laupäev, 7. veebruar 2009

Kas valid Reformierakonna või kirjanduskohviku?

Nonii, selgus, et mul oli Tartus aiavärava äärest umbrohi tõrjumata. Mina jällegi leian, et juba tükimat aega on tõrjumata üks umbrohi Tartu linnavalitsusest - nimelt Reformierakond. Ja ma tõotan teile pühalikult, armsad tartlased, et kui see Reformi-nimeline umbrohi saab sealt 2009nda aasta kohalike omavalitsuste valimiste käigus tõrjutud, siis mina, Irja Tähismaa, teen teoks oma lubadusse rajada Tartu linna, Võru tänavale, oma vanavanaisa ja vanaisa ehitatud majja kirjanduskohvik, kus pakutakse 10-kroonist kohvi ning ahjuvärskeid saiakesi (ka gluteenivabasid!), kus ettekandjateks on toredad hallipäised tädikesed ning kus noored emad saavad kasvõi päev otsa omavahel mõnusat juttu vesta (kavas on ehitada suur laste mängutuba, kuhu saaks lapsi kasvõi mitmeks tunniks päevas hoida jätta) või ajalehti-ajakirju lugeda. Ja kus oleks hea ja hubane kõigil, nii eestiaegsetel kübaraga prouadel kui loengutest puhkavatel tudengitel.

See on minu pühalik lubadus. Ainult et selleks, et seesugune kohvik Tartusse tõepoolest tulla saaks, vajan ma teie abi. Armsad tartlased, kohviku tulevased kliendid, te peate mind natuke aitama. Saate anda oma panuse kohviku valmimisse, kui ei vali sügisestel kohalikel valimustel seda erakonda, mis mul seda kohvikut teha ei lasknud - repressiivset Reformierakonda.

Reformierakond on Tartus liig kaua õilmitsenud ning Tartu linna inimeste elu mürgitanud. Selle asemel, et ettevõtlust soodustada, on Reformierakond hoopis ettevõtjatele kõikvõimalikke kaikaid kodaratesse loopinud. Kõik selleks, et võiks õitseda Reformi oma poisi, Neinar Seli ärid.

Arvata võib, et Tartu tsaar-bojaaril Selil tõusid ihukarvad püsti, kui ta kuulis, et meie Innoga tahame hakata pakkuma 10-kroonist kohvi. Seli Dorpatis, kus me Innoga korduvalt toidumürgitusi oleme saanud, on kohvitassil palju krõbedam hind. Aga selle asemel, et konkurenti tervitada, saatis Seli oma Tartu Ekspressi ajalehejuntsud meie juurde luurele, et pärast oleks hea põhjus meid linnavalitsuse kaudu kottima hakata. Rääkisime nimelt Seli lehele Tartu Ekspressile, et oleme majas palju remonti teinud, ning kohemaid saabus mulle linnavalitsuse ehitusjärelevalvest kuri kiri, kus mind ähvardati 18 000-kroonise trahviga, sest ma olevat loata ehitanud. Sellele, et kogu ehitustegevus toimus minu isa omanikuks olemise ajal, linnavalitsusele muidugi pähe ei tulnud. Kus sa sellega, kohe kraesse! Kirjutasin siis neile, et kõik trahvid võib saata aadressil: Georg Vaher, Peetruse tn 1, Paradiis ning sellega kogu lugu lõppeski. Liig agarad olid nad olnud ses mulle ärapanemistuhinas, et polnud märganud, et mina polnud "loata ehitamise" ajal maja omanikki. Mul oli siis hästi raske aeg, sest alles natuke aega tagasi oli surnud mu armas isa ja minu maailm, sellisena nagu ma olin seda tundnud ja teadnud, varises kokku. Linnavalitsus ründas mind kohe pärast isa matuseid. Lootes ilmselt, et kuna ma olen nõrk, siis nõustun kõigega.

Selline on siis Reformierakonna juhitav Tartu linnavalitsus. Kõige otsesemas mõttes inimvaenulik, laastav ja rüüstav. Nüüd on küsimus selles, kas tahad sellist linnavalitsust, tartlane? Või valid meie kirjanduskohviku, mille loomises saad ise nõu ja jõuga kaasa lüüa?

