laupäev, 17. jaanuar 2009

Veidi tausta 1000 aasta taguse Venemaa kohta

Raamatust "Medieval Russia's Epics, Chronicles and Tales" (Keskaja Venemaa eeposed, kroonikad ja jutustused), Meridian, USA, 1974. Kus on sissejuhatavas osas kirjeldatud toonast Venemaad:

Kiiev ise oli muutunud üheks jõukamaks ja elavamaks linnaks keskaja Euroopas, rikkam ja edukam kui tolleaegsed Pariis ja London. Linna ilmestas suur hulk kirikuid, ning Vladimiri (Venemaa ristiusustaja aastail 988-989) poja Jaroslavi valitsemisajal (1019-1054) oli linnas suurel arvul koole, haiglaid ja raamatukogusid. 11. ja 12. sajandil oli Venemaa loomulik osa Euroopast ning Kiievi valitsejad omasid tihedaid sugulussidemeid lääneriikide valitsejatega. Nende lapsed abiellusid valitsejate või printsessidega Inglismaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Rootsis, Ungaris ja Bütsantsis (Ida-Roomas). Jaroslavi tütar Anna abiellus Prantsuse kuningas Henry I-ga ja oli ainus kirjaoskaja terves Prantsuse kuninglikus peres, kirjutades kõigi eest alla riigidokumentidele. Jaroslavi pojapoeg Vladimir Monomahh (valitses Kiievis 1112-1125) võttis naiseks anglosaksi kuninga Haroldi tütre, printsess Gita. Haroldi pere oli sunnitud lahkuma Inglismaalt pärast normannide vallutust ja elama eksiilis Kiievis, kus oli toona palju välismaalasi.

Novgorod oli Kiieviga sarnane suursugune linn Venemaa põhjaosas, mille osatähtsus tõusis veelgi pärast Kiievi Venemaa lagunemist 13. sajandil ning mongoli vägede sissetungi, misjärel Kiiev maha põletati ning püsis varjusurmas mitusada aastat.

7 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Tõstan käed ja annan alla
kaotus käes on nagunii
kõige kangem relv mida näinud keegi
see on su pilk mu armas leedi...

Anonüümne ütles ...

kõik õige kuid mis on sellel venega pistmist?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Teie kõrgeausus teil on jälle õigus,küllap see tuleneb kohalike juurikate söömisest saadud temperamendist,maailma naba asub Eestis.
Kalevalas on kirjutet kuis algas maailm...maailm algas Eestist...
Lindast...

Anonüümne ütles ...

On üks väga sisukas ütlus: "Liikudes mööda teed saate jälgida varju, mis langeb mudale või mustusele, nõlvadele või küngastele, põõsastele või liivale, märgadele või kuivadele pinnase osadele. Teid ei huvita varju saatus, eks? Ka ei muutu vari sellest määrdunuks. Teid ei huvita üldse kuhu ta langeb ja millest üle libiseb. Me teame, et vari ja tema kogemused ei ole igavesed ja tõelised. Samamoodi peate veenduma, et „Teie“ ei ole midagi muud kui Absoluudi vari ja olemuslikult te ei ole muud kui „Teie“ vaid Absoluut ise. Nii ei ole ka kohalike juurikate söömisel mingisugust muud tähtsust, kui hoida seda varju seni, kuni see haitub.. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

Anonüümne ütles ...

kuule pärisori. sa oled grafomaan?

Anonüümne ütles ...

19:20 küsib: kuule pärisori. sa oled grafomaan?

Vastan: Olen jah! Olen nümfomaan ja püromaan ka veel. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldid sa, "Pärisorjuse tunnetaja"!
Viimasel ajal käin siin rohkem sind kui IIsid lugemas:)