pühapäev, 29. märts 2009

Kas Lennart Meri võitis tõesti rahva südame?

ETV korrutab täna söögi alla ja söögi peale, et Lennart Meri võitis presidendina rahva südame. Ohhoo! Kas tõesti? Mina seda küll tähele ei pannud, ajal, kui Meri oli president. Oli selline ennast täis uhke tegelane, nina püsti, kes üha kaugenes rahvast, ja püüdis olla meele järele vaid teatud osale eliidist. Kes vilistas nii rahva kui rahva arvamuse peale. Küll on temast hakatud looma müüti nüüd, pärast tema surma. Ja juba räägitakse, et ta võitis rahva südame. No kust kohast?!

Kui aus olla, siis võitis rahva südame hoopis Arnold Rüütel, mis seal salata. Aga eliit ei tahtnud temasugust rahvameest presidendiks, sestap ei lastud presidenti valida rahval. Vaid seda tegi Riigikogu. Lõpuks, muidugi, valis juba ka Riigikogu, või õieti valimiskogu (Riigikogu pluss kohalike omavalitsuste esindajad) Rüütli presidendiks.

Kes veel mäletavad, need teavad, et Meri oli presidendina samasugune mees nagu praegu on Ilves. Ainult et tiba loomingulisem, tegi gloobustele täppe ja muid trikke, Ilves on täielik möku, kui aus olla. Meri mässis end samuti pidevalt kõikvõimelikesse jamadesse, näiteks sellega, et lasi omale ühel maksupetturil maja ehitada, ja sai hakkama suurte rumalustega, näiteks loobus Tartu rahu aegsetest Eesti piiridest. Kõik jamad tulid sellest, et ta oli upsakas ja teisi ei kuulanud. Tegi mis tahtis. Selles mõttes sarnaneb vaat et isegi rohkem Ärma-Eveliniga. Selline naiselik mees, kandis edevaid salle. Suur solvuja. Lõpuks läks Meri ka nendega tülli, kes olid teda toetanud, nagu Aleksander Einseln, ajakirjanikud.

Ja see praegune isikukultus, mis algas juba Meri presidendiks oleku ajal ja mis üha süveneb, no milleks see. Kas tõesti arvatakse, et õnnestub nööbi külge palitut õmmelda? Või, ok, õnnestub, aga see on tobe.

13 kommentaari:

margo ütles ...

Ma arvan, et on väga lihtne viis teha kindlaks, kes kelle südame rohkem võitis. Kõik me mäletame milline oli järjekord hr. Meriga hüvastijätul Kaarli kirikus. Eks me kunagi saame seda järjekorda võrrelda. Lihtne eks.

Teie "kohvikul" soovitan asju vaadata natukene rohkem tasakaalustatult. Viimasel ajal kipute ikka väga Kesknädalaks kätte ära :-)

Edu

Anonüümne ütles ...

Lennart Meri oli Eesti president. ainuke president kes sel väikeriigil siiani olnud on. see ei ole isegi mitte pikema arutluse teema. sest see on ilmselge.

Anonüümne ütles ...

Kulla kohviku rahvas. Mul oleks huvitav lugeda, missugused mõtted Rüütli poolt teid on vaimustanud.
Ilvese poolt näiteks olin sel lihtsal põhjusel, et sain ta lausetest aru. Või olen kuskilt kallutatud? Või ei saa ma Rüütli suurusest aru? Kas nii vaikides, nagu Arnold ka praegu toimetab, oleks saanud jätkata? Kas president Meri mõtted olid teile täiesti vastuvõetamatud?

Anonüümne ütles ...

Miks keegi ei tuleta meelde Türi kirikuõpetat Merit, kuidagi kahju sellest!

jevlampi ütles ...

Meri kui kirjanik ja filmimees - palun väga. Kindlasti üle keskmise. Aga president - no tänan väga...
Kui meil kuskil mingit isikukultuse moodi asja on (mida Savisaarele tavaliselt süüks pannakse), siis vaadake nüüd. "Suur meri ta oli üllas, nii armastav, õrn ja hea! Meid lapsi võtaks ta sülle ja silitaks kõigil pead!"

Anonüümne ütles ...

Arnie oli tore jah. Nii loll vana, et naerutas mind oma mõttelagedate liit-liitlaustega peaaegu iga päev.

Ja mida mul muud ikka vaja, kui tsirkust, leiba oskan ise kah hankida, ilma, et ma põlvili Savkat talongide eest tänama pean nagu mõned meist :)

Anonüümne ütles ...

igatahes on ta kõikidest Eesti presidentidest siiani kõige etem.
Erudiit kindlasti, hea kirjanik ja filmitegija.
See, et Inno seda pole märganud, see on suhtumise ja harituse küsimus. Inimene näeb seda mida ta teab.
Rumala inimese president ta kindlasti ei olnud.

Anonüümne ütles ...

Kas sa Inno oled mõne filmi teinud nagu seda tegi Meri? Eks ta veelinnu rahvaga läkski rahva südamesse

Anonüümne ütles ...

Ausalt öelda häirib mind ka meedias sellel nädalavahetusel toimuv Meri ülistamine. Üks asi häirib mind aga veel rohkem. See, et siin peetakse mingit Rüütlit paremaks.

Anonüümne ütles ...

Arnold Meri oli muidugi kordades toredam mees! Hurraaa, Medvedjev arvab ka nii koos teiega.

Anonüümne ütles ...

Margole ja teistele meri kummardajatele.Õnneks on olemas selline raamat nagu Virkko Lepassalu"SÜÜMEPIINADETA".Raamatukogudes vabalt saadaval.Võtke lugege ja saate aru milline molu meri oli...

Anonüümne ütles ...

Käsil on L.Meri sangariks upitamine, siis võiksite minna Nõmme Raadio lehele ja meediapangast leida "läksid liimile", kus J.Liim loeb tunniaja jooksul ette dokumente nii L.Meri kui isa Georg-Peeter Meri kohta, nende seosest kgb-ga. Saade on salvestatud 16.09.2005.aastal. Kuulata on parem kui lugeda V.Lepassalu raamatut!

Inno ütles ...

Kui Brežnev suri, kogunes pool NLiitu Moskvasse teda ära saatma, neli päeva olid koolist vabad päevad. Võitis temagi rahva südame. Ma mäletan, et koolis olid õpetajatel pisarad silmas. Kui Brežnev suri.