Mina tean, kumma variandi mina valiks. Ja ma ei jõua ära oodata, millal ma seda teha saan.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On Eesti kui oravaratas.
On Eesti kui karussell.
Kõik on...persona non gratad.
Ansip - ainus maru sell!

Anonüümne ütles ...

Soovin Teile edu, loodame et inimestel on tervet mõistust ja nad ei vali enam reformierakonda!

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea. Kui sa isegi rohtu niidetud ei saa ... kas teil seal kohvikus nõusid ikka hakatakse pesema?

Boheemide värk. Krt sead teab. Võibolla pole peldikut ka. Käid nurka taha kõrge heina sisse hädale.

Õkoloogilne ja rustikaalne.

Ma ei tea.

Anonüümne ütles ...

Toetan üleskutset, valin kirjanduskohviku! Kuulutan ja levitan üleskutset kõikide Tartu tuttavate seas. Aga, et saaks ikka ehtsat, värskelt röstitud kohvi. Mitte pakikohvist vaaritatud üle mõistuse kallist tökativett, mida Tartus enamus kohvikutes ja toitlustuskohtades serveeritakse. Hind võiks olla 12-14 krooni kruusitäie eest, see oleks OK. Võrdväärne Starbucksi hindadega. Lugupidamisega "Teie Pärisorjuse tunnetaja"

Irja ütles ...

Hehee, naljaninad! Ma ju ütlesin, et ainult paar kõrt olid veitsa pikemad, see oli selgelt Reformierakonna kättemaksuaktsioon. Näete isegi, kui tubli ma olen, sest ainus, mis nad minu vastu leidsid, olid PAAR HEINAKÕRT.

Aga jaa, absoluutselt jaa - pakkuma hakkame värskelt röstitud kohvi, see oli plaanis juba enne seda, kui reform meid kottima hakkas. Rääkisime sellest muidugi lolli peaga ka Seli lehele ja kohe oli linnavalitsus meil kukil. Pitsitati nii ehitusjärelevalve kui maksuametiga, ja nõnda, et mu oli vahepeal ninast päris veri väljas. Olin isegi nii nurka aetud, et olin sunnitud maja müüki panema. Investeerisin majja tohutult, peaaegu kogu oma raha, et seal 2007nda aasta sügisel kohvikut pidama hakata, aga siis tuli isa surm ja linnavalitsus keeras kah kraanid plõksti kinni. Täitsa ime, et ma sest raskest ajast üle sain ja ellu jäin, aga eks siin tuleb kiita Innot, kes oli mulle sel väga-väga raskel ajal suureks toeks.

Nüüd, kus olen imearmsas ja rahulikus Rakveres taastunud ja jälle iseendaks saanud, on mul jälle energiat. Aga ma ei saa sellega üksi hakkama. Vajan teie abi. Ma olen täis usku, et saame koos selle mõnusa ja mitte kalli kohviku rajamisega hakkama küll. Tartule oleks ju üht klassikalist, värske kohvi ja saiakeste lõhnavat kohvikut ju vaja küll?

Oeh, sai pisut südant puistatud, aga kergem hakkas!

Anonüümne ütles ...

Just!!

Kui selline kohvik tuleb, olen isegi mina nõus Tartusse tagasi kolima.

Millest kõige rohkem puudu on inimestel?

Tavalistest ja lihtsatest asjadest, kohtadest, inimestest,suhetest...kõigest, mis on lihtne ning ei pane sind tundma ega käituma "kellenagi", kes sa tglt pole.

Uhh....

Anonüümne ütles ...

Aga mina luban, et sügisel valin just nimme Reformierakonda. Aitäh Inno ja Irja, tegite mu valiku lihtsaks.

Inno ütles ...

Aga palun, kes keelab. Me valisime ka eelmine kord Reformi, Jänese Laine poolt.

Anonüümne ütles ...

