pühapäev, 13. detsember 2009

Nats rahulikum juba :)

Kell on 0:06. Tahtsin teid rahustada. Ma olen juba palju rahulikum. Mul on selline paha iseloomuomadus, et ma lähen alati põlema, kui kogen ebaõiglust. Ja siis pingutan üle.

Nagu, muide, mu emapoolne vanaisa Väinö, kes oli ingerlane. Temaga oli kord selline lugu, et kolhoosis oli joomapidu ja ta jõi end väga purju, lausa mäluauku, ning keegi tuli talle siis kallale ja peksis ta vaeseomaks. Hommikul ärkab vanaisa üles ja küsib kurja häälega: "Kes mind peksis?". Keegi ei julenud süüd omaks võtta, sest vanaisal, kelle ema oli tatarlanna, oli löömamehe kuulsus. Järgmisel nädala jooksul käis vanaisa kõik peolised läbi ja lõi neil ükshaaval ninad üles. See oli tema käsitus tõe jaluleseadmisest ja õiguse maksmapanekust :). Mis seal ikka, tunnistan, olen ise ka selline, et kui kogen ebaõiglust, siis ajan ka kohe oma väiksed rusikad püsti ja olen valmis igaühele kallale tormama. Seda, kes ja miks, küsin ma sageli alles pärast. Aga ma üritan end parandada. Vaikselt.

Minu isa oli väga rahulik ja pika meelega mees, aga kui ta juba närvi läs, siis nii et-et. Tal oli kord kooliajal selline seik, et üks koolivend ütles talle halvasti ja isa läks nii närvi, et oleks selle koolivenna aknast välja visanud, kui teised poleks vahele tulnud. Ja Vorkutas, kus ta bandiitidega koos istus (metsavennad ja nende abistajad pandi kriminaalidega kokku), tuldi talle kord kambakesi kallale ja löödi prillid puruks. Isa tasus kätte nõnda, et peksis järgmisel päeval talle kallale tulnud bande ninamehe vaeseomaks. Ja pärast seda ei puutunud teda enam keegi.

Mu vanavanavanaisa, isaisaisaisa oli mõisa kubjas nimega Juhan Vaher. Tema esiisa oli tulnud Põhjasõja ajal Venemaalt, legendi järgi oli Eestist pärit mees hakanud oma kunagist kodumaad taga igatsema, kattis öösel hobuse kabjad nõnda kinni, et need kära ei teeks, võttis oma poja kaasa ja tuli Venemaalt tulema. Tal oli vene naine, too jäi sinna. Tolle mehe järeltulija, mu vanavanavanaisa oli nii julge mees, et kui mõisnik talle kitsal teel vastu tuli ja tal teelt astuda käskis, käratades: "Mats, teelt eest!", siis ta haaras mõisniku hobusel rakmetest ja lükkas ta koos vankri ja hobusega kraavi. Mõisnik ei julenud talt pärast seda juhtumit enam midagi tahta. Ta oli hiiglasuurt kasvu mees ka, see mu vanavanavanaisa, umbes nagu Kalevipoeg.

Miks ma neid lõbusaid jutte vastu ööd räägin. Aga sellepärast, et meil on tegelikult kõik hästi. Pikutame mõnusalt voodil ja vaatame telekat. Mida hullu tegelikult ikka juhtuda saab? Kui sul on sõbrad. See ongi elus kõige tähtsam - et sul oleks oma kõige kallim ja head sõbrad, kellele võib loota iga ilmaga. Sadagu taevast või pussnuge :).

Teie vahel üle pingutav Irja, oma isa tütar, vanaisa lapselaps ja ühe julge eesti mehe pojapojapojatütar.

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga ilus lugu ;)

Irja ütles ...

Aitäh :)

Anonüümne ütles ...

Mul on mure teie pärast, vangimajas ju gluteenivaba toitu ja maitsestamata pooltoorest latikat ju ei pakuta! Netti ka pole
iluspoiss

Irja ütles ...

