kolmapäev, 29. juuli 2009

Kust võtab Aimar Altosaar oma "teadmised"?


Väljavõte Delfi veebist.

Isamaaliidu üks juhtfiguure Aimar Altosaar ilgub Delfis mõtte üle rajada Narva Peeter I monument, ja viitab Batu-khaanile, ning üldse mongolitele, kes olid justkui mingid imbetsillid. Tõesti, sellistega kujutasid mongoleid nõuka-aegsed ajaloo-õpikud, kust ilmselt pärinevad ka Altosaare teadmised. Altosaar on nõuka aja laps, olnud ilmselt usin oktoobrilaps, pioneer ja komnoor. Ning nüüd niisama usin rahvuslane, kes siis tugineb mingitele tont teab kust pärit tõekspidamistele.

Altosaar kirjutab muuhulgas ühe mongoli valitseja, Batu-khaani kohta, et "tema vabastas Venemaa ohust areneda igavaks euroopalikuks riigiks", ning et "Peeter ei teinud midagi muud, kui arendas loovalt edasi suurte khaanide võitlus- ja haldusmeetodeid, mis ei tunnistanud inimõigusi, halastust ega õigusriiklust".

Kui aga meie sõber Altosaar, kes ilmselt on endast väga heal arvamusel, oleks tegelenud lisaks häälekale kisale sellega, mille poolest mongolid olid kuulsad, lugemisele (nimelt mongolid alustasid raamatute massilist trükkimist ja kirjasõna levitamist), siis ta oleks lugenud näiteks sellist raamatut nagu "Genghis Khan and Making of the Modern World" (Three Rivers Press, New York, 2004, 312 lk),



autor Jack Weatherford, USA Minnesota osariigi Macalester College'i antropoloogiaprofessor, kes viibinud aastaid Mongoolias uurimisretkedel ja õppinud tundma mongolite ajalugu. Kui sõber Altosaar oleks veidigi, ütleme, raamatu-huvilisem, siis saaks ta teada, et mongolid olid lisaks Venemaa loomisele kogu kaasaegse maailma alusepanijad, kes ühendasid omavahel eri tsivilisatsioonid ja kehtestasid vabakaubanduse, vaba infovahetuse, jagatud teadmised, ilmaliku poliitika, religioosse kooseksiteerimise, rahvusvahelise õiguse ja diplomaatilise immuunsuse. Mongolid, vastupidi, olid väga seadusekuulekad, ja nende seadus oli väga humaanne, võrreldes tolle aja Euroopaga, kus kõige üle valitses kirik ning inimesi piinati surnuks: aeti rattale, põletati tuleriidal jms. Väärtused, mida praegu peetakse "euroopalikeks" on, mis seal salata, mongolitelt üle võetud. Näiteks mongolitelt üle võetud paberi ja trükikunsti kasutamine tõi Euroopas kaasa kiriku mõju vähenemise (enne seda paljundasid teadmisi mungad kloostrites, käsitsi ümber kirjutades peamiselt kristlikke tekste) ning teaduse ja tehnika kiire arengu, mis viis lõpuks ka paljude rahvaste, sealhulgas eestlaste ärkamiseni.

Nii et Aimar, ja teised ka, aitab patramisest, raamat kätte ja marss lugema! Mongolite raamatu teemal teen mõne aja pärast väikse kokkuvõtte ka siin kohvikus, et ärgitada ka teisi mongolite ajaloo vastu lähemat huvi tundma, sest sealt, mu sõbrad, on VÄGA palju õppida.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sel juhul tuleb see monument ilmtingimata püstitada ja mitte vähemasse, kui Punasele Väljakule, Moskvas. Euroopa Liit muidugi võiks ju samba tegu rahastada, võtsid ju peaasjalikult selle Liidu liikmed üle mongolite väärtused. (loomulikult oli mióngolitel ka hulgi kõikvõimalike harjumusi, seadusi ja kombeid, mida euroopa üle ei võtnud, neid ei peeta mitte euroopalikekski, aga üle võtsid need peaasjalikult rahvad, kes jäävad Euroopast "natuke" ida poole)Oleks nagu aus kaup, kombed meile, sammas teile. Parem hilja kui kunagi.

Anonüümne ütles ...

Parem hilja kui kunagi.
Parem Irja kui Ingrid.

Anonüümne ütles ...

Irja ja Inno! Mongolite retkete järel jäid paljud alad inimtühjaks, paljud linnad ja terved tsivilisatsioonid hävisid.
Ja kunagi nõuka ajal oli Horisondis pikem järjejutt keskaja teadusrevolutsioonist. Mul on küll meelde jäänud, et see algas ikka palju varem (vähemalt 50 aastat) enne mongolite tulekut.
Altosaare juttu ma muidugi ei viitsi lugemagi hakata, pealkirjastki selge mis möla aetakse.

Anonüümne ütles ...

Kas seal kirjeldas ka kirjaoskajate vallutusmeetodeid? Kahtlen, et mitte.
Ma pole nii võikaid piinamistehnikaid mujal näinud... aga noh kui mongolid ühte USA antropoloogi suutsid täis joota ja ära võluda... siis on ju kõik korras ja ajalugu särab nagu mustikas.