Kohvi hind.
Nägin hiljuti üht dokfilmi, milles lahati kohvi tootmist Etioopias. Filmis rääkis üks kohalik kohvikasvataja, et tema saab kilo kohviubade eest 0,75 - 1 birri, so siis - kohalikku raha. Heal juhul 2 birri, see on juba eriti tase. Aga röövlist kokkuostja müüb kohvi edasi kilohinnaga 2000 birri. Ja kui siia nüüd veel lisada see hind, mille keevitavad omakorda otsa kohalikud poed ja kohvikupidajad, neist rääkimata, siis on selge, et kohviäri on üks kõige kõrgema rentaablusega ärisid üldse.
Kui hakkad, armas Irja, oma kohvikus kohvile hinda määrama, mõtled loodetavasti ka nende vaeste neegrite peale, kes Sulle selle "musta kulla" on kasvatanud. Ja kas viljakohv kah menüüsse tuleb?tu

Anonüümne ütles ...

ehh 23:42 reformi valida on sama hea kui hüpata pea ees tartu kanalisatsiooni solgiollusesse ja koos nendega vabavoolu teed emajõe suunal voolata

Anonüümne ütles ...

millega te siis võistlete?
tegelikult on reformi valijad need, kes saavad 30K vanemahüvitist. ja teie pakute vastu soodsat lapsehoidu ja sööki-jooki-olemist... kas te aru ei saa, et need valijad on nagunii erinevad. rikkur ei igatsegi mingit tasuta lobi ja II eestiga koos veedetud aega. see on niivõrd kummaline pakkumine. te ise ka ju saate aru, et I ja II eesti ei oma ühtegi puutepunkti. Nad isegi ei lähene üksteisele. mida aeg edasi, seda kaugemale liiguvad.

Anonüümne ütles ...

minu arust olete te ka selle ideega täiesti vales riigis.
minge kuhugi usa lõunaranniku väikelinna ja möllake seal, ilus ilm ja ilusa hingega inimesed.
vaadake mis rõvedus siin koguaeg on, inimesed on ka nagu see viimane jubedus keit kelle pilti ma siin nägin

Irja ütles ...

Ma ei tea, kas viljakohv menüüsse tuleb? Mis arvate? Igal juhul tahaksin, et see kohvik oleks selline mõnus koostööprojekt, kus teie, meie armsad kohvikukülastajad, saaks samuti sõna sekka öelda.

Kuulge, see on päris lahe - virtuaalkohvik kolib reaali!

9:48. millest sa räägid? Kui palju on sinu arvates 2009nda aasta sügiseks neid kõrgepalgalisi inimesi, kes võiksid vanemahüvitist saada? Praegu saavad isegi tippspetsialistid robinal kinga. Minu tutvusringkonnaski suureneb töötute armee päevadega. Ja need inimesed kuuluvad kindlasti I Eestisse!

My friends, varsti ei ole enam I ja II Eestit, selles kogu point ongi. Varsti on üksainus Eesti, kus võiks olla üks kohvik, kus saab mõistliku hinnaga kohvi ja saiakese.

Anonüümne ütles ...

Täielik Kafka! Arreteerimine, kuna üks rohututt on 60 cm kõrge. Ei usuks, kui neid kirju ei näeks siin. Kurvits-pervits saaks sellise süüdistusega käed raudu panna Tartu linnas ei rohkem ega vähem kui 20 tuhandel inimesel. Tra, mul on vähemalt kolm rohututti Tartus üle selle, lisaks on mul osaliselt lehed riisumata ja väravalt koorub värv. Kurvits vist rakendaks kuklalasku mu suhtes.

Irja ütles ...

Jaa, ega ausalt öeldes mina ka ei uskunud, et selline asi on võimalik. Enne kui kogesin seda omal nahal.

Ma arvan, et Tartus on ülim aeg võimuvahetuseks.

Anonüümne ütles ...

Nõus!
Maha Reformi- ja Keski juhitud Tartu linnaviletsus!

Valime Tartus võimule tõelised rahva ja rahvuse eest seisvad tegijad!