Ah, ära aja. Mis vangimaja? Kruvid me vastaste lootused liig kõrgeks ja neil on siis irmkõrge kukkumine. Vangimajaks on ikka midagi tõsist vaja ;)

Aga tänud sõimajatele, täitsa lõbus oli teie kommentaare lugeda. Ja näe, meie jälle blog.tree tipus. Mõnus reklaam. Esmaspäeval vaatan pikaleveninud lõustad üle, see on lubadus ;) ;) ;)

Anonüümne ütles ...

olge tublid! aga midagi mäda ikka siin riidis on kui niimoodi kutseid esitatakse

Anonüümne ütles ...

Teie elu on nagu juba mingi Kafka "Protsess" ju, et teile ei öeldagi, milles teid süüdistatakse. Totrus ruudus! EDU ja jõudu teile!

M.

Unknown ütles ...

Ma olen sellel leheküljel esimest korda ja ma loen suure huviga. Ja aina enam ma saan selles kindel olla, et eestlastele meeldib (sõimajad) ´´ära panna´´ üksteisele!
Sina, Irja, oled tubli ja kirjuta edasi!Loen huviga!

Anonüümne ütles ...

Loodame, et teile Vainot ei tehta...
"Kui keegi tahab teile tõeliselt halba teha, siis on võimalik arvuti kas või pedofiiliat täis pumbata. Kui inimene on arvuti taas enda kätte saanud, kaineks maganud, siis kutsutakse sobival hetkel politsei. Asja hakatakse uurima, see võtab palju aega. Sel ajal oled arvutist ilma ja täitsa võimalik, et info jõuab ka avalikkuse ette. Tõesta siis, et sa pole neid pilte kogunud,"
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=358659
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

väinö, juhan ja need teised oleksid su üle kindlasti ropult uhked.
nali.

Anonüümne ütles ...

Teie kaks ärakepitud, ajudeta sitavarest, sitajunn on teie kõrval ilu ning tarkuse jumalanna!
Vabastage kuidagi inimkond endist, uskuge, see on parim, mida te teha saate!

Anonüümne ütles ...

Ma kaldun arvama, et see kõik on kuidagi seotud Urro ja Türja nädalase vaikimisega novembris ning idiootlike "selgitustega" selle kohta.

Irja ütles ...

1:08, iluspoiss, paranoiliseks ei maksa ka minna. Pealegi, Vaino ju võttis omaks, et kogus pilte ja talt leiti neid kodust terved kastitäied. Ma ei usu, et politsei oleks need sinna kuidagi sokutanud.

Sõimajad on vist natukene pettunud? Noh, pole viga, iga kord elus ei lähe õnneks. Aga nii armas oli vaadata, kuidas te nii-ii hoogu läksite, itsitasin mõnuga.

Irja ütles ...

1:17, aga Ekspress kirjutas ju, et nett võeti ära, sest me ei suutnud arvet maksta ;)?

Anonüümne ütles ...

Bljääd…, mida pepupraost väljakougitud kakaussi see nüüd peab tähendame, fakk, oigasid omaette Tähtsabad kui eile varahommikul, umbes poole üheteistkümne ajal oma postkastist kaks valget ümbrikku avastasid...
Aga alustan oma memuaaridega algusest...
Nimed on muudetud ja tegelikkusega pole siin midagi pistmist, nii et, pole vaja möliseda siin kohtust ja autorikaitsest!
Ärkasid, torkasid, jõid kohvi ja mõtlesid jalutama minna...
Inno vaatas igaks juhuks ennem postkasti, et kas midagi on. Ja oli. Keegi oli sinna sittunud!
Nostalgia, ütles Ints Irale...
Jätkub...
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

To Ira..Te võtate ka omaks, et kogusite pilte kui teil näpud sahtli vahel on! Ja teilt leitakse neid kodust ka terved kastitäied kui vaja on. Keegi ei usu, et politsei oleks need sinna kuidagi sokutanud. Naiivitar...
iluspoiss

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

"Järgmisel nädala jooksul käis vanaisa kõik peolised läbi ja lõi neil ükshaaval ninad üles."

Ärge jumala pärast visake viina Irjaga:)))sest
Järgmisel nädala jooksul käis Irja kõik peolised läbi ja lõi neil ükshaaval ninad üles.

