neljapäev, 12. märts 2009

Ettevaatust: gluteen pesemis- ja kosmeetikavahendites


Väljavõte saidilt glutenfreehub.com.

Nonii. Nüüd siis natuke tervise-juttu. Kes endal avastanud tundlikkuse või allergia gluteeni suhtes, siis pole toit ainus asi, mis teid ohustab. Ja nimelt, on kaubandusvõrgus igasugust sodi, mida siis kasutatakse kas pesemiseks või peale määrimiseks. Ja, üllatus-üllatus, ka need asjad võivad sisaldada gluteeni ja see mõjub kahjuks peale määrides sama kehvalt kui sisse süües. Näiteks võib saada tõsise allergia-šoki sellest, kui end pesta gluteeni sisaldava pesemisvahendi või šampooniga, või siis hakkavad käed lõhenema või tekkida kehale ekseemid sellest, kui pesta gluteeni sisaldava seebiga ning asi läheb veel hullemaks, kui määrida peale gluteeni sisaldavat kreemi.

Internetist võib leida kasulikku infot gluteenivabade pesemis- ja kosmeetikatoodete kohta, näiteks Aveda ja Lancôme sarjad, ning Burt's Bees, see viimane on saadaval ilmselt ainult USAs, aga Eestis on saadaval gluteenivabad Lumene sarja tooted.

Mis aga muusse puutub, siis POLE gluteenivabad näiteks isegi mõned Johnson's Baby tooted, muust rääkimata.

Soovitan seepide, šampoonide, vannivahtude, kreemide, päiksekreemide jms puhul hoolikalt internetist uurida, kas tooted on gluteenivabad, eriti neil, kel on probleeme allergiatega. Sest gluteen on tänapäeval üks levinumaid allergeene, ilmselt seetõttu, et gluteeni sisaldavaid aineid on hakatud igale poole toppima, sest nad on odavad.

Ja NB! Hambapastasid tasub samuti kontrollida. Näiteks Aquafresh on gluteenivaba, samas poole kallim Sensodyne mitte.

Kommentaare ei ole: