pühapäev, 15. märts 2009

Maksim Reva: venelased on nurka aetud



Jätkub intervjuu pronksiöö ühe nn ninamehe Maksim Revaga. Reva jätkab venelaste-eestlaste ühise orientiiri teemat. Ta ütleb, et kuni venelased tajuvad, et eestlased ei soovi nende rahvuslikku "ärkamist", ei muutu midagi. Asi on raskem veel seetõttu, et venelased seovad omavahel eestlased ja Eesti riigi. Midagi ei muutu, kuni eestlased ei ütle venelastele, et palun, siin on teile võimalused oma veneluse säilitamiseks, siin Eestis. Et säilitage oma kultuuri ja olge normaalsed, kultuursed inimesed. Mitte kultuuritud, juurteta inimesed, kes ei valda korralikult eesti ega vene keelt. Kui see sünnib, tekib ühine orientiir: teineteise säilitamine. Kui ei, siis venelaste olukord pingestub iga aastaga, ja Venemaale nad ei sõida, vaid püüavad nö ellu jääda Eestis. Reva ütleb, et kui poleks probleeme keele, kooli ja ausambaga, siis poleks ta kunagi hakanud tegelema ühiskondliku tegevusega. Reva tunnetab, et on nurka aetud ja sellises olukorras püüab iga elusolend välja rabeleda.
Küsimus: miks lehvitavad venelased Eestis Vene lippe ja karjuvad Rossija!, Rossija! Vso naša!?
Reva küsib, et kas tahaksite, et nad lehvitaks Eesti lippudega?!
- Lihtsalt selline mulje jäi, et kõik inimesed, kes seisisd pronkssõduri juures, tahavad, et Eesti oleks taas Venemaa osa. Ja pronkssõdur on nagu Vene võimu sümbol. Inimesed arvavad, et Öine vahtkond tahab liita Eestit taas Venemaaga, on nagu nn 5. kolonn. Et venelastel Eestis on nagu eriline missioon. Neid totab Kreml, saadab raha.
- Reva küsib, miks peaks lehvitama Eesti lippudega?! Kui 15 aasta jooksul oleks olnud kõik normis, oleks vene koolid ja inimestel Eesti kodakondsus, siis poleks sellist lehvitamist olnud. Sest võib ju juhtuda, et etteotsa valitakse lollakas, nagu juhtus USAs, aga seal lehvitati ikka Ameerika lippudega. Aga Eesti ei valinud venelased Ansipit.
-Keda nad valisid?
-Nad ei valinud kedagi. Küsimus polegi selles, kui palju neist saavad Riigikogu valida, vaid selles, millise kogukonnaga nad end samastavad. Venelased tõrjuti eesti kogukonnast välja, ja kuhu neil siis minna? Kas nad peaks halli lippu lehvitama? Nad samastasid end Venemaaga ja võtsid Vene lipu. Mitte sellepärast, et nad tahaks Eest liitumist Venemaaga. Vaid sellest, et Eesti tõukas nad kõrvale, ja nad leidsid Vene lipu. Ja leidsid Venemaa, kuna nad on hingeliselt ja kultuuriliselt Venemaaga seotud. Ja need, kes karjusid "Vso naša!" (Kõik on meie), Rossija, Rossija, need pole inimesed, kes võiks liita Eesti Venemaaga. Need on inimesed, kelle on välja õpetanud Eesti valitsus, et kogukonnad omavahel lahku ajada. Need on väga madala kultuuritasemega inimesed. Kultuuritus tuleneb omakorda sellest, et paljud vene õpetajad on koolidest kõrvale jäetud. Kuna nad ei osanud eesti keelt. See, mida õpetavad noored vene keele õpetajad koolides, pole vene keel. See on midagi vene keele ja tont teab mille vahepealset. Ja kui lapsed näevad, mida nende õpetajatega tehakse, mida nad siis peavad tegema?! Selle peale leidsid nad Venemaa.
-Mis siis pronkssõduri juures juhtus?
-See oli provikatsioon.
-Aga algusest, mis juhtus? Enne, kui ausammas ära viidi. Miks on sõdur nii tähtis venelastele?
-Reva räägib, et nii ema- kui isaliini pidi on tema suguvõsas juba 300 aastat sõditud. Kõik sõdisid, isegi tema isa. Alates Peeter I-st. Emaliini pidi oli reva esi-isa sakslane, kes sõdis Peeter I isa juures Vene armees, kõik kuni Reva vanaisani teenisid mereväes. Reva ema sündis Leningradis blokaadi ajal. Isa poolt on Reva kasakas. Kasakad on kogu aeg sõdinud. Ja tema suguvõsas on kõik tulnud rindelt tagasi. Isegi tema isa elas poisikesena sõja üle. Kuigi iga pere kaotas sõja ajal kellegi.

(jätkub...)

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui Reval kogu aeg nii halb on olla, siis miks ta ei lahku sinna, kus on parem?

Anonüümne ütles ...

Lugege Reva sõnu paralleelselt Karaganovi doktriiniga.

Tüüp ei saa vist ise ka aru, kuidas teda lohku tõmmatakse. Kui lõpuks silmad avanevad, pole teha enam muud, kui end vannis maha lasta.

Anonüümne ütles ...

irww.täna on maxike riias kaost kõlvamas,loodetavasti läti mendid motsit evo v sortire!

Anonüümne ütles ...

Ümmargust juttu võib igaüks ajada, see pole eriti tõsiselt võetav. Huvitav, et "nurka aetute" mõistus ei võta kinni kõige elementaarsemat. Nende probleemid oleks kindlasti palju väiksemad kui nad suudaksid ära õppida kohaliku keele. See pole normaalne kui seda ei suudeta aastate või isegi aastakümnete jooksul. Või on tõesti intellektuaalne tase nii madal. Ka suhtumine nendesse oleks kindlasti parem. Küsige kui kokku saate, milles probleem. Kas nad pole selleks võimelised või ei taha põhimõtteliselt.

Anonüümne ütles ...

Loodetavast Riias Läti politsei võtab selle Reva tõsiselt käsile.

Anonüümne ütles ...

Aga sellest ma ikkagi aru ei saa, et kui venelastel nii halb siin on, kui nad on nurka aetud, siis miks nad Venemaale minna ei taha?