Oliveril pärast Ruta traagilist kopteriõnnetuses hukku kasumit toonud? Jätame kinnisvara välja... Eelmise kriisi (1998-99) ajal kasvaski Kalev suuureks vist tänu Rutale. Kunagisest Kalevi mainest on ainult riismed järel ja vastuollu minek üldsusega on Oliverile märgi külge pannud...

Inno ütles ...

Kalevist laekunud uudiste põhjal võib öelda, et Ruta ajal just kinnisvara tõigi tulu. Ja eelmise kriisi ajal õppis Ruta hoopis USAs ja elas seal koos lastega, ajal, kui Oliver Eestis oma ettevõtteid päästis, pärast seda kui Kõuhknad temast lahku lõid. Äripäeva ajakirjanikuna rääkisin toona sel teemal Oliveriga.

Kruuda ees tuleb müts maha võtta, ta on üks vähestest, kes pole oma ettevõtmisi välismaalastele maha müünud, kuigi on olnud väga raskeid aegu. Enamik teisi toiduainetööstusi on ära müüdud.

Ja mis riismetest on jutt? Kalevil on ainuüksi kommiturul ca 60% turuosa, Kalev on maiuste turul samasuur nagu Hansapank panganduses. Lisaks leiva- ja pagaritooted, piimatööstused. Kalevi ettevõtetes töötab ligi 1000 inimest, grupi käive on 1,5 miljardit krooni. Kalev on läbi aastate olnud Eesti kõige tugevam bränd.

Mis see vastuollu minek üldsusega on olnud? Pole nagu tähele pannud, teda peetakse üheks usaldusväärsemaks ärimeheks. Ettevõtjate hulgas on ta väga lugupeetud mees.

Inno ütles ...

Lisaks veel niipalju, et AS Kalev vaimne isa on Heino Priimägi, mees, kes ohjab kogu seda värki, aga armastab olla varjus. Kui otsida naist, kes on Kalevi edu taga, siis on see Priimäe naine.

Anonüümne ütles ...

Oleg Gross pole ka ennast veel välismaalastele maha myynud, kuigi kõlakad käivad, et plaanib oma keti myyki...

Anonüümne ütles ...

Natuke tobe on näha Oliveri edu (ja tänase väidetava languse) taga temas hukkunud naist. Need kaks ajasid siiski professionaalsel pinnal omi asju ega sekkunud väga teineteise tegemistesse. Kalev ja Tere on olnud tegijad ja on seda ka täna. On olnud seda aastaid. Ja ajutised raskused, ma loodan, ei muuda seda. Et Kohukese-Oliver? No ja siis! Julge mees -- on valinud meie poliitmaastikul poole, pealegi "avalikkuse jaoks" mitte populaarsema poole. Pigem tahaks Kruudat kiita ja talle jõudu soovida.