laupäev, 29. august 2009

Rakvere Karhukopla on alustanud kampaaniat! Linn ootab oma printsi.


Rakvere pättide, Andres Jaadla ja Üllar Vaseriku valimisstaap Rakveres.

Nagu näha, on tuntud Rakvere pätid ehk nn Karhukopla: Andres Jaadla (all vasakul, Virumaa Teataja veebist) ja Üllar Vaserik (Rakvere linna veebist)


alustanud valimiskampaaniat, tükk aega enne teisi. Et siis kindlustada olukord, et võim käest ei libiseks. Seletan lähemalt.

Kui tutvusin olukorraga Rakvere võimuringkondades, siis olin ausalt öeldes hämmingus. Rakvere paistab selline kena vaikne linnake, aga ka siin on oma nö saladused, mis ehk kaugemale ei paista.

Mind üllatas, et linna juhivad pätid. Rakvere linna avalikud teenused on kõik läinud linnapea Andres Jaadla ja tema äripartneri, volikogu liikme Üllar Vaseriku kätte. Kus siis pistetakse ilma läbipaistvate avalike konkurssideta, lihtsalt sahker-mahker kokkulepete korras oma taskusse miljoneid kroone maksumaksja raha, seda on tehtud siis selle viimase 7 aasta jooksul, mil Jaadla on olnud Rakvere linnapea ja käsutanud linna raha. Volikogu on vaadanud möku näoga pealt, sest seda juhib Vaseriku suur sõber, endine tippkommunist Mihkel Juhkami. Ja niimoodi varastatakse Rakvere linnarahva tagant raha, mida siis jagatakse ringi teatud väiksele seltskonnale.

Ma leian, et selline olukord peab lõppema ja ma näen, et ainus, kes sellele pätikambale suudab vastu seista, on linnapeakandidaat Peeter Võsa.

Siis veel niipalju, et Üllar Vaserik on omale linnarahva raha eest loonud valimisliidu Kodulinn Rakvere, mis siis tegutseb samades ruumides Vaseriku ja Jaadla firmadega Domen Grupp (valdusfirma), Rakvere Elamuhoolduse OÜ (mis on pannud käpa peale Rakvere korterelamutele) ja Rakvere Linnahoolduse OÜ (mis on pannud käpa peale linna puhatus-koristusteenustele):



Võrdluseks, kui Tallinnas oleks sama olukord kui Rakveres, siis oleks kõik Tallinna linnapuhastus- ja koristusteenused Edgar Savisaare käes, samuti kuuluks talle firma, mis majandab pea kõiki Tallinna korruselamuid, siis oleks Savisaare käes Tallinna surnuaedade korrastamine, Tallinna surnukuurid, Balti jaam. Ja siis pole ime, et Rakveres on Eesti kõige kallim toasooja hind, kõige kallim prügivedu, sõnaga, kõige kallim elu. Linnapea ja volikogu esimees pistavad igas kuus taskusse 40 000 krooni pluss esindustasud, kulud autole ja mobiiltelefonile. Linnapea on suurema osa ajast kuskil kaugemaareisidel. Ja inimesed virelevad. Aga keegi midagi öelda ei julge, sest kogu kontroll linnas on kahe mehe käes.

Huvitav on see, et selline vana tursk nagu Vaserik on end smugeldanud Rohelise NB! erakonna selja taha. Mis oli minu jaoks pehmelt öeldes üllatav. Minu jaoks on rohelised ikka olnud rohkem sellised lillelapsed, ja siis on seal üks Karhukopla tegelane. Vaseriku äripartner Jaadla on vahetanud erakondi nagu oma särki. Olnud Reformis, siis samuti roheline, siis taas Reformis. Parasjagu nii, kuidas kasulikum, et kogu aeg võimul püsida. Sõnaga, selline väga libe vend. Mul on temaga ka väike selline, ütleme, isiklik suhe. Eesti on ses suhtes väike. Nimelt mehkeldas Jaadla mõnda aega minu eksnaise Ingrid Tähismaaga, seda siis omaenda naise Lya kõrvalt. Nüüd elabki Lya üldse Tallinnas, kolis oma liiderliku mehe kõrvalt minema. Sest isegi minu kõrvu on jõudnud lood sellest, kuidas Jaadla pummeldab, trallitab mööda lõbumajasid, ja ajab öösiti poeomanikke kodust välja, et viina osta. Seda siis kõike linnarahva raha eest. Kusjuures, mis huvitav, Jaadla firmad on pidevalt linnale suuri summasid võlgu. Pole midagi öelda, kuningale on kõik lubatud.