Irja sai kirja politseist ja :
Järgmisel nädala jooksul käis Irja kõik mendid läbi ja lõi neil ükshaaval ninad üles.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Esmaspäeval viidi Stirlitz mahalaskmisele.
„Jaa, nädal algab halvasti..." mõtles Stirlitz.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Gestapo sulges kõik väljapääsud, kuid Stirlitz põgenes sissepääsu kaudu.

Anonüümne ütles ...

_Mida hullu tegelikult ikka juhtuda saab? Kui sul on sõbrad. See ongi elus kõige tähtsam - et sul oleks oma kõige kallim ja head sõbrad, kellele võib loota iga ilmaga._

Ütle mulle, kes su sõbrad on, Irja, ja ma ütlen kes sina oled...

Huvitav kuidas Innole su soolotsemine ja Nashistide esindajaks olemine meeldib, "ingerlane" Irja ;)

P.S.

Kuradi head Stirlitzi anekdoodid, Zeitgeist. Stirlitzi anekdoodid on mu lemmikud :)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

04:10-le
Ekspressis on neid terve ports üleval.

Anonüümne ütles ...

Tänud, Zeit, ma ei teadnudki :)

Anonüümne ütles ...

Irja, tore kohe näha kellelt sa oma jutuvestmise oskuse oled pärinud. Eks enamus ole oma vanemate põlvede suust analoogseid jutukesi kuulnud. Minu vanaisa lõi veel alaealisena näiteks kirvega politruki maha ja mattis sitahunnikusse. Ikka klass kõrgem stuff või mis ?

Anonüümne ütles ...

sõbrad?
kes on su sõbrad, see oled sa ka ise.
sõbrad on idapiiritagused eesti iseseisvusevastased inimesed.
mul on kahju, et meil riigivõimukukutajad vabaduses on. mujal maailmas on nendega märksa karmimalt ringi käidud.

Anonüümne ütles ...

Tõesti on tore, kui sul on sõbrad, kellele raskel hetkel helistada - alates Bäkk-kannist, Larissast, Linterist, Revast ja lõpetades vene ajakirjanikega. Kõike halba teile sel puhul!
Kui Inno kinnimajja jõuab, siis soovigu sedasama Juhan Saul Grossile. Ja Irja pangu kõrvalkoikus koht kinni Liis Haavlile ja kõige kaunimale vargale Galojanile. Nii tore ju, kui sõbrad jälle koos.

Anonüümne ütles ...

Kui te ikka töesti midagi eestivastast tahate korraldada, korraldage mäsu. midagi pronksöö sarnast, siis on kindel et pääsete puhtalt ja vb makstakse valuraha pealegi. LOL
aga need kõvad anonüümsed sõimajad ja näkku lööjad, ei julge oma nimegi avadada, sellised argpüksid.

Anonüümne ütles ...

Ja mis sinu enda nimi on, 9.46, miks sina seda ei julge avaldad?

Anonüümne ütles ...

Aga minu vanaisa ei sallinud kommusid ja okupante. Ta arvas, et need on viimased jätised, kes ei kõlba isegi koerasöödaks.

Anonüümne ütles ...

noh aga eestlaste hulgas on olnud ka neid kes oma naabreid mõnuga siberisse saatsid. ja kommusid, ja mitte vähe. ka ev peaminister on endine kommunist, see pole mingi argument.

Anonüümne ütles ...

Kesse siin kelle ootust kõrgeks kruvib ees ootava sillerdavsinise esmaspäeva suhtes? Kommijad hakkasid lihtsalt lambist emotsioone pritsima äkki või oli enne B-d ikka A? Irja lugegu oma esimene vastavasisuline supper-hüpperdamaatiline sissekanne korraks läbi - sealt tuleb ju imeilusasti välja, et kui Tähismaad postkastist kaks valget ümbrikukest välja võtsid, langes taevas maa peale ja jumalaga igavesti, Rakvere lumised tammikud, varsti ulub meie unustatud haudadel tuul ja vaid vene ajakirjandus tuletab meid igal esmaspäeval leinaseisakuga meelde. Ja igaks juhuks tuli kõik "sõbrad" läbi helistada, et karauul, Tähismaasid rünnatakse, ma korda, Tähismaasid rünnatakse!
Irja viimases lõigus oli ka väljakutsumise põhjus vahvasti ära nimetatud (et jumala pärast keegi ei arvaks, et äkki on asja taga Rakvere jäneste varastamine ja veristamine). Aga noh, eks Tähismaadel ole alati peegel viltu, mitte lõust.
Ja siis ma tahaks veel küsida, mis kasu te sellest blog.tree tipus olemisest saate - pole nagu märganud, et kõik siia oma tasulist reklaami kipuks müüma?

Anonüümne ütles ...

Ka teil siis kohe põlvkondade kaupa pole eriti olnud neid, kes ei oska konflikte vältida ja sõnadega asju selgitada? Oled uhke selle üle, et kogu pikk esiisade rodu peksab igaks juhuks iga vastutulijat? See on tõesti nagu teie blogi kirjeldus.
Võibolla vahelduseks võiks proovida seda, mida viljelevad kõik normaalsed inimesed - enne mõtlen, siis ütlen? Ja igast paska ei ütlegi?

Minagi ootan huviga, mille eest ja kui kauaks kinni lähete.

Anonüümne ütles ...

Inno jutu kohta olen ma seda juba korra kirjutanud(siis võeti küll maru siva maha).
Kirjutan nüüd ka sulle.
Tsiteerides Eesti kirjandusklassikat:"Sa oled nagu kartul, mismoodi, no parem osa on mullas". Oma esivanemate peal ei ole mõtet liugu lasta kui ise oled töllmokk.

Anonüümne ütles ...

Sinu vana-vana-vana-vana-vana-vana-vanaisa oli tõesti tubli mees, aga miks sina selline jobu oled? Aru ma ei saa!

Anonüümne ütles ...

ah, et reageerisid üle, kaebasid kohe vene meediale, et sind on vangi pandud ja pekstud ja solvatud ja piinatud....Uuuups, kelle kümneks õhtul läks küll üle, aga mis siis, Komsomolskaja Pravdasse saab ikka.
Kas FSB ei maksa muidu kui pole kord kuus represseeritud?

Anonüümne ütles ...

Ei maksa.

Anonüümne ütles ...

FSB selliste sitavankadega ei tegelegi.

Irja ütles ...

Iluspoiss on paranoiline. Miks oleks Margo Vaino pidanud üles tunnistama, et ta neid kogus, kui ta ei kogunud? Ja tema sõber, ajakirjanik Juhani Tamminen, kes ju vabadusse jäi, ju samuti kinnitas, et ta sõber tõepoolest tegi seda. Temal ju nn näppe sahtli vahele ei pandud.

Politsei reageerib küll vahepeal üle, teeb vigu, kvalifitseerib valesti jne, aga ta ei fabritseeri kunagi tõendeid.

Anonüümne ütles ...

Irjake, kas see teie jutt oli ka paranoia, kui teile hommikul tuppa tuldi läbi lukustatud ukse ja asjades sobrama hakati?!
iluspoiss

Irja ütles ...

10:29-le ütleks, et vist oli jah nati julm nali. Meile halba soovijate arvel :). Mis näitab seda, et ma suudan vägagi usutavaid draamakirju kirjutada ;)))

Irja ütles ...

10:30, head ootamist! Ootama sa jäädki ;)))

Irja ütles ...

Iluspoiss - ei, see ei olnud paranoia, andmekaitse reageeris üle, aga nüüd on meil nendega suhted korras. Eks me ise ka ülbitsesime nendega nati, ei läind kohale jne. Mis ei tähenda, et nemad oleks pidanud kohe meie kodu läbi otsima tulema. Aga bygones on bygones, oleme ära leppind. Nad ka vabandasid ilusti, et alguse asi, tunnistasid oma viga, meie tunnistasime oma viga jne jne jne. Arvutid saame varsti tagasi.

Porri ja illegaalset tarkvara neist ei leitud :).

Anonüümne ütles ...


Eks me ise ka ülbitsesime nendega nati, ei läind kohale jne.


Miks me sellest alles nüüd kuuleme, fakin' "süüta tallekesed"???

Anonüümne ütles ...

a nüüd kuuled sellepärast, et tütarlps on nutikas ja fantaseerib ja ikka nii kuidas kasulik on parasjagu. Ikkagi pooljurist või nii.