reede, 6. märts 2009

Ei või olla: reformar tunnistab vigu


Väljavõte rahvusringhäälingu veebist.

On juhtunud SUUR IME! Hiljuti Reformierakonna aseesimehe kohalt taandunud erakonna juhatuse liige Meelis Atonen tunnistab homme eetrisse minevas saates "Ülekuulamine" (kell 12 Raadio 2 pealt), et, tsiteerin: "Pärast 2007. aasta valimisi, kui maailma majanduses hakkas juba tulema signaale muutustest, siis neid Eesti riigi tasandil eirati. Tuleb tunnistada, et pooleteise aasta jooksul pärast valimisi suhteliselt vastutustundetult künti ja ma ei süüdista ainult rahandusministrit, süüdi olid ka minu erakonna inimesed."

VAU! Ilmselt võib tänase päeva peale suure risti kalendrisse teha. Sest seda ei juhtu iga päev, kus üks reformar räägib tõtt. Aga, nagu öeldakse, on tõe tunnistamine esimene samm probleemide seljatamisel. Tubli, Meelis! Oleks hea, kui sinu ütlemistest ka midagi sõltuks.

Lisaks ütleb saates endine rahandusminister, Riigikogu liige (IRL) Taavi Veskimägi (kelle ministriks oleku ajal, meenutan, algas avaliku sektori kiire palgatõus, mis tõstis inflatsiooni lakke ja keeras tuksi eurole ülemineku 2007. aastal), et Eestit ootab veel teine, 5 miljardi krooni suurune eelarvekärbe. No selge. Mis tähendab taas paljudele inimestele sissetuleku vähenemist.

Ja ühe kurja juure, praeguse rahandusministri nõunik Rein Järvelill "ei välista", et järgmise aasta riigieelarvet koostades tulevad jutuks ka kinnisvara-, auto- ja astmeline tulumaks. Mnjaa. Kus olid need maksud siis, kui majandus üle kuumenes? Miks nüüd, kui inimestel niigi raske, vaja neid makse kehtestada. Sellega käituks valitsus nagu kommertspangad, kes, piltlikult öeldes, pakuvad sulle vihmavarju siis, kui päike paistab, ja võtavad selle sult ära, kui hakkab sadama.

Küll pakub Veskimägi välja hea idee, et valitsus võiks sõlmida tehingupõhiseid maksulepinguid soodustamaks väliskapitali riiki tulekut ja töökohtade loomist. Ehk siis sama asja, mida tehti Eesti riigi taasiseseivusmise algul, kui mitmed välisinvestorid said maksusoodustusi.

Atonen kritiseerib ka presidenti: "Ma arvan, et president näitas oma aastapäevakõnes erakondlikku poliitikat." Jummala õige jutt. President on juba tükk aega tagasi näidanud, et ta pole kogu rahva president, vaid ühe kliki oma. Aga ega rahva presidenti ei saagi rahvas enne, kui ta ei saa seda ise valida.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Et teie blogi kajastab nn."kallutatud" meedia artikleid vaid siis kui iseendale kasulik, paneksin siinkohal kirja ettepaneku erapooletuks küsitluseks.
Suunatuna andunud fännidele ja ka juhuslikele blogilugejatele.
1. Kas Eesti on rahvusriik? (nagu seda on Saksamaa, Prantsusmaa ja muud sama vanad või vanemad riigid)
2. Kas rahvusriik peab tolereerima oma riikluse vastu suunatud provokatsioone?
3. Kas rahvusriigis on kohta sünnipäraselt rahvuse omandanud indiviididel, kes poliitiliste mängude taha varjudes ilmutavad äärmist sallimatust rahvusriigi kui sellise säilimise ja säilitamise suhtes?
4. Kas kõikvõimalikud immigrandid peaksid määrama riigi saatuse põlisrahva asemel?
Saan aru, kui küsitlus teile ei meeldi. Küsitluse teemapüstituse eesmärk peaks vältima poliitilisi eelistusi.