Mis Rakveret laiemalt puudutab, siis on linna areng kahe mehe soleerimise tõttu seisma jäänud. Rakvere on teatrilinn, aga kui võrrelda teda teiste nö teatrilinnadega Eestis nagu Pärnu või Viljandi, või Tartu, siis erineb ta teistest nagu öö ja päev. Linnal puudub identiteet. Kui me teame Pärnut suvituslinnana, Viljandit folgilinnana ja Tartut ülikoolilinnana, siis mis on Rakvere? Rakvere on samas ajalooline Virumaa pealinn, väga suure kultuuripärandiga. Tänavu korraldas president oma vastuvõtu hoopis Jõhvis. See ütleb minu meelest kõik.

Mind paneb jahmatama, kui kaugele on läinud need Rakvere kunnid oma tegevusega. Näiteks räägivad inimesed, kuidas Vaseriku ja Jaadla firma on matnud kodutuid nii, et keeranud nad lihtsalt kile sisse ja viskanud auku, selleks, et riigi poolt eraldatud kirsturaha endale saada. Lisaks kauplevat Vaserik surnuaia kruntidega. No kas saab veel häbematumaks minna?! Rakvere linnale kuuluv soojafirma on suurtes raskustes, eelmine aasta lõppes mitme miljonilise kahjumiga, ent Vaserik, kes istub soojafirma nõukogus on endale saanud staatuse, kus tema ja Jaadla firma saab olla soojafirmale võlgu, sadu tuhandeid kroone. Samal ajal peab soojafirma võtma pankadest laenu, et maksta üha kallineva gaasihinna eest. Linn pole liigutanud lillegi selleks, et viia Rakvere üle alternatiivsele küttele. Rahvas maksab nii et silm sikkus kütte eest, aga suured kunnid hoiavad raha enda käes. Ja selle eest, muide, makstakse kinni kogu nende valimiskampaaniad, mis on nüüd siis Kodulinn Rakvere ja Reformi nimede all. Et siis pärast linnarahva taskust see raha tagasi võtta.

Linn pani äsja kinni prügila, sellest kodanikke teavitamata. Inimesed olid hämmingus, osa jätsid oma prügimäele veetud prügi linna serva metsa äärde, sest seda polnud kuhugi panna. Linnapea Jaadla oli samal ajas kuskil Taimaal reisil (ilmselt käib seal lõbumajades). Rakvere kandi inimesed peavad prügi vedama saja kilomeetri kaugusele. Samas näiteks põletab Kunda tehas välismaalt, kaugelt Taanist toodud prügi, aga Rakvere oma mitte, sest Rakvere linnaisad on mökud. Või nagu neid kutsutakse, pätid. Olukorras, kus prügi pärast on energia-allikana alanud suisa võitlus, prügi ostetakse kokku, on häbiväärne, et inimesed peavad prügiveole peale maksma.

Kui vaadata kinnistusraamatuid, siis on Jaadla ja Vaserik omale ostnud kokku hulganisti maju ja maad üle kogu Eesti. Vaserik on omale Tallinnas ostnud uhke maja ja elab üldse pealinnas. Seda siis kõike Rakvere rahva tagant virutatud raha eest.

Jaadla ja Vaseriku tegemised pole jõudnud ka ajakirjandusse, sest kohalik leht ei julge nende tegemistest kirjutada ja suuri lehti Rakvere teema ei huvita. Rakveres pole ka ühtegi aktiivset ajakirjanikku, nagu kunagi oli Rein Sikk. Samas on Jaadla võimu kuritarvitustele juhtinud tähelepanu riigikontroll, mis taunis seda, kuidas Jaadla ja abilinnapead maksid üksteisele lisatatasusid üksteise asendamise eest, kusjuures kõigil jooksis samal ajal edasi põhipalk.

Jaadla ega Vaserik pole ise sugugi altid avalikkusega suhtlema ega oma tegevusest aru andma. Ja pole ka imestada: neile on kasulik, kui nende asjadest avalikult ja suure häälega ei räägita. Aeg on ka seda traditsiooni murda. Kohvik on siin teinud tee lahti. Näiteks anti Jaadlale suve algul tala korteriühistute liidust, kus ta oli samuti aastaid tegev olnud. Ja seda just probleemide tõttu rahaga, kus ta pani ühistute tagant raha kõrvale ning ei tahtnud kulutustest aru anda. Sellest kirjutas esimesena Inno ja Irja kohvik, alles pärast seda ka Virumaa Teataja.

Aeg on ärgata, Rakvere! Kunagi oli just Rakvere kant Eesti rohelise liikumise ja fosforiidisõja eesliinil. Kogu Eesti elas kaasa Virumaa ja Rakvere tegemistele. Virumaale pühendati laule. Üks Eesti esimesi kommertspanku loodi Rakveres. Nüüd on see linn justkui uinunud printsess. Kes ootab printsi suudlust, et uuesti ärgata ja särada. Ma leian et see prints on Peeter Võsa näol tulnud. Aidakem ja toetagem teda, andkem talle võimalus oma suudlusega Rakvere uuesti elule äratada. Võsa on, pealegi, Rakvere kandi poiss (võrdluseks, Jaadla on Tartu poiss).

Aeg on Jaadla-Vaseriku-Juhkami triumviraat Rakveres pihuks ja põrmuks lüüa! Linnas elab palju toredaid inimesi, näiteks Irja on rääkinud ülivõrdes oma endisest ajalooõpetajast Heli Kirsi'st, kes on tõeliselt isamaaline inimene, seda olnud juba aastaid. Miks ei võiks tema olla volikogu esimees endise karjäärikommunisti Mihkel Juhkami asemel? Roman Kusma on noor ja hakkaja mees, teda näeb pidevalt Rakveres, on Rakvere asja eest kaugelt rohkem väljas ja Rakvere jaoks rohkem teinud kui Jaadla, Vaserik ja Juhkami kokku.

Siin üks pilt Peeter Võsast, tehtud nädal aega tagasi rahvaspordiürituse käigus:

6 kommentaari:

Kent ütles ...

Ae, pinkerton!
Äkki võtad ka talinamehe Valdmanni ette.
Või napib muna?

Inno ütles ...

Mis selle Valdmanniga siis lahti on?

Anonüümne ütles ...

kas see kui ühe päti teise vastu vahtad, annab tulemust. Võsa on samasuguneja keskerakonna poolt veel kõvemini kinni makstud klaköör kui teie

Anonüümne ütles ...

Innol on tugevasti arenenud selektiivne lugemisoskus ja mälu - nii kui kesik-leivaisade capode kohta midagi pärida, on kohe: A mis nendega siis on? Pole lugenud-kuulnud-näinud!. Või siis last but not least - meie kallist keskerakonda on niigi palju kiusatud, nüüd on teiste kord. Soodad...

P.S.: Ilmselt läks jälle kümnesse, tervisi Toompuisesteelt, minu saba peale astuti!

Anonüümne ütles ...

1990ndatel käis Jaadla Korteirühistute Liidu rahaga Kanadas "kogemusi vahetamas" . Pärast sündis liidusisene skandaal, aga summutati.
Talle on kohe kuidagi kogu aeg meeldinud "reisida", aga kogu aeg leidnud ka ametid, kes talle need reisid kinni maksavad.

Inno ütles ...

See Valdmann on seal Tallinnas juba sellest ajast, kui linna koonukad juhtisid. Ta elas üle kõik need Virkused, Mõisad, Paltsud ja Viblad. Kusjuures varasem aeg just selline oligi, kus mees omale mingi 10 000-kroonise ametnikupalga eest miljonivilla ehitas. Võibolla sai raha Mõisa käest, kes jagas seda vasakule ja paremale, peaasi, et ise võimule tulla. Ma arvan, et osa Hansapanga aktsiate müügist laekunud rahast läks isegi Kogani